Японський чай Матча (маття). Опис
Склад чаю Матча
Чай Матча. Корисні властивості
Як заварювати чай Матча
Японський чай Матча. рецепти
Матча (маття) в косметології
Японський чай Матча (маття). Опис
Матча - це японський зелений чай, розтертий в порошок. По-японськи він називається маття, а в нашій транскрипції матча. Цей чай традиційно використовується в японській чайній церемонії.
Історія чаю Матча настільки древня, що починається ще в Китаї під час правління династії Тан (618-907 рр.). У той час сировину для чаю придумали розтирати в дрібний порошок і пити, додаючи сіль і м'яту. Довгий час ідея розтертого зеленого чаю залишалася в рамках Китаю і не виходила за його межі. Поширення чаю почалося лише під час китайської династії Сун (960-1279 рр.). Сталося це за допомогою ченця Ейсая, який привіз чай Матча в Японію в 1191 році, прихопивши з собою заодно ідею дзен-буддизму.
Згодом в Китаї цей чай забули, а в Японії, навпаки, в 14-16 столітті він отримав широку популярність серед шляхетних верств населення, і в кінці-кінців став невід'ємною частиною японської культури.
Чай матча - порошковий. І проводиться він з наймолодших, ледь розкрилися листочків. За кілька тижнів до збирання їх штучно затінюють, тим самим припиняючи зростання чагарнику і дозволяючи «наситити» листя амінокислотами і хлорофілом.
Це уповільнює зростання, робить листя більш темного відтінку зеленого кольору і збагачує чайний лист амінокислотами, які роблять чай солодше. Потім молоде листя перетирають в дуже дрібний порошок (буквально пудру), попередньо видаливши з них прожилки і стебла.
Склад чаю матча
Всі знають про поживні властивості і користь звичайного зеленого чаю, але в порівнянні з чаєм матча, він помітно програє. У половині чайної ложки цього японського чаю міститься 289 мг білка, а в той час, як в звичайному - трохи більше 3 мг. Також він багатий вітамінами А, B1, B2, B6, C, Е, P, K, кальцієм, фтором, магнієм, цинком, залізом, йодом та ін.
За силою впливу одна чашка японського чаю матча (маття) рівносильна 10 чашкам якісного зеленого чаю.
За рівнем антиоксидантів матча в десятки разів перевершує всі відомі продукти, такі як ягоди годжі, звичайний і зелений кава, шоколад, горіхи, шпинат і т.п.
Чай Матча (маття). Корисні властивості
Японський зелений чай Матча (маття):
- покращує обмін речовин, прискорює метаболізм;
- протистоїть впливу радіації;
- містить величезну кількість антиоксидантів;
- відновлює стінки судин, видаляє «поганий» холестерин;
- очищає від токсинів і шлаків;
- стимулює розумову діяльність, сприяє концентрації уваги, покращує ефективність запам'ятовування, сприйняття інформації;
- покращує стан шкіри;
- сприятливо впливає на нервову систему;
- перешкоджає появі каменів в нирках і піску в жовчному міхурі;
- відновлює імунітет.
Найважливіша властивість
чаю Матча (маття) - це здатність надавати тонізуючу дію на організм. Багато в чому тонізуючий ефект від вживання напою пов'язаний з тим, що чай випивається повністю (не залишається заварених листя). В Японії цей чай особливо популярний серед студентів, під час підготовки до іспитів, оскільки володіє чудовими бадьорять властивостями.
Властивості чаю Матча подібні потужному енергетику. Вельми цікавим залишається той факт, що на островах Окінави, де і виробляються найякісніші чаї, в тому числі і матча, тривалість життя доходить до показника 90 років.
Про таке захворювання, як варикоз, місцеві жителі навіть не підозрюють. Лікарі стверджують, що запорукою здоров'я населення є успішна профілактика - користь японського чаю матча дає свої результати.
Амінокислоти, що містяться в Матча, допомагають зберегти протягом дня стан бадьорості і одночасно спокою і рівноваги, не знижуючи при цьому рівень уваги і концентрації. Тонізуючу дію Матча м'яко і рівномірно стимулює нервову систему протягом 4-6 годин завдяки природному алкалоиду теофіліну, який утворюється при з'єднанні кофеїну і аминофиллина! Дія Матча припиняється поступово, при цьому не настає різкий спад активності як при вживанні кави. Все це робить Матча у багато разів ефективним для підтримки працездатності, ніж кава.
Найголовніше, і це дуже важливо, Матча не викликає звикання. Згадайте, як ще кілька років тому ви споживали каву набагато менше, ніж зараз, ваші потреби в кава стають все більше і більше. З матча такого не відбувається!
Як заварювати чай Матча
Матча може бути міцним ( «Койта») або слабким ( «усутя»).
Для міцного напою потрібна 1 повна чайна ложка матча з гіркою на 50-70 мл гарячої води (вода повинна бути не гаряче 80 градусів). Для слабкого - половина чайної ложки матча на 70 мл гарячої води. Порошок досить просто залити водою і настоювати близько 1 хвилини.
Після заварювання чай матча збивається спеціальним бамбуковим віником (у домашніх умовах - будь-яким віночком або пристроєм для збивання молочної пінки; блендером, як варіант) до однорідної консистенції і утворення піни.
П'ють напій повільно, невеликими ковтками, затримуючи на кілька секунд в порожнині рота.
Японський чай Матча (маття). рецепти
Порошок матча можна додавати у випічку, сиропи, желе, муси, десерти, кава, коктейлі та ін. Чудові соуси для м'ясних страв можна приготувати з використанням чудесного зеленого порошку маття (матча).
Матча-латте
- чай матча - 1 ч.л;
- гаряча вода (не вище 80 градусів) - 70 мл;
- молоко - 150-200 мл;
- мед / цукор - за смаком.
Чай матча залийте гарячою водою, ретельно перемішайте (віночком), щоб не було грудочок.
Молоко підігрійте, не доводячи до кипіння. Зніміть з вогню і збийте блендером, поки на поверхні не з'явиться піна (близько 1 хвилини).
Тонкою цівкою влийте гаряче молоко до чаю і розмішайте до однорідного стану.
Чай матча-латте готовий! Спробуйте додати в напій спеції (корицю, ваніль) або білий шоколад, різні сиропи для отримання різноманітних смакових варіацій!
Кекс з чаєм Матча
Можна пекти в маленьких порційних формочках, можна і в одній великій.
- 2 яйця;
- 125 гр. цукру;
- 125 гр. борошна;
- 1 ч. Л. чаю Матча;
- 100 мл вершків 35%;
Яйця збийте з цукром в пишну білу масу (6-8 хвилин). У борошно додайте чайну ложку чаю і просійте все разом в яйця з цукром. Розмішайте акуратно до однорідності. Влийте 100 мл вершків, акуратно перемішайте і перелийте тісто в форму (змастити маслом і посипати борошном). Пекти при 180 ° С 40 хвилин або до готовності
морозиво матча
- 100 мл цільного молока
- 60 г тростинного цукру
- 3 яєчних жовтки
- Паста з 3 ст. л. матча і 2 ст. л. води
- 200 мл густих вершків
- 1 ч. Л. ванілі
Поставити молоко на повільний вогонь і засипати цукор. Безперервно помішувати суміш до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться, потім зняти молоко з вогню. У невеликій чаші збити три яєчні жовтки. Повільно помішуючи, влити 1/4 гарячого молока в яєчні жовтки. Довівши отриману суміш до однорідної маси, влити жовтки в молоко, що залишилося. Поставити суміш на повільний вогонь і, не забуваючи помішувати, довести до густого стану. Зняти з вогню і влити назад в чашу. Змішати вершки, ваніль і пасту з матча, і залити їх молочною сумішшю. Отриману суміш збити, потім остудити, щільно прикрити і поставити в морозилку. Далі дотримуйтесь тих. інструкції від вашої виготовлення морозива.
Ви так само можете використовувати готове морозиво як основу. Морозиво краще використовувати вершкове. На 500 мл морозива необхідно покласти звичайну чайну ложку (без гірки) чаю Матча і перемішати блендером. Рекомендується чай Матча додавати через сито і поетапно, щоб виключити утворення грудочок.
Матча (маття) в косметології
- Для профілактики карієсу і лікування ясен матча додають в зубний порошок або пасту.
- Порошок маття (матча) додають в креми і мило.
- Для оздоровлення та очищення шкіри обличчя з порошку маття роблять маски.
- Для усунення прищів і вугрів на обличчі також складаються маски з використанням додаткових інгредієнтів.
- Слабо заварений матча (маття) використовують для вмивання і протирання обличчя.