Амарант насіння. Опис
АМАРАНТ насіння органічні (зерно амаранту). Сорт "Харківський-1".
Амарант названий ідеальним продуктом 21-го століття завдяки своїй високій біологічної цінності. Особливість амаранту полягає в тому, що він омолоджує клітини, а також стримує зростання і поширення злоякісних утворень.
Амарант (насіння, зерно) за поживними властивостями важко переоцінити. Для порівняння: показник поживної цінності білка амаранту дорівнює 75 одиницям, а молока тільки 72 одиницям. Коріння, стебла, листя, квіти і насіння, в тій чи іншій мірі, є джерелом масла, крохмалю, вітамінів, пектину, каротину, протеїну, мікроелементів, мінеральних солей, цукру.
Це ціла комора унікального білка вищої якості, що містить лізин - цінної і незамінною для людського організму амінокислоти, якої в білку 6-9%, що значно більше ніж в білку кукурудзи, пшениці, рису. В Японії поживність зелені амаранту порівнюють з м'ясом кальмара.
Амарант зерно. Застосування в кулінарії
Борошно і крупа з насіння використовуються в якості найцінніших харчових (до 20%) добавок у виробництві дієтичних продуктів харчування: каш, хлібобулочних, макаронних, кондитерських виробів, дитячого харчування. При додаванні її в пшеничне борошно (10%), випечені хліб і здоба набувають цілющі властивості і довго не черствіють. Уже зараз в різних країнах світу виробляють понад тридцять видів харчових "амарантосодержащіх" продуктів: вермішель, макарони, соуси, чіпси, бісквіти, кекси, вафлі, печиво, безалкогольні напої і пиво. І це, по суті, тільки початок великого ходи по планеті "золотого зерна Бога", покликаного, за словами Н.І. Вавилова, нагодувати людство. В одному немає сумніву - амарант просто зобов'язаний увійти в наш щоденний раціон!
Насіння амаранту, в першу чергу, є джерелом чудесного за своїми властивостями масла, ціннішого, ніж обліпихи. Їх можна вживати обсмаженими. При нагріванні зерна розтріскуються і набувають приємний горіховий смак. Обсмаженими і сирими їх додають в запіканки, оладки, пудинги, торти, здобу.
Алегрі - поживні цукерки, назва яких на іспанською мовою означає «радість» або «щастя», - можна легко знайти в пістрявлять товаром крамницях на мексиканських ринках. Робляться вони з насіння амаранту, тропічної рослини з яскраво-червоними квітами. Конфетная маса зберігає певну форму завдяки натуральному меду, і її прикрашають волоськими і кедровими горіхами, а також родзинками. З мелених насіння амаранту також виходить крупа або борошно, з якого виготовляють хліб і тістечка.
З товчених насіння амаранту ацтеки пекли коржі, ці ж насіння застосовувалися і для приготування одного мексиканського м'ясної страви. Крім того, амарант був важливим атрибутом в релігійних ритуалах ацтеків. У газеті «Ньюс», що видається в Мехіко, говорилося: «При одному зі своїх численних ритуалів ацтеки мачали шматок амарантового хліба в кров своїх полонених і [убитих] ворогів, а потім з'їдали його». В іншому випадку мелені насіння амаранту змішували з зерном і медом, а потім з цієї маси ацтеки робили невеликі статуетки своїх ідолів або божеств. Пізніше, під час ритуалу, статуетки з'їдалися; цей звичай нагадує католицьке причастя.
Обидва цих древніх обряду обурили іспанського конкістадора Ернана Кортеса настільки, що він оголосив вирощування і вживання амаранту в їжу поза законом. Будь-якого, хто був непокірний, вбивали, або ж в знак безчестя йому відрубували руку. Тому те, що колись в Мексиці було однією з найпоширеніших культур, майже зникло.
Проте амарант зумів вижити, невідомо як перекочувавши з Центральної Америки в Гімалаї. За останнє сторіччя він став основним продуктом харчування в Індії, Китаї, Непалі, Пакистані та Тибеті.
Нещодавно мексиканські дослідники спробували з насіння цієї рослини отримати білок, щоб виготовити молоко амаранту - напій, який за своїми поживними властивостями не поступиться коров'ячого молока. Вони хочуть використовувати білок в якості добавки в їжу і напої; така харчова добавка буде доступна тим, хто не може дозволити собі купувати яйця, молоко, рибу або м'ясо.
Незважаючи на те, що в минулому амарант застосовували в жахливих церемоніях, до сих пір різноманітні і поживні страви, приготовані з цієї рослини, приносять радість багатьом людям.
Зовсім неважко самим винаходити салати з амарантом, оскільки він чудово поєднується з будь-якими салатними овочами. Можна сказати, що "салат амарантом не зіпсуєш". При традиційному весняному авітамінозі будь-які страви та напої з цієї незвичайної зеленню допоможуть дуже швидко усунути вітамінний дефіцит. Ось кілька рецептів страв з амаранту:
Каша з насіння амаранту
Важливо: Каша з насіння амаранту не містить глютену і може вживатися в їжу людьми, що знаходяться на безглютенової дієті. А також усіма охочими - людьми, які піклуються про своє здоров'я.
Інгредієнти: 1 стакан насіння амаранту, 1 маленький зубчик часнику, очищений і порубаний, 1 середня цибулина, очищена і нарізана, 3 склянки води або овочевого бульйону, морська сіль або тамарі соєвий соус до смаку, гострий соус за смаком (оптимально); гарнір: 2 сливових помідора і 1 великий м'ясистий помідор.
Спосіб приготування: Змішати насіння амаранту, часник, цибулю і бульйон в 2,5 літровій каструлі. Довести до кипіння і варити на повільному вогні близько 20 - 25 хвилин, поки більша частина рідини не буде поглинена. Добре перемішати. Якщо вийшла суміш занадто рідка або амарант в повному обсязі помягчел (він повинен бути хрустким, але не занадто твердим), злегка закип'ятіть, безперервно помішуючи, до загусання, близько 30 секунд. Додайте сіль або тамарі за смаком. Подавайте з невеликою кількістю гострого соусу, якщо хочете, і порізаними помідорами на гарнір.
Варіант 2
Інгредієнти: 1 стакан насіння амаранту, 2 склянки води, сіль, цукор, рослинна або вершкове масло.
Спосіб приготування: Промити насіння амаранту в воді. Бажано через сито, тому що повністю насіння у воді не тонуть. Помістити в ємність, додати воду. Кількість насіння і води не важливо, головне, дотримуватися пропорцію 2: 1. Довести до кипіння. Варити на повільному вогні 25-30 хвилин. Сіль і цукор додавати за смаком. У готову кашу можна додати рослинне або вершкове масло за смаком.
Амарантовий фруктовий торт
Інгредієнти: 1/2 стакан фініків, порізаних, 1/4 склянки інжиру, 1/2 склянки насіння амаранту, 1 склянку кип'яченої води, 2 яєчних білка, 1/4 склянки маргарину, 1/4 склянки шматочків ананаса, 2 склянки цільної пшеничного борошна , 2 чайні ложки розпушувача для тіста, 1/2 склянки волоських горіхів, подрібнених, 1/2 склянки горіхів пекан, роздрібнюваних, 1 чайна ложка екстракту ванілі.
Спосіб приготування: Замочіть фініки, інжир і амарант в гарячій воді. Збийте добре яйця, додайте мед і маргарин. Знову добре збийте. Змішайте з іншими інгредієнтами і добре вимісити. Викладіть отриману масу в намазаний маслом форму для торта. Випікайте при температурі 175 ° С 1 годину 15 хвилин.
Фрикадельки з насіння амаранту
Інгредієнти: 150г нарізаного м'яса, 200г підсмажених насіння амаранту (може використовуватися цільна борошно амаранту), 4 яйця, сіль. Спосіб приготування: змішати все до отримання гомогенної маси. Сформувати фрикадельки в межах 4 см в діаметрі, готувати з негострим томатним соусом.
Котлети з насіння амаранту
Обсмажити 50 г насіння, зробити пюре з відвареної картоплі (100 г) і гороху (100 г), натерти на дрібній тертці моркву (50 г); ретельно перемішати всі продукти з додаванням 2 сирих яєць; зробити невеликі котлетки, обваляти їх в панірувальних сухарях або борошні, смажити на олії.
Застосування насіння амаранту в народній медицині
Проведені дослідження показали, що амарант унікальний за своїми лікарським властивостям. Фармакологи проявляють до маслу амаранту неабиякий інтерес завдяки високому вмісту в його маслі сквалена (8%) - речовини, що є найпотужнішим антиоксидантом з усіх відомих.
Основним джерелом сквалена для протипухлинних препаратів, до недавнього часу, було масло печінки акули, в якому його лише 2%. Неважко уявити перспективи в лікуванні амарантом. У народній медицині амарантове масло знаходить все більш широке Застосування: екзема, грибкові захворювання шкіри, прищі, герпес, шрами, опіки.
Амарант рекомендується при атеросклерозі та ішемічної хвороби серця, знижує рівень холестерину, покращує стан коронарних артерій, сприяє зменшенню ризику серцево-судинних і онкологічних захворювань, значно зміцнює імунну систему, сприяє виведенню шлаків, радіонуклідів і солей важких металів з організму.
Амарант з успіхом застосовується в різних країнах при лікуванні запальних процесів сечостатевої системи у жінок і чоловіків, геморої, анемії, авітамінозах, занепаді сил, діабеті, ожирінні, неврозах, різних шкірних захворюваннях і опіках, стоматиті, пародонтиті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, атеросклерозу. Насіння амаранту додають в їжу в молотом або цілісному вигляді, посипаючи будь кондитерські вироби. Додають в каші при варінні круп.
У лікувальних цілях вживають всередину мелені насіння по 1 чайній ложці на прийом, запиваючи водою або молоком.
Можна приймати і відвар насіння на воді: 1 столову ложку насіння залити 0,5 літра води, варити на малому вогні 10 хвилин. Пити як чай по 1 склянці на прийом, вживши і розварені насіння.