На багатьох мовах блакитний пажитник називають по-різному, але у всіх назвах присутні епітети блакитний або запашний. Слід зауважити, що блакитний пажитник і грецький пажитник, який ще називають фенугрек або Шамбала, це зовсім різні рослини. Батьківщиною блакитного пажитника вважають Північний Захід Кавказького.
У перекладі з грузинського "уцхо" означає чужий, що говорить що спеція прийшла з кухні іншої країни, швидше за все з іранської. А ось уцхо-сунелі, в перекладі з того ж грузинської мови, можна перевести як "раптом запахнувшись", що говорить про прихований ароматі рослини, який з'являється тільки після сушіння.
Уцхо-сунелі - це мелена пряність блідого сірувато-жовтого кольору. Її отримують в результаті сушки, а потім помелу, молодих пагонів рослини блакитного пажитника ще до цвітіння.
Добре висушені і подрібнені, так звані «шишки» або стручки, надають страві чудовий смак і аромат. Хоча в свіжому вигляді ця рослина практично не має запаху і абсолютно без смаку, після сушки воно набуває дивовижний аромат, і з'ясовується, що сильніше він у недозрілих плодів.
Якщо залишити в приміщенні відкриту ємність навіть незначний обсяг - то прекрасний східний аромат заповнить всі приміщення і буде дуже стійким.
Застосування уцхо-сунелі в кулінарії
Ця апетитна і ароматна пряність є ідеальною приправою для м'ясних і рибних страв, а також до овочевих і м'ясних супів і підливаючи.
Уцхо-сунелі надає дуже приємний смак квашеній капусті, солоних огірків, м'ясних і рибних страв. Однак, особливо цікаві результати дає використання пажитника при варінні пісних супів. Добавка сухої трави за 2-3 хвилини до кінця варіння надає овочевого супу запах гарного курячого бульйону.
Зазвичай вважається, що в засолювання краще використовувати насіння, проте сильний запах має і сушена зелень. Запах пажитника дуже стійок, стверджують, що пахнуть навіть столітні гербарії. Я до сих пір користуюся запасом сировини п'ятирічної давності, яке зберігається в звичайному паперовому пакеті.
Основне його Застосування в європейській кухні - приготування колись знаменитого зеленого сиру, який часто згадується в дореволюційних куховарських книгах. Крім того, в Швейцарії, Баварії та інших альпійських країнах його додають у хліб.
Корисні властивості уцхо-сунелі, Застосування в народній медицині
- Пажитник блакитний - високовітамінное рослина: багате на вітаміни Р і С, містить каротин.
- Його приймають як відхаркувальний і протизапальний засіб.
- Насіння уцхо-сунелі підвищують апетит, сприятливі при фурункулах, екземі.
- У народній медицині ряду країн їм лікують хвороби очей, епілепсію.