Застосування в кулінарії
Лавровий лист використовують для ароматизації супів (м'ясних, курячих, картопляних, рибних, горохових) і вводять в другі страви з м'яса (тушкована яловичина, телятина, баранина, відвареної окіст, холодець), риби (відварна, тушкована риба, холодець, маринований оселедець) , м'якотілих і панцирних (раки, краби, креветки, гребінці), овочів (тушкована морква, відвареної і тушкована картопля, горохові каші), а також вживається в соуси (головним чином в порошку, який у нас застосовується рідко), в грибні маринади - в Складі суміші прянощів і, нарешті, при консервуванні м'яса, овочів і риби.
У перші страви
лавровий лист кладуть за 5 хвилин до готовності, у другі - за 10 хвилин. У соуси порошок вводять після їх готовності, коли вони охолонуть не менше ніж до 40 ° С.
Норми
лаврового листа можуть бути досить високі (3-4 листи на блюдо), але при цьому необхідно пам'ятати, що не можна перетримувати лавровий лист в страві, а слід виймати його з блюда до подачі на стіл, щоб він не дав гіркоти.
Ось чому краще класти підвищену норму лаврового листа, скажімо, вдвічі більшу, ніж зазначено в тому чи іншому рецепті, але виймати його з блюда вдвічі раніше, тобто давати на експозицію скорочений термін.
Гриби, мариновані з прянощами
- Гриби - 2 кг
- Оцет - 150 мл
- Вода кип'ячена - 200 мл
- Лавровий лист - 20 г
- Гвоздика - 20 г
- Перець запашний - 10 г
- Цукор - 10 г
- Сіль - 20 г
- Олія - 40 мл
- Цибуля ріпчаста (цибулини) - 50 г
Гриби ретельно промити проточною водою і відкинути на друшляк.
Для маринаду воду і оцет перелити в каструлю, додати лавровий лист, гвоздику, запашний перець, цукор і сіль і прокип'ятити протягом 10 хвилин.
У киплячий маринад викласти гриби і варити протягом 20-30 хвилин. Каструлю зняти з плити і остудити, помістивши в ємність з холодною водою.
Остигнули мариновані гриби викласти в простерилізованих скляну банку, закрити кришкою і залишити в холодильнику на 2 години.
До столу гриби подати, полив рослинним маслом і посипавши дрібно нарізаною ріпчастою цибулею.
Суп з грибів з овочами
- Вода - 2 л
- Гриби - 300 г
- Картопля - 300 г
- Морква 100 г
- Цибуля ріпчаста (цибулини) - 50 г
- Олія - 30 мл
- Зелень кропу - 20 г
- Лавровий лист - 10 г
- Сметана - 100 г
- Перець мелений білий і сіль за смаком
Воду в каструлі довести до кипіння, опустити в неї очищений і нарізаний дрібними кубиками картоплю і гриби. Відварити до напівготовності.
Для заправки нарізану ріпчасту цибулю викласти на розпечену сковороду і підсмажити на рослинному маслі з натертої на дрібній тертці морквою. Через кілька хвилин додати сметану і трохи загасити.
Готовою сумішшю заправити суп, всипати в нього сіль, мелений перець, нашатковану зелень кропу і додати лавровий лист. Прокип'ятити протягом 15-20 хвилин, після чого зняти з плити.
Застосування в народній медицині
Медичні властивості лавра відомі так само здавна. Він володіє терпким і сечогінну дію, покращує травлення, покращує апетит. Пасту з розмелених листя прикладають до опіків і порізів. Масло зрілих плодів лавра використовують при виготовленні лікерів, в парфумерії та ветеринарії.
Летючі ароматичні речовини лавра пригнічують розвиток туберкульозної палички і в цілому підвищують імунітет.
Щоб позбутися від стоматиту, іноді досить пожувати лавровий лист. Лавр повністю зберігає свої властивості у висушеному вигляді. У цьому його перевага перед багатьма рослинами.
Деякі фахівці рекомендують приймати лавр і в профілактичних цілях. Ви відчуєте, як зміцніли, вам стане легше дихати, будете менше втомлюватися. 5 г листків (приблизно 15 листочків) опустіть в 300 г води і кип'ятіть п'ять хвилин. Цей напій потрібно настояти в термосі години 3-4, процідити і приймати невеликими порціями протягом дня, випивши все 300 м На другий і третій день зробити те ж саме. Після двотижневої перерви повторити курс. Уникати такого відвару варто лише тим, у кого є схильність до закрепів.
Повідомляється, що лавр допомагає при ревматоїдному артриті і навіть при діабеті. Його можна застосовувати як засіб від пітливості. Крім того, лавр корисний в будинку і тим, що його бояться моль і таргани (правда, це відноситься лише до порівняно свіжим листочками.)
Медичні властивості лавра відомі так само здавна. Він володіє терпким і сечогінну дію, покращує травлення, покращує апетит. Пасту з розмелених листя прикладають до опіків і порізів. Масло зрілих плодів лавра використовують при виготовленні лікерів, в парфумерії та ветеринарії.
Лавровий лист - справжній лікар. Він багатий фітонцидами, містить безліч необхідних нам мікроелементів, дубильні речовини, здатний виводити з організму шлаки, підвищувати імунітет.
Деякі фахівці рекомендують приймати лавр і в профілактичних цілях. Ви відчуєте, як зміцніли, вам стане легше дихати, будете менше втомлюватися.
Повідомляється, що лавр допомагає при ревматоїдному артриті і навіть при діабеті. Його можна застосовувати як засіб від пітливості. Крім того, лавр корисний в будинку і тим, що його бояться моль і таргани (правда, це відноситься лише до порівняно свіжим листочками.)
Лаврушка підвищує імунітет, а на тлі ослабленого імунітету розвивається таке захворювання як туберкульоз. Крім того, летючі ароматичні речовини лавра пригнічують розвиток туберкульозної палички. Добре допомагає лавр і при стоматиті, цукровому діабеті, болях в суглобах, пітливість, гаймориті.
Лавр повністю зберігає свої властивості і висушений. І в цьому його перевага перед іншими рослинами. Лавровий лист володіє терпкими властивостями і тому можливі запори. Якщо людина схильна до них, то, поки він п'є настоянку з лавра, нехай їсть побільше буряку та чорносливу або трохи зменшить дозу настою. Нехай пристосувати лаврушку до свого організму, адже він краще знає його тонкощі.
Листя рослини Laurus nobilis. Має гострий і гіркий смак, сприяє нормалізації нервової діяльності (в невеликих кількостях). Лаврове масло застосовується для втирання при корості, ревматизмі, паралічах і пухлинах, а при простудних захворюваннях - для інгаляцій. Для отримання лаврового масла в домашніх умовах подрібнені в порошок листя кип'ятять в топленому маслі.
Щоб позбутися від стоматиту, іноді досить пожувати лавровий лист. Лавр повністю зберігає свої властивості у висушеному вигляді. У цьому його перевага перед багатьма рослинами.
Його використовують для лікування хронічних холециститів, жовчнокам'яної хвороби. Відвари лаврового листа покращують травлення, збуджують апетит, сприятливо діють на багато органів. З листя, плодів і квіток отримують ефірну олію для харчової промисловості. Частково використовують в парфумерній і миловарній промисловості. З масла лавра виробляють лікувальні мазі, антисептичну мило. Крім того, масло використовують у ветеринарії. У народній медицині нлоди вживають як зовнішній засіб для лікування ревматизму, паралічів, простудних захворювань.
Крім своїх лікувальних властивостей лавр допомагає позбутися від молі і тарганів. Він і здоров'я зміцнює, і лікує, і в господарстві допомагає. Недарма з давніх-давен до лавру ставилися з великою повагою.