Орегано - інша назва - материнка звичайна.
Материнка звичайна (Origanum vulgare L.) - багаторічна трав'яниста рослина сімейства Ясноткові (Lamiaceae). Орегано - родич майорану, але має більш гострий запах і смак.
Римський гурман Целіус Апіціус склав перелік страв, які вживали знатні римляни. До їх Складу входило значну кількість трав, серед яких він виділяв чебрець, орегано і городній кмин. Рекомендував додавати в соуси більше таких рослин як чебрець, кмин, коріандр. Такі соуси подавали зазвичай до печеного поросяти. Целіус Апіціус вважав, що немає кращого соусу для цієї страви.
Пряність являє собою сушене листя і суцвіття рослини. Характеризується приємним, тонким запахом і пряним, гіркуватим смаком. Має диететические властивості: спонукає апетит і полегшує травлення.
Досить сильно нагадує майоран, тому ці спеції взаємозамінні.
Орегано - типова пряність мексиканської та італійської кухонь, без якої неможливо уявити їх традиційне блюдо - піцу.
Застосування в кулінарії
У кулінарії використовуються засушені листя і квіткові бруньки орегано.
Орегано поширений в кухнях Середземномор'я, а італійські страви вже неможливо уявити без його характерного аромату. Його кладуть в піцу, пасту, він чудово поєднується з помідорами, сиром і грибами. Підходить до гарячих бутербродів, супів (особливо томатним), страв з курки, квасолі, яєць.
Материнка збуджує апетит і сприяє травленню. Сушену пряність додають до піци, рибі, томатним соусом і маринадів. У нас нею ароматизують квас і алкогольні напої, також додають в супи, салати, м'ясо. А якщо додати гілочку материнки в пляшку з оцтом або рослинним маслом, то її вміст придбає витончений аромат.
В італійській кухні орегано є основною приправою до піци. Також рослина широко використовується в м'ясних, рибних, овочевих стравах, салатах і пасті, застосовується при консервуванні оливок, каперсів. Листя орегано вживають в їжу як в свіжому, так в сушеному вигляді.
Орегано ідеально поєднується з шинкою, салатами, рибними соусами. Це незамінна приправа для запеченої свинини і ягнятини, м'ясних супів, запеченої картоплі. Додавати її потрібно незадовго до готовності блюда.Крупнимі листям приправляють рибні страви, крабів і яйця. Поляки вважають за краще рибу, фаршировану білим хлібом, приправлену подрібненим орегано. Його також додають до м'яса, смаженого на відкритому вогні (шашликів, ковбасок, дичини).
Орегано - один із компонентів знаменитої приправи "чилі". Можна сказати, що буквально кілька десятиліть тому орегано не був відомий в нашій країні: смакові якості дикорослого рослини чомусь недооцінювали. Ця приправа добре доповнює смак багатьох страв: дуже смачні помідори, приправлені орегано.
Орегано відмінно гармонує з базиліком, майораном, чебрецем і перцем.
Рослина входить до Складу пряних сумішей для паштетів, начинок з ліверу або м'яса, домашніх ковбас.
У Білорусії, на Кавказі материнку додають при солінні огірків і грибів. У Сибіру з нею готують ароматну начинку для пирогів, яку змішують з сиром, м'ясом, яйцями. Материнка добре поєднується з багатьма прянощами, але особливо з чорним перцем, базиліком, розмарином, майораном.
Материнка прекрасно поєднується з картоплею, запеченою в духовці з оливковою олією і помідорами, а також хороша для всіляких омлетів.
Картопля, запечена з беконом та помідорами
- Картопля - 500 г
- Бекон - 300 г
- Помідори - 300 г
- Бринза - 200 г
- Вода - 1 л
- Материнка - 30 г
- Зелень петрушки і кропу - 20 г
- Перець мелений білий і сіль за смаком
Картоплю очистити і варити в підсоленій воді до напівготовності.
Потім кожен бульба розрізати навпіл, присипати сумішшю солі і меленого перцю, покрити смужкою бекону, гуртком помідора і скибочкою сиру.
Викласти картоплю на змащений маслом деко, посипати дрібно нарубаної зеленню кропу і петрушки, травою материнки.
Помістити деко в розігріту до 180-200 ° С духовку і запекти до готовності.
Застосування в народній медицині
У народній та офіційній медицині препарати з материнки призначають в якості засобів, які мають антибактеріальну, тонізуючу, відхаркувальну і знеболювальні властивості. Вони показані при головному болю, порушення травного процесу, хворобах органів дихальної системи, а також при ревматизмі.
Настій і настоянки з листя материнки здавна застосовують у медицині для лікування безсоння, неврозів, гіпертонії, епілепсії, атеросклерозу, бронхіальної астми, бронхіту, пневмонії, гастритів, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, захворювань жовчного міхура і печінки.
Крім цього препарати з материнки часто включають в програму комплексного лікування ангіни, застуди, грипу, нежиті, туберкульозу, діатезу, рахіту, гнійничкових патологій шкіри, задухи, порушень менструального циклу. Їх нерідко використовують в якості засобів, що надають заспокійливе і снодійне дію. При наявності лупи і з метою запобігання випаданню волосся рекомендується після миття голови ополіскувати волосся відваром з трави материнки.
Препарати на основі трави материнки протипоказані вагітним жінкам.