МУСКАТНИЙ ГОРІХ цілий (вищий сорт).
Мускатний горіх - це пряність, яку отримують з насіння доспілих плодів вічнозеленого розлогого висотою 9-12 метрів мускатного дерева. Колись росло воно тільки на островах Молуккського архіпелагу. Тому в середні століття пряність була дуже дорогою: за один (!) Мускатний горіх можна було купити кілька овець або навіть корову. В даний час мускатне дерево культивується в тропічних регіонах усього світу. Як наслідок, ціна знизилася і сьогодні стало значно простіше знайти і придбати цю пряність.
Застосування в кулінарії мускатного горіха
Смак у мускатного горіха пекучий, пряний, запах - своєрідний, витончений, солодкуватий. Він має післясмак - спочатку смак слабкий, а потім стає яскраво вираженим. Мускатний горіх не рекомендується вживати у великій кількості. У кулінарії широко застосовується для приготування пудингів, кремів, солодощів, випічки, компотів, варення. Мускат використовують для запікання фруктів. Деякі гурмани додають мускат в супи, бульйони, паштети, овочі, шніцелі.
Мускатний горіх додають в спиртні напої і аперитиви для їх ароматизації, в томатний сік, молочні напої, гарячий лимонад, глінтвейн, пунш, какао. Мускат використовується в приготуванні шарлоток, фруктових тортів, морозива, збитих вершків.
Один цілий горіх становить приблизно 2,5 чайні ложки в натертому вигляді. Додають його пучками, адже велика кількість прянощі може зіпсувати як смак страви, так і здоров'я невдалого кухаря: один-два цілих горіха, прийняті всередину за раз, можуть привести до отруєння через що міститься в них галюциногенного компонента.
Пряність натирають і закладають в основне блюдо за 2-3 хвилини до кінця теплової обробки, а в тісто - при замісі. Норма закладки на порцію - не більше 0,1 м Найбільш характерне Застосування мускатного горіха в цілому вигляді - це гарячі алкогольні напої і в першу чергу глінтвейн.
Ці прянощі добре поєднується з багатьма іншими: чорним перцем, запашним перцем, перцем чилі, кардамоном, коріандром, майораном, корицею, чебрецем, кмином, імбиром, базиліком, кропом, м'ятою і орегано.
Корисні властивості мускатного горіха, Застосування в народній медицині
Мускатний горіх використовують і в сучасній фармацевтиці, і в народній медицині. Залежно від дози він діє як збудливий або, навпаки, як м'яке заспокійливий засіб.
Лікувальні властивості мускатного горіха:
- Загальна стимулюючий і тонізуючу дію
- стимулює травлення
- Зміцнює імунну систему
- Виліковує від доброякісних пухлин (напр. Мастопатія)
- Профілактика проти раку
- болезаспокійливу дію
- Виліковує хронічний реніт
- Сприяє лікуванню виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки, викликаючи одночасно психотропний, транквилизирующий і антимікробний ефект.
Мускатний горіх - хороший засіб для лікування варикозного розширення вен.
Курс триває 2-4 тижні. 1/2 чайної ложки порошку залийте склянкою окропу, дочекатися поки охолоне, потім додайте 1 столову ложку меду (мед в окріп не додавайте, від цього він втрачає цілющі властивості). Напій повинен настоятися хвилин 20.
Цей напій слід випити за півгодини до сніданку кожен день. Тоді він має тонізуючу дію, якщо ж пити увечері, то через 2 години після останнього прийому їжі. У цьому випадку він подіє як снодійне.