Бадьян (Illicum verum) - далекий родич магнолії, вічнозеленої рослини зі Східної Індії. У промислових обсягах бадьян вирощують в Китаї, Лаосі і на Ямайці. Насіння бадьяна мають красиву форму зірочки з блискучими насінням всередині «промінчиків».
На смак
бадьян солодкувато-гіркуватий, по запаху нагадує аніс, але запах бадьяна значно ароматичний, тонше і Складніше. За хімічним Складом він відрізняється від анісу наявністю ефірного масла сафлор. Ця відмінність стає особливо помітним при нагріванні бадьяна, т. Е. В процесі приготування їжі. Крім того, бадьян позбавлений властивої анісову аромату нудотності. Ось чому зустрічається іноді в книгах з кулінарії вказівку, що бадьян можна замінити анісом і навпаки, неправильно. Це може стосуватися лише обмеженого асортименту солодких страв, та й в цьому випадку аромат страви при заміні бадьяна анісом буде зовсім іншим.
Більш різноманітний, ніж у анісу, багатосторонній, по-іншому поводиться в сумішах аромат і присмак бадьяна обумовлює і більш широкий діапазон його Застосування.
Застосування бадьяна в кулінарії
У Росії
бадьян здавна був неодмінним компонентом при випічці різноманітних сортів російських пряників і пряників. Звідси традиційне Застосування бадьяна в нашій країні в борошняних кондитерських виробах - пряниках, кренделі, печиво. У цих випадках бадьян закладається в тісто в процесі його приготування. Аромат розвивається в момент готовності вироби і служить одним з головних ознак готовності.
Рідше бадьян застосовується у нас при приготуванні інших солодких страв і виробів: компотів, мусів, киселів, варення, пудингів, сирних паст, яким він здатний повідомити виключно тонкий, пряний вишуканий аромат. Додавання бадьяна, наприклад, в вишневе варення не тільки покращує смак вироби, надаючи йому особливу свіжість і посилюючи аромат, але і сприяє найкращому збереженню природного кольору і високої якості варення, яке зацукровується протягом трьох років.
У солодкі страви бадьян закладається за 10-15 хвилин до готовності, в киплячу рідину, причому потім блюдо треба закрити кришкою і обов'язково дати бадьяном настоятися.
Як цілком самостійна пряність (рідше - в поєднанні з іншими прянощами) бадьян вживається у виробництві різних напоїв, в першу чергу горілок, настоянок, лікерів (в Західній Європі, особливо у Франції), а також при виготовленні жаждоутоляющий безалкогольних напоїв (сбитней - в Росії , бадьяновой води - в країнах Південно-Східної Азії). Менш поширене в європейських країнах Застосування бадьяна при виготовленні маринадів і солінь з фруктів і ягід. Тут бадьян найчастіше використовується поряд з іншими прянощами як один з компонентів маринаду.
Зовсім рідко вживається у нас бадьян при приготуванні м'яса і домашньої птиці. А ось в Китаї, Бірмі, Кореї, Японії, на Філіппінах, в Індонезії і країнах Індокитаю бадьян додають до смаженого м'яса або птиці (особливо фазанам, курям і курчатам) - він різко покращує аромат страв, робить їх пікантними, несподіваними за смаком, а саме м'ясо більш ніжним і м'яким. В цьому випадку бадьян вживається обов'язково в молотом вигляді (їм посипають м'ясо, як сіллю, тільки густіше), причому найкраще в поєднанні з рослинними оліями.
Норма закладки бадьяна в рідкі солодкі страви (компоти, киселі) - 1 або 2 зубчики, або одну четверту чайної ложки порошку на 1,5 л; для м'ясних страв норма удвічі, іноді втричі вище, ніж для солодких, і досягає 1 г на порцію.
У країнах Південно-Східної Азії і Далекого Сходу бадьян часто використовується в поєднанні з іншими прянощами (часником, цибулею, перцем) для приготування підлив до овочевих, рисових і яєчних блюд.
Рецепти з бадьяном
Чай з бадьяном і лимоном
- Лимон - 1 гурток,
- чорний чай - 200 мл,
- бадьян - 1-2 шт.,
- свіжа м'ята - гілочка,
- цукор (або мед) - до смаку.
- Заваріть чорний чай.
Покладіть часточку лимона в чай. Для запаху покладіть квіточку бадьяна.
Цукор або мед за смаком.
Перед подачею до столу прикрасьте чай свіжою м'ятою.
Чай з бадьяном і лимоном готовий! Можна подавати до столу.
Ароматне сливове варення з східними нотками
- Слива - 1 кг
- Цукор - 0,5 кг
- Кориця (паличка) - 1 шт
- Бадьян - 2 шт
- Гвоздика (ціла) - 2 шт
- Сік лимонний (2 ч.л., тільки в разі дуже солодких фруктів, без кислинки)
Видалити кісточки слив і помістити половинки фруктів в глибоку форму. Засипати цукром і додати спеції (гвоздику і бадьян в марлечкой або в спеціальному ситечку).
Дати постояти з годину-дві, щоб почав виділятися сік.
Нагріти духовку на 150С. Поставити форму і, зрідка помішуючи, томити фрукти години півтори, поки не загусне сироп.
Перенести в стерілізование банки.
Зимовий яблучний напій
- Сік яблучний - 500 мл
- Вода - 125 мл
- Мед (можна замінити коричневим цукром) - 1 ст. л.
- Кориця (батончик) - 1 шт
- Гвоздика - 8-10 шт
- Бадьян - 2 шт
Змішати воду і яблучний сік зі спеціями. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 10 хв.
Зняти з вогню, додати мед і дати настоятися. Процідити. Пити ще теплим або навіть гарячим.
Пряне заливне з курки з бадьяном
- Готуємо бульйон з 2 кг курячих каркасів, шей, лап і крил.
- Після зняття піни з бульйону додаємо 4 зірочки бадьяна, розрізаний на 4 частини імбир (2 см корінця), 1 головку неочищеного часнику, розібраного на зубчики, 2 неочищених цибулини.
- Ми залишаємо бульйон на повільному вогні на 5-6 годин.
- 8 курячих філе натираємо сіллю і чорним перцем, залишаємо під плівкою на 30 хв.
- Готовий бульйон проціджуємо, додаємо філе, приправляємо сіллю і доводимо до кипіння. Дуже ретельно знімаємо пінку з бульйону!
- Через 10 хвилин вимикаємо вогонь і залишаємо остигати.
- 1 стебло цибулі порею ріжемо тонкими кружечками, промиваємо і обсушуємо.
- 4 зубчики часнику розрізаємо навпіл.
- На сковороді з товстим дном в невеликій кількості арахісового масла обсмажуємо цибулю і через 10-12 хвилин додаємо часник.
- Остигнуло філе розрізаємо на шматочки і красиво укладаємо на блюдо для заливного.
- Додаємо цибулю, часник і бадьян.
- Заливаємо бульйоном і залишаємо в холодильнику на 4 години.
- Таке холодець можна прикрасити вареною морквою, перепелиними яйцями і зеленню. Дуже смачно!
Корисні властивості бадьяна, Застосування в народній медицині
- Зміцнює зір.
- Пиття відвару бадьяна надає лікувальну дію при серцебитті, болю в боці і в паху.
- Лікує кашель, допомагає повернути захриплий або зниклий голос, надає протиспазматичний і вторгнень дію.
- Приготуйте бадьяновий сироп, роздавав 12-15 зірочок в ступці і заливши 1 л окропу. Варіть на сильному вогні так, щоб рідина випарується на 2/3. Процідіть, додайте трохи меду. Під час грипу та застуди приймайте по 2 ч.л. кожні 2-3 години.
- Усуває неприємний запах з рота.
- Бадьян застосовується для припинення проносу і зміцнення шлунка.
- Стимулює апетит.
- Бадьян показаний як загальнозміцнюючий засіб, що підвищує опірність організму до стресів, інфекцій, що активізує функції нервової, ендокринної системи, процеси обміну речовин.
- Підвищує настрій!