Фенугрек, - він же
пажитник, шамбала, хельба, грецьке сіно, грецький козячий трилисник, фенігрекова трава, треуголка, грецька сочевіца, верблюжа трава ... Безліч назв свідчить про його широке Застосування в кухні різних країн і для різних цілей. Однорічна трав'яниста рослина з сімейства бобових з дрібними жовтими квітками зі своєрідним, приємним ароматом, пізніше таким стає стручками трикутної форми. У кулінарії і медицині використовується насіння - коричнево-жовтого кольору, ромбоподібної форми, 4-5 мм завдовжки. Смак їх - гіркувато-солодкий, горіховий, значно посилюється після легкого обсмажування, тоді насіння набувають аромат паленого цукру.
Застосування в кулінарії
Насіння шамбали містять дуже багато поживних компонентів, серед яких основними є білки, калій, крохмаль, цукор, ефірне масло, вітаміни А, С і В та ензими. Мелені насіння пажитника мають специфічний аромат, що віддалено нагадує суміш аромату горіха і бобових, і гіркуватий присмак. Щоб позбутися від гіркоти, насіння потрібно замочувати на кілька годин у воді або обсмажувати. Його слід обсмажити на сухій сковороді без масла. Але не до червоності, інакше пересмажений фенугрек буде дуже гірким.
Основне Застосування пажитника в кулінарії - це як загусник. Особливо популярний він в цій ролі на Сході, в Індії, де його додають в соуси, супи, підливи, страви з бобових, що робить їх гущавині і до того ж ці індійські спеції надають їм особливий горіховий аромат. Кладуть його в Індії також в сурогатну каву.
Пряність дуже широко поширена в Вірменії під назвою "Чаман" і місцеві жителі додають її обсмажені насіння в овочеві салати і рагу замість подрібненого фундука. Молодими пагонами шамбали заправляють м'ясні та овочеві страви, також їх застосовують при сироварінні. Ця приправа вважається основною для приготування бастурми. Фенугрек також додають в тісто для надання аромату хліба.
Мелені насіння входять в приправи каррі, чатні, хмелі-сунелі, в аджику, в Масалов, в вірменську приправу-обмазку для бастурми Чаман, цілі насіння - в бенгальську приправу panch phoron (п'ять спецій).
Ароматизують пажитника сири, тісто для випічки хліба, в США - ром і кленовий напій. У Греції і Єгипті з пророслого насіння готують салат.
Багато застосувань в якості спеції і у молодої зелені пажитника. Її додають в салати, супи, соуси, другі страви, їдять саму по собі, як шпинат. Висушена і перемелена зелена верхівка пажитника, вона ж приправа уцхо-сунелі, прекрасно доповнює м'ясні і рибні страви, супи, підливи, страви з картоплі і грибів.
Печена картопля з пряною пастою
- 8-10 картоплин спекти в духовці.
- 200 г сметани змішати з сіллю, чорним перцем, 2 ч.л. меленої шамбали, 2 ст.л. посіченої зелені петрушки і кропу.
- Розтерти цю масу до утворення однорідної пасти. Подавати до гарячого картоплі.
Просто і ексклюзивно.
Овочеве блюдо "Бал овочів"
- Картопля - 800 г
- Перець солодкий - 4 шт
- Баклажан - 4 шт
- Гриби - 400 г
- Сир твердий - 200 г
- Цибуля ріпчаста (середній) - 3 шт
- Часник (головка) - 1/2 шт
- паприка
- каррі
- коріандр
- Куркума
- базилік
- перець
- пажитник
- імбир
- горіх мускатний
Чистимо картоплю. Ріжемо довгими, не дуже тонкими скибочками, обвалюють в приправах, не зловживаючи сіллю, і обсмажуємо до золотистої скоринки не до повної готовності. Викладаємо на деко.
Обсмажуємо цибулю. Викладаємо поверх картоплі.
Порціями смажимо перець і викладаємо зверху картоплі і цибулі.
Баклажани (раніше зварені) порізати і посипати зверху. Видавити часник.
Обсмажуємо гриби і викладаємо зверху.
Присипаємо тертим на крупній тертці сиром. Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
Завітайте на бал!
Застосування в народній медицині
Лікувальну властивість фенугрека відомі з давніх-давен. Пажитник високо цінував Гіппократ. У Стародавньому Єгипті пажитник застосовували для полегшення пологів і посилення лактації. В Європі його використовують при болісних менструаціях. Туристи заварюють чай з пажитника як засіб проти шлункових спазмів, викликаних незвичною їжею. У Китаї цю рослину використовують для заспокоєння болів в животі. Як показали недавні дослідження, пажитник може знижувати рівень цукру в крові.
Настій з насіння обволікає стінки внутрішніх органів захисної слизом, що дуже корисно при хворобах шлунка і дванадцятипалої кишки. Паста з меленого насіння очищає шкіру при бородавках, виразках і труднозаживающих ранах. Ці прянощі живить плазму, кров, кістковий мозок і нервові клітини. Пажитник є одним з кращих домашніх засобів при простудних і легеневих захворюваннях. Рекомендується 2 ч.л. насіння поварити в 200 г води 10-15 хв. На повільному вогні. Приймати 3-4 рази на день з медом. При сухому кашлі дуже допомагає молочний відвар.
Фенугрек в східній медицині застосовувалася для лікування безпліддя у жінок і імпотенції у чоловіків. При імпотенції як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб 1 ст.л. подрібненого насіння приймають щодня в чашці гарячого молока. Також корисні пророслі зерна шамбали.
Настій з насіння знімає напади гастриту. Якщо пити такий настій постійно, можна позбутися від набряків і «мішків» під очима.
Його застосовують проти спазмів в кишечнику або шлунку, для заспокоєння болів. Але будьте обережні, при вагітності можуть посилитися скорочення мускулатури матки, що вельми небезпечно.
Для жінок пажитник є чудовим природним лікарем
Пажитник або фенугрек регулює кількість жіночих гормонів - поповнює нестачу естрогенів і знижує рівень тестостерону. Пажитник - це дійсно ефективний засіб для лікування жіночих ендокринних захворювань. Зерна цієї рослини містить діосгенін, який є аналогом естрогену. Лікарські препарати з пажитника (Хельба) мають протизапальну дію, стимулюють скорочення мускулатури матки, нормалізують рівень цукру в крові, сприяють стимуляції статевої діяльності і ефективні при хворобливих місячних і в період настання менопаузи.
Увага: Щоб надати красиві жіночні форми тіла рекомендується їсти підсмажені насіння пажитника.
Пажитник - є прекрасним засобом для поліпшення лактації у годуючих мам.
Перевірений рецепт вживання пажитника для підвищення лактації: 2 чайні ложки пажітініка на 1 склянку окропу, настояти і пити протягом дня за 4 прийоми.