Розмарин - вічнозелений чагарник, молоде листя якого в свіжому або сушеному вигляді мають Застосування в кулінарії як прянощі. Вони мають гостро-гіркуватим смаком і сильним приємним солодкуватим ароматом з нотками камфори, евкаліпта, сосни і цитрусових. Але у сушеного розмарину запаху майже немає. Щоб його відчути листя слід розім'яти, наприклад, потерти між пальцями.
Застосування розмарину в кулінарії
У кулінарії використовують як свіжі так сухе листя цієї рослини. Концентрація ефірних масел в розмарині настільки велика, що він перебиває майже всі інші. Не втрачає своїх властивостей при тепловій обробці, так що його можна покласти на самому початку готування.
Також розмарин використовується при маринуванні і вимочування м'яса, позбавляє від неприємних запахів і вносить нотки хвойного аромату. А якщо додати гілочки розмарину в вугілля при смаженні барбекю, то чудовий димок додасть додатковий смак страви.
Іноді любителі квасять капусту з розмарином, маринують гриби і овочі. Також розмарин використовують при маринуванні овочів або грибів, в консервуванні. Розмарин можна додавати до сирів, грибних страв, при приготуванні яєць або овочів.
Додають розмарин у всілякі соуси. А якщо кинути листочки в бутель з винним оцтом, розмарин додасть йому свіжі відтінки, вийде оригінальна приправа.
Також ця пряність має Застосування як ароматизатор у фруктових желе, чаях, винах. Розмарин не втрачає пряні властивості від тривалої теплової обробки, тому в залежності від рецепту його можна закладати і на початку, і в середині приготування страви. Але це - сильна пряність і її Застосування вимагає акуратності: при передозуванні розмарин надає їжі гіркоту. Крім того, сушений цілий розмарин слід закладати раніше, щоб він встиг розм'якнути.
Пряність добре поєднується з петрушкою, цибулею, базиліком, кропом, входить в класичні французькі пряні суміші "прованські трави". У кулінарії не рекомендується використовувати розмарин разом з лавровим листом.
Корисні властивості розмарину, Застосування в народній медицині
Регулярне Застосування листя розмарину в стравах сприяє профілактиці простудних захворювань.
Ефірна олія з розмарину містить камфору, яка стимулює діяльність нервової, травної, серцево-судинної, дихальної, статевої системи.
- Розмарин лікарський ефективний проти метеоризму, покращує травлення.
- У народній медицині використовується для ванн. Ефірна олія з розмарину вживається для розтирань.
- Вино з розмарином діє як тонізуючий засіб, зміцнює нерви і розширює судини.
- Розмарин сприятливо впливає при низькому кров'яному тиску, нервових розладах, почутті напруженості, при станах загального виснаження та статевої слабкості.
- Він посилює виділення шлункового соку, надає благотворну дію на загальну діяльність шлунка і кишечника.
- Водяний настій розмарину має тонізуючу, протизапальну, в'язку, жовчогінну, знеболюючу дію. Його вживають при затримці менструації, при клімактеричних неврозах, холецистити, при простудних захворюваннях, при ангінах, стоматитах, при епілепсії. А як зовнішній засіб при випаданні волосся.