Традиційна суха приправа хмелі-сунелі настільки ж незамінна для жителів Кавказу, як каррі для індійців і паприка для угорців.
Хмелі-сунелі - порошкоподібна пряна, але не дуже гостра суміш трав і спецій. Приправа традиційно використовується кавказцями, в першу чергу, в національній кухні Грузії. Готова суміш має приємний зеленуватий колір, помірно-гострий смак і особливий аромат, тонкий, запашний, сильний.
Застосування хмелі-сунелі в кулінарії
Ця ароматна суміш дивовижно поєднується зі стравами з птиці та іншими м'ясними стравами.
Хмелі-сунелі доповнюють м'ясні супи, бульйони і підливи трохи гострим і витонченим смаком. Цікаві кулінарні нотки стануть незвичайним присмаком для страв з риби. Зрозуміло, хмелі-сунелі - найважливіший компонент таких відомих національних кавказьких страв, як сациві і харчо. Пряна суміш також виступає в ролі основи для аджики, дуже популярною приправи кавказців.
В інших кухнях світу хмелі-сунелі використовують як приправу для страв з м'яса (свинини, баранини, яловичини), морепродуктів, овочів, риби, домашньої птиці і рису. Грузинська суміш незамінна при приготуванні різних заготовок: м'ясних, овочевих і рибних маринадів.
Склад суміші спецій "Хмелі-сунелі"
- коріандр мелений
- Лавровий лист мелений
- Гірчиця
- петрушка сушена
- базилік
- Фенугрек (пажитник) мелений.
Корисні властивості хмелі-сунелі
Хмелі-сунелі має збалансований Склад, що дозволяє приправі бути одночасно і ліками: суміш спецій покращує роботу шлунково-кишкового тракту, серця і судин, сприяє профілактиці і лікуванню гострих респіраторних захворювань, гіпертонії, цукрового діабету, метеоризму, діареї, набряклості.
Хмелі-сунелі допомагає "бути в формі": суха приправа підтримує тонус м'язів, знімає фізичну втому і сприяє подоланню депресивних станів.