Спіруліна. Опис
Спіруліна - одне з унікальних і найдивовижніших рослин в світі.
Спіруліна - це синьо-зелені водорості спіралевидної форми, завдяки якій вона і отримала свою назву.
В даний час
спіруліну виробляють і споживають більш ніж в 60 країнах світу. Її використовують при випічці хліба, виготовленні сирів, масла, майонезу та інших продуктів харчування. В Японії, Мексиці, Індії та Китаї споживання спіруліни досягає 25% щоденного раціону людини. Продукти з спіруліни є одним з основних елементів їжі космонавтів.
Серед харчових і лікарських рослин, застосовуваних в даний час як біологічно активні добавки до їжі, за своїми поживними і лікувальними властивостями на першому місці стоїть
спіруліна.
Склад спіруліни
Спірулина містить до 70% повноцінного білка, до Складу якого входить 18 амінокислот (8 з них незамінні амінокислоти), нуклеїнові кислоти РНК і ДНК, ксантофилл і фикоцианин. Спіруліна поліпшує обмін речовин в організмі, сприяє підвищенню імунітету. Рослина спіруліна багате на вітаміни A, B1, B2, B6, В12, B5, В9, Е, макро і мікроелементами, мінералами.
Спіруліна містить також лінолеву, лінолінову, орахідоновую кислоти, інша назва яких - поліненасичені жирні кислоти. Ці кислоти відповідають за регулювання обмінного процесу жирів в організмі, а саме, обміну холестерину і тригліцеридів. Спіруліна є джерелом багатим на харчові волокна, які допомагають виводити з кишечника токсичні елементи, оздоровлює його мікрофлору. Знижує відчуття голоду. Нормалізує рівень цукру в крові.
Спіруліна засвоюється людським організмом на 95% і, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, здатна захистити його від двох третин відомих хвороб.
Корисні властивості спіруліни
Спіруліна:
- забезпечує профілактику і лікування атеросклерозу, захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, онкологічних захворювань;
- очищає організм від радіонуклідів, токсинів і шлаків;
- спіруліна компенсує вітамінно-мінеральну недостатність;
- нормалізує обмін речовин і діяльність щитовидної залози;
- спіруліна підвищує опірність організму до захворювань;
- зміцнює імунну систему;
- спіруліна знижує рівень холестерину;
- нормалізує артеріальний тиск;
- спіруліна стабілізує вміст цукру в крові;
- уповільнює процес старіння;
- спіруліна підвищує і забезпечує стійку потенцію у чоловіків;
- прискорює рубцювання ран і загоєння опіків;
- зміцнює нервову систему;
- спіруліна перешкоджає накопиченню надлишкової ваги.
Застосування спіруліни
У США вживання спіруліни стало актуальним для людей з надмірною вагою, оскільки навіть невелике її кількість знімає відчуття голоду і забезпечує організм всіма необхідними для життєдіяльності речовинами. З цієї ж причини вона завоювала увагу астронавтів, альпіністів, туристів і військових.
При дослідженні впливу спіруліни на людей, які зазнали серйозного впливу радіації (в тому числі в рамках програми ( "Діти Чорнобиля"), встановлено, що щоденне вживання 4-5 г спіруліни сприяє повному відновленню функцій червоного кісткового мозку протягом декількох місяців і очищає організм від залишкових радіонуклідів.

Спіруліну широко рекомендують при
хронічних гепатитах, холециститах, цирозах печінки, гастритах, колітах, виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки, при станах після резекції шлунка та інших, що супроводжуються розладами тих чи інших етапів травлення. Це пов'язано зі здатністю спіруліни підвищувати апетит, попереджати розвиток інфекцій, знижувати секрецію, пригнічувати активність пепсину. Беручи спіруліну, можна швидко отримати необхідні поживні речовини в концентрованому вигляді, не навантажуючи травну систему.
Спіруліна сприяє регулярному випорожненню кишечника, її вважають метаболітного активатором, який прямо діє на тканини організму на клітинному рівні, викликаючи підвищену активність органів і систем по виведенню шлаків.
Спіруліна застосовується і в дієтичних цілях. Інформація, що міститься в ній протеїнова субстанція допомагає поступово і безпечно скинути вагу, не витрачаючи для цього надмірних зусиль. Прийнята всередину за 30-40 хвилин до їжі, спіруліна обволікає шлунок і створює враження його наповненості. Тому, навіть якщо Ви були голодні, Ви вже не з'їсте занадто багато їжі.
Алергія. Високий рівень b-каротину, вітамінів С і Е в спіруліни дозволяє знизити ризик алергізації і зростання злоякісних новоутворень, виявити геронтологические ефекти завдяки антиоксидантним властивостям.
Нервові захворювання. Дані світової літератури свідчать про можливість широкого Застосування спіруліни при нервових захворюваннях (маніакально-депресивний психоз, шизофренія, стрес, депресії будь-якої етіології, хвороба Альцгеймера, алкоголізм) і неврологічних станах з втратою пам'яті.
Кардіологія. Зараз у всьому світі усвідомили необхідність зниження рівня холестерину в організмі для зменшення ризику виникнення серцевих захворювань. Продуктів харчування приділяється першочергова увага, а спіруліни як знижує рівень холестерину - особливе. В кардіологічній практиці накопичений досвід призначення спіруліни при багатьох серцево-судинних захворюваннях, таких, як ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, ревматизм, атеросклероз і ін. Онкологія. Особливе значення надають використанню спіруліни в комплексі лікувальних заходів в онкології (пухлини ротової порожнини, шлунка, кишечника, жіночих статевих органів, легенів і ін.), В радіаційної медицини завдяки імуномодулюючою властивостями, стимуляції еритропоезу.
Для повноцінного перебігу вагітності та правильного розвитку плоду майбутній мамі потрібно вживати в їжу велику кількість необхідних мікроелементів і вітамінів. Прийом спіруліни дозволяє поповнити запас поживних речовин, які потрібні і матері, і її дитині. Чітка організація харчування захистить два організму від несприятливих факторів зовнішнього середовища.
Високий вміст заліза в спіруліни попереджає анемію, а також нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Будучи відмінним джерелом кальцію і білків, спіруліна сприяє повноцінному розвитку скелета у плода і постійного формування плаценти. Біологічна цінність таких водоростей Складається в повному засвоєнні всіх вітамінів.
Спіруліну слід приймати:
- перед плануванням дитини подружжю протягом одного місяця по 2 г на добу;
- при ранньому і пізній токсикоз вагітних - від 2-х до 5 г на добу (спіруліна знімає явища як раннього, так і пізнього токсикозу);
- вагітним жінкам, для поліпшення і стабілізації лактації у годуючих матерів - по 2-4 г на добу (особливо необхідно приймати спіруліну до трьох - чотирьох місяців годування дитини);
Способи застосування спіруліни

В якості біологічно активної харчової добавки порошок спіруліни можна використовувати дорослим, в тому числі особам літнього віку, а також дітям старше 1 року.
Порошок спіруліни ви можете додавати в різні коктейлі і фруктові соки (1 ст.л. на склянку напою), смузі, салати, йогурти та інші холодні продукти або додавати в основне блюдо в якості приправи.
Головна умова - оберігайте цей продукт термічній обробці, так як при високих температурах втрачається левова частка цінних речовин.
На даний момент немає чітких даних про мінімальної ефективної дозуванні порошку, хоча в клінічних випробуваннях людям дають від 1 до 10 м
Порошок спіруліни в косметології
Найбільш часто спіруліна порошок застосовується в косметології у вигляді масок для обличчя, в Складі шампунів і антицелюлітних кремів і скрабів.
Для підтримки шкіри особи в хорошому стані порошок спіруліни змішують з невеликою кількістю натурального меду і йогурту і легкими масажними рухами наносять масу на обличчя хвилин на 5.
Живильну маску для обличчя. Порошок спіруліни змішують з м'якоттю авокадо і ложкою меду, після чого заливають молоком або вершками (маса повинна бути густою). Наносять поживну суміш на обличчя товстим шаром на 20 хвилин. Для більшої ефективності її можна накрити поліетиленом.
Рецепт маски для волосся: 1 жовток, 5 крапель розмаринового масла, 1 ложка спіруліни, 1 ложка молока (вершків). Наносити її слід на вологе волосся на 10 хвилин.
Антицелюлітний скраб. Порошок спіруліни змішують в рівних пропорціях з англійською сіллю (магнезією), після чого додають до суміші 5 крапель грейпфрутового або мандаринового ефірного масла. Суміш наносять на добре розпарену шкіру і енергійно масажують.
Для масажу. Змішати 2 ложки порошку з ложкою оливкової або кунжутного масла і ложкою соку алое. Цю суміш використовують для масажів. Робити їх необхідно тричі на тиждень по 20 хвилин.
Протипоказань до прийому спіруліни немає - речовини, що входять до її Складу, не залишають жодних токсинів в організмі. Протипоказанням до Застосування спіруліни може бути тільки індивідуальна непереносимість, що зустрічається вкрай рідко.