Подрібнений часник по виду нагадує гранули невеликого розміру (кілька міліметрів), що мають колір від злегка жовтуватого до бежевого і сильний часниковий запах.
Застосування часнику в кулінарії
Часник - улюблена пряність російської, ізраїльської, французької, іспанської, азіатської кухні. Свіжий подрібнений, а також сушений подрібнений або різаний часник використовують в закусках з сиру і сиру, супах, гарячих стравах з м'яса (особливо з баранини) і тушкованою птиці, маринадах і соління з овочів і грибів, несолодкої випічці, соусах зі слив і кислих яблук .
Сушену і консервовану спецію використовують при смаженні і варінні м'яса, птиці, грибів, при приготуванні супів, холодців, холодців, домашніх ковбас, соусів, а також при заготівлі грибів і овочів на зиму.
Шеф-кухарі не рекомендують додавати часник в рибні страви, але при цьому підкреслюють, що спеція чудово поєднується з морепродуктами: креветками, морськими гребінцями, крабами, омарами. Експерименту заради часником ароматизують десерти, наприклад, морозиво, або напої: горілку, настоянки, коктейлі.
Як свіжий, так і сушений часник не любить довгої теплової обробки, інакше він просто розчиняється в блюді, надаючи йому гіркий смак і неприємний аромат. М'ясо для обсмажування або запікання натирають спецією перед приготуванням, а в плов часник додають, коли ставлять рис на упаривание. У супи і другі гарячі страви спецію кладуть за 3-5 хвилин до готовності або в момент вимикання вогню, а потім дають постояти їжі під кришкою ще кілька хвилин. Класти часник в тепле блюдо небажано, тому що різкий специфічний запах часнику "заб'є" всі інші і "спростить" смак страви.
Для пом'якшення часникового запаху, а також довго залишається в роті печіння і відчуття смаку спеції подрібнений часник слід використовувати спільно з такими прянощами, як кориця, бадьян, гвоздика, м'ята, аніс, кмин.
Часник добре поєднується з петрушкою, коріандром і його зеленню - кінзою, а також з чорним перцем, крес-салатом, цибулею та іншими прянощами. А для гасіння домашньої птиці добре використовувати поєднання часнику з кислими сортами яблук або слив.
Корисні властивості часнику, Застосування в народній медицині
Часник надає багатоаспектний лікувально-профілактичну дію на організм: збуджує апетит, нормалізує обмін речовин, покращує травлення, пригнічує процеси гниття і бродіння в кишечнику, надає болезаспокійливу і заспокійливу дію на кишечник.
Часник вважають найкращим антисептиком, що оберігає від будь-яких бактерій: жування протягом декількох хвилин зубчики часнику вбиває всі бактерії, що знаходяться в порожнині рота і дихальних шляхах. Спеція ефективна для підвищення опірності організму до таких інфекційних захворювань, як черевний тиф, дизентерія, холера. Часник використовують для лікування гнійних і довго не гояться ран і виразок, для виведення бородавок, мозолів, зміцнення волосся, при облисінні, добре допомагає при укусах комах.
Препарати часнику мають протизапальну, відхаркувальну, противосклеротическое і протиглисний дію. Вони виводять холестерин, затримують утворення атероматозних бляшок в аорті, уповільнюють ритм і збільшують амплітуду серцевих скорочень, сприяють розширенню периферичних і коронарних судин, корисні при неврозах серця, допомагають при стенокардії, запамороченні, мігрені, безсонні, ослабленні пам'яті, особливо в старечому віці. Однак вони протипоказані при захворюваннях нирок, епілепсії і вагітним жінкам.