Кориця мелена (сорт Преміум).
Спеція
кориця виходить з кори вічнозеленого коричного дерева (лат.Cinnamomum verum) сімейства Лаврові висотою до 15 м. У продаж
кориця - пряність надходить іноді у вигляді згорнутих в трубочку шматочків кори, а частіше - в молотом вигляді.
Запах кориці поступово наповнює тіло і душу теплом, надихає і заспокоює, проганяє почуття самотності і дарує спокій, забирає погані думки і налаштовує на позитив.
Застосування в кулінарії
Сьогодні кориця - невід'ємна частина багатьох національних кухонь, а в світі налічується десятки тисяч рецептів з цією пряністю.
Коли мова заходить про кориці, відразу ж згадуєш гарячі ароматні булочки з цукром і корицею. У Швеції, наприклад, 4 жовтня щорічно святкують День булочок з корицею. Всі любителі мучного в цей день напевно наминали солодкі булочки за обидві щоки.
Кулінари люблять додавати корицю в усі солодкі страви за принципом «корицею блюдо не зіпсуєш». Всілякі печиво, кекси, пряники, паски знаходять особливий смак і аромат з корицею. Зі східного пряністю відмінно поєднуються фрукти, особливо яблука, груші, айва, а пироги з фруктовою начинкою і корицею - просто пальчики оближеш.
Морозиво, муси, желе і компоти, повидла і сиропи, сирні пасти - це лише незначний список солодощів, які приправляють корицею. Російські кулінари корицю кладуть в молочний суп, оладки і солодку кашу. Побувавши у Франції, багато туристів згадують не тільки круасани, а й знамениті коричні кексики.
Але кулінарне поле, де застосовують корицю, не можна зводити тільки до десертів. Кухарі усього світу привносять смак і аромат кориці в гарячі страви, в закуски і напої.
Кориця незамінна в зігріваючий глінтвейн. Гаряче червоне вино з додаванням цукру, гвоздики, мускатного горіха і кориці зніме втому, допоможе позбутися від застуди та кашлю, впорається з хворі нерви.
І глінтвейн - це не єдиний напій, який Складно уявити без кориці. Гарячий шоколад, натуральну каву, пунші, лікери просто знаходять нове звучання з нотками цієї спецією.
Корицю використовують у всіх галузях харчової промисловості. Її додають в кров'яну ковбасу, червоний і білий сальтисон, печінковий паштет, сирну закваску, до шинки (в невеликій кількості), а так само в пряну і мариновану оселедець, рибу гарячого копчення, заливну і дрібну (пряну) рибу. Пряністю приправляють закусочні і обідні консерви, соуси, салатні заправки, багато сортів гірчиці.
Вважається, що кориця облагороджує смак жирного м'яса і надає неповторний смак гарячих страв з яловичини, телятини, ягнятини, баранини, свинини, птиці, дичини, риби, овочів, бобів, а також пловам. Господиня приємно здивує гостей холодними закусками, котлетами, вареної рибою, курчам-гриль, фаршированими яйцями, додавши туди всього лише дрібку кориці.
Зігрійтеся взимку приємним теплом кориці. Спечіть фруктовий пиріг з корицею, зваріть кави з коричної паличкою і покличте друзів.
Десерт «яблуко в хусточці»
- Одна упаковка готового листкового тіста,
- 6 яблук,
- 200 г сирної маси з родзинками,
- 3 ч. Л. меду,
- 1 ч. Л. кориці.
З розкотив листкового тіста вирізати 6 квадратів розміром 15x15 см.
У яблуках вирізати серцевину і заповнити її сиркової масою, медом і корицею.
Кожне яблуко загорнути в квадрат з тіста, защипнути зверху кути і помістити в духовку на змащений маслом деко.
Випікати 20-30 хвилин при температурі 170 * С. Дати охолонути і посипати цукровою пудрою.
Кава натуральна з корицею
- 1 чашка гарячої кави,
- 1 чашка гарячого молока,
- щіпка меленої кориці,
- щіпка тертого мускатного горіха,
- 1 ст. л. збитих вершків,
- шоколадна стружка,
- цукор.
Влити молоко і кава в високий келих, розмішати з цукром, посипати корицею і мускатним горіхом, зверху викласти збиті вершки і шоколадну стружку.
Пиріг ягідний з корицею
- Борошно пшеничне - 200 г
- Масло вершкове - 200 г
- Цукор - 200 г
- Яйця - 1 шт.
- Яєчний жовток - 1 шт.
- Кориця мелена - 10 г
- Мигдаль - 200 г
- Полуниця - 450 г
Розтерті ядра мигдалю з'єднати з просіяного через сито борошном і розм'якшеним вершковим маслом. В отриману масу всипати сіль, цукор, мелену корицю, ввести збите яйце і розтертий яєчний жовток, добре вимісити.
Половину отриманого тіста розкачати в пласт і викласти у змащену маслом форму. Поверх нього укласти вимиті і розрізані на половинки ягоди полуниці. Зверху прикрити шаром, розкатаним з тіста. Помістити в розігріту до 180 ° C духовку і запікати протягом години.
Готовий пиріг перекласти на широке блюдо, розрізати на порційні шматки, присипати цукровою пудрою і полити ягідним йогуртом.
Запіканка гарбузова з локшиною і корицею
- Гарбуз - 500 г
- Локшина - 300 г
- Яйця - 3 шт.
- Масло вершкове - 100 г
- Цукор - 30 г
- Кориця мелена - 3 г
- Сіль за смаком
- Локшину відварити до готовності в підсоленій воді, відкинути на друшляк і добре промити. Гарбуз вимити, очистити, нарізати невеликими скибочками, перекласти на розігріту сковороду і згасити у вершковому маслі. Тушковану гарбуз з'єднати з відвареної локшиною, додати корицю, яйця, сіль і цукор. Суміш перемішати, викласти у форму, дно і стінки якої змастити маслом, і запекти до утворення рум'яної скоринки в духовці.
Застосування в народній медицині
У медицині її використовують як антисептичний засіб.
Спиртовий екстракт кори кориці китайської активний oтношению різних грампозитивних і грамнегативних бактерій, надає згубну дію на туберкульозні палички і віруси.
Кориця сприяє підвищенню апетиту, поліпшення травлення, нормалізації роботи шлунка і кишечника. Активізує роботу нирок, печінки, жовчного міхура. Авіценна стверджував, що масло кориці чудово допомагає при тремтінні кінцівок, а сьогодні гомеопати застосовують корицю як засіб від морської хвороби. Зазвичай ми купуємо мелену корицю, але переважно використовувати її у вигляді паличок.
Кориця покращує циркуляцію крові, стимулює травлення, зігріває, лікує від застуди, перешкоджає збільшенню ваги. Підвищує ефективність кровопостачання різних органів і тканин, усуває депресивні стани.
Всього лише половина чайної ложки кориці в день значно знижує рівень цукру в крові у діабетиків.
Кориця стимулює ЦНС, очищає порожнину рота, піднімає тонус всього організму, лікує всі ті речі, особливо мозкові. Дуже добре підходить для профілактики застуди, оскільки містить безліч антибактеріальних речовин.
При нетравленні, блювоті і метеоризмі. Приймати через півгодини після їжі 1 ст. л. міцного настою кориці.
Для профілактики грипу. Заварити 0.5 ч. Л. кориці окропом, додати дрібку чорного перцю і пити з медом по склянці кожні 3-4 години. Так ви створите захисну броню від вірусів, навіть коли навколо все чхають і кашляють.
При застуді. 1 ч. Л імбиру і кориці в 500 мл води кип'ятити 10 хв. Приймати по 1 склянці кожні 3 години з медом.
Від головного болю, викликаної застудою. Змішати корицю з теплою водою до стану густої пасти і накласти на лоб або віскі.
При захворюваннях верхніх дихальних шляхів і депресивних станах. Додати в гарячу воду 2-3 краплі ефірного масла кориці і робити інгаляцію.
Хто любить каву, нехай переходить на коричний чай. Ефект той же, а шкоди ніякої. З ранку нагріваємо виноградний сік до 45 градусів + щіпку порошку бадьяна + дрібку порошку кориці. Смачно і тонус на весь день.