Імбир вважається чисто індійською приправою, але культивується не тільки в Індії, а й в Африці, Китаї, Японії, на Ямайці.
Імбир як лікувальний засіб відомий вже більше 2000 років. Застосовували імбир і як пряність, і як ліки. Стародавні греки боролися з наслідками занадто рясних бенкетів, загортаючи імбир в коржик. Імбир не давав товстіти, і в цьому сенсі його вважали протиотрутою.
Але, мабуть, найбільш привабливим з усіх чудодійних властивостей імбиру було повернення молодості. Він не тільки уповільнював процеси старіння, а й самим позитивним чином впливав на статевий потяг. Відомий факт, що португальці не шкодували імбиру для своїх рабів, щоб збільшити їх плодючість. Використовуючи той же властивість імбиру, європейські медики в XIX столітті розробили так звані "гаремні льодяники". До сих пір японці подають в певні свята традиційне блюдо з імбиром, а китайці лікують жінок від безпліддя і фригідності, годуючи креветками, маринованими в жовтому вини, оцті, імбирі і цибулі-татарки.
Цікаво. Королева Єлизавета I з усіх страв особливо любила ті, до Складу яких входить імбир. А на Русі жодне боярське застілля не обходилося без напоїв і закусок з імбиром - ситні обіди швидко переварювалися в шлунку.
Застосування імбиру в кулінарії
У кулінарії імбир в основному додають в солодкі страви - печива, пудинги, торти, кекси, мармелад, желе і т.д. У Китаї, Індокитаї, Бірмі та Англії популярно варення чоу-чоу - з імбиру з апельсиновою кіркою. Імбир надає тонкий присмак супів - фруктовим, м'ясним, з квасолі і картопляного, а також соусів, дичини, всім видам страв з рису. У суміші з сіллю вживається для примастки сирів, виробів з м'яса, риби, вареної курки, смаженого м'яса і овочів. Дуже приємний смак імбир надає смаженій свинині, печеної качці і грибам. М'ясо не тільки стає ароматним, а й м'яким.
У Південно-Східній Азії улюбленими ласощами дітвори є імбир, зварений в цукрі. В Англії, Індокитаї, Китаї і Бірмі з підземних пагонів рослини готують варення, яке ароматизують апельсиновими шкірками. У США і Англії популярність завоював особливий вид пива - імбирне.
Неперевершеним смаком і користю для організму має імбирний чай, до Складу якого входить порошок імбиру, лимон, мед і свіжозаварений зелений чай.
З використанням подрібненого імбиру можна готувати фруктові та овочеві маринади, а також соуси до м'яса. В азіатських країнах його додають в тушковане м'ясо.
Для того щоб домогтися бажаного ефекту, імбир слід класти в блюда з різних продуктів, дотримуючись таких правил:
- в тушковане м'ясо: за 20-30 хвилин до готовності;
- в тісто: після замісу;
- в соуси: після кип'ятіння;
- в напої і солодкі страви: за 5 хвилин до готовності.
Пиріг з яблук з імбиром
- Борошно пшеничне - 300 г
- Масло вершкове - 100 г
- Мед-100 г
- Яйця - 1 шт.
- Яблука кислих сортів - 500 г
- Лимон - 50 г
- Імбир - 5 г
- Вершки збиті - 100 г
Замісити тісто з борошна з'єднати, холодного рубленого вершкового масла, яйця і половини зазначеної кількості меду. Тісто обернути поліетиленовою плівкою і помістити на півгодини в холодильник.
Для начинки яблука вимити проточною водою, обсушити серветкою, очистити від шкірки і серцевини, після чого нарізати скибочками і скропити невеликою кількістю лимонного соку.
Що залишився лимонний сік з'єднати з розтопленим медом і імбиром. Все ретельно перемішати.
Охолоджене тісто розкачати в пласт і перекласти у форму. Поверх нього викласти яблука, залити медовим соусом, помістити в розігріту до 180 ° C духовку і запекти до готовності.
Пиріг розрізати на порційні шматки, прикрасити збитими вершками і подати до столу.
Імбирно-банановий коктейль
У ємність для блендера або міксера покласти:
- 1 нарізаний шматочками банан,
- 1 стакан йогурту,
- 2 ст.л. цукру або меду,
- 0,5 склянки кип'яченої води
- 0,5 ч.л. порошку імбиру.
Все збити. Смачного!
Імбирне печиво
- Борошно - 200 г
- Сода - 1.5 ч. Л.
- Яйце - 1 шт
- Імбир (мелений) - 2 ч. Л.
- Кориця (мелена) - 1 ч. Л.
- Кардамон (мелений) - 1 ч. Л.
- Гвоздика (мелена) - 1/2 ч. Л.
- Масло вершкове - 100 г
- Цукор - 110 г
- Мед (рідкий або будь-який сироп) - 3 ч. Л.
Розтираємо міксером масло і цукор.
Потім туди ж додаємо яйця і мед, попередньо злегка підігрітий. Все збиваємо!
Тепер борошно і спеції з содою всипаємо в яєчно-масляну суміш і добре перемішуємо. Тісто прямо на очах набуває інтенсивний коричневий колір.
Добре вимішуємо тісто руками і відправляємо в холодильник на 1,5 -2 години. Спочатку тісто буде злегка м'яким, але після холоду його можна спокійно віддають перевагу катанню!
Потім тісто розгортаємо досить тонко і формочками вирізаємо фігурки!
Деко змащуємо рослинним маслом і викладаємо печиво. Відправляємо в розігріту духовку на 5-7 хвилин. Печеться дуже швидко! Головне, не відволікатися, а то згорить моментально!
Виймати слід як тільки верх почне корічневеть!
Зберігається печиво досить довго! Можна скласти в красиву бляшанки і подарувати друзям!
Дуже смачно з молоком або чаєм!
Корисні властивості імбиру
Імбир має дуже багаті корисні властивості. Щоб перерахувати кількість хвороб, від яких позбавляє імбир, буде потрібно не одна сторінка.
Настій, відвар і настоянка з імбиру допомагають полегшити стану при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту, атеросклерозі, порушенні кровообігу і обміну речовин. Вони сприяють поліпшенню апетиту і нормалізації травлення, а також зміцнюють кровоносні судини.
Чай, приготований з імбиру, змішаного з лимоном і медом, вважається високоефективним засобом проти застуди і грипу. Недавні дослідження довели, що він знімає відчуття нудоти і у вагітних жінок, не викликаючи при цьому побічних ефектів. Імбирний чай відновлює сили, лікує застуду, щитовидну залозу, ефективний в профілактиці раку.
Взимку перед виходом на вулицю можна насипати імбир у шкарпетки та рукавички, тоді ноги і руки будуть теплими протягом тривалого часу. При ударах, щоб не було синця, допоможе примочка з імбиром. Масаж з імбирним маслом допомагає при ревматизмі та артриті.