ФЕНХЕЛЬ насіння. Країна-виробник: Єгипет.
Фенхель зовні схожий на кріп, але за смаком він слідкувати-гострий, а по пряного, теплому аромату нагадує аніс. В їжу використовують всі частини рослини: цибулину (корінь), стебло, листя і плоди (насіння) .сім'ї можуть відрізнятися за кольором: від ніжно-зеленого до жовто-коричневого.
Насіння фенхелю - одна з кращих спецій, стимулюючих травлення в тих випадках, коли гострі прянощі і перці викликають роздратування або алергію. Фенхель підсилює вогонь травлення, не збільшуючи вміст жовчі.
Фенхель поєднується з усіма продуктами і чудово вписується в той рецепт, в якому «до двору» буде його солодкуватий освіжаючий смак і злегка ганусовий запах.
Застосування фенхеля в кулінарії
Плоди фенхеля використовують у виробництві лікерів, кондитерських виробів, головним чином печива, пирогів і пудингів. По праву користується популярністю для приготування страв з риби (особливо коропа), соусів (наприклад, майонезу), супів, а іноді і компотів. Надає особливий аромат квашеній капусті, консервованим овочам (особливо огірків) і холодних закусок.
Для заправки перших страв (супів) фенхель разом з іншими прянощами часто опускають в марлевому мішечку в киплячу воду, а незадовго до готовності виймають. У маринади, соління, соуси насіння фенхелю закладають з розрахунку 1-2 г на 1 л води. У другі страви з м'яса і риби пряність додають до гарячої обробки з розрахунку 2-4 г на 1 кг.
Плоди фенхеля використовують в хлібопеченні, іноді ними посипають булочки і печиво. В якості приправи фенхель чудово підходить до страв з риби і овочів, є хорошою спецією для соусів і маринадів.
Насіння фенхелю збуджують апетит і покращують травлення. Призначають всередину у формі настою. Як приправу використовують насіння фенхелю, але молоді пагони, листя, черешки і корені так само їстівні.
В індійських ресторанах після обіду подають насіння фенхелю, щоб гості могли освіжити дихання.
Насіння фенхелю добре поєднуються з цибулею пореєм, чорним перцем, коріандром, майораном, базиліком і іншими прянощами.
Рецепти з фенхелем
Свинячі шашлики в спеціях з часниковим соусом
- Філе свиняче - 800 г
- Насіння фенхелю - 2 чайні ложки
- Насіння коріандру - 2 чайні ложки
- Оливкова олія - 4 столові ложки
- Часник - 4 зубчики
- Хліб білий - 1 шматок
- Сік лимонний - 1,5 столові ложки
1. У холодній воді замочіть 8 дерев'яних паличок на 1 годину. Наріжте м'ясо невеликими кубиками. Обсмажте на чистій сковороді насіння фенхелю і коріандру близько 30 секунд, потім подрібніть в кавомолці.
2. Змішайте подрібнені спеції з 1 столовою ложкою оливкової олії і перемішайте зі свининою, поки вона повністю не покриється спеціями. Накрийте і поставте в холодильник на 2 години.
3. Для часникового соусу подрібніть часник і розітріть в ступці з 0,5 чайної ложкою солі до стану пасти. З хліба зріжте кірку і поламайте на шматки, замочіть в холодній воді. Злегка відіжміть хліб і додайте до часнику, перемішайте до стану пасти. Додайте масло, що залишилося, по 1 ложці, поступово, потім додайте 3 столові ложки окропу, так само по 1 ложці.
4. Потім вмішати лимонний сік. Одягніть м'ясо на палички і добре посоліть. Розігрійте гриль і смажте шашлички 10 хвилин, не забуваючи перевертати. Злегка збризніть м'ясо соусом, а решті вилийте в соусник.
Чай з фенхелем і імбиром
1/5 ч.л. меленого імбиру і 1/2 ч.л. фенхеля залити 1 склянкою окропу.
Дати настоятися 5-10 хвилин, процідити і, коли трохи охолоне, додати мед і лимон за смаком.
Дуже корисний і смачний чай!
Корисні властивості насіння фенхелю
Настоєм з насіння фенхелю добре промивати очі при кон'юнктивіті, ячменях і просто втоми.
Настій з додаванням ложечки меду зніме болі в кишечнику і усуне здуття живота. Фенхель ефективний при спастичному коліті, гастриті, метеоризмі, диспепсії, кишкових кольках. Він розслабляє мускулатуру кишкового тракту, знімаючи спазми кишечника. Рекомендується приймати настій з 1-2 ч.л. насіння, заварених 1 склянкою окропу. Багатьом відома "кропова вода", яку дають дітям при скупченні газів. Але не всі знають, що з кропом ця вода не має нічого спільного і готують її з фенхеля. Справа в тому, що в народі фенхель називають аптечним кропом за його схожість з городнім рослиною і високі лікарські властивості.
При грипі використовують настій фенхелю (3-5 г на 1 склянку окропу). Це допомагає очистити дихальні шляхи від слизу. Менша доза - хороша профілактика грипу.
Ефірне масло фенхеля чудово очищає організм виводить шлаки і токсини, особливо у тих, хто захоплюється багатою їжею і алкоголем. Має сечогінну і м'яким проносним дією. Впливаючи на травну систему, усуває запори, метеоризм, нудоту.
У клімактеричний період олія фенхеля дуже ефективно, оскільки стимулює вироблення власного естрогену. Сприяє збільшенню лактації. Поряд з цим, фенхель має високу протигрибкову активність. При санації приміщень знижує вміст грибків в атмосфері в 4-5 разів.
Відвар насіння в молоці підсилює лактацію, а вагітним жінкам фенхель не рекомендується вживати. Насіння фенхелю діють заспокійливо на центральну нервову систему, усувають нервозність і страх. Рекомендується пити фенхелевий чай або жувати насіння.