ЗАСТОСУВАННЯ В КУЛИНАРИИ
Печена картопля з пряною пастою
Овочеве блюдо "Бал овочів"
ЗАСТОСУВАННЯ В НАРОДНОЇ МЕДИЦИНИ
Пажитника для схуднення
Фенугрек, - він же
пажитник, шамбала, хельба, грецьке сіно, грецький козячий трилисник, фенігрекова трава, треуголка, грецька сочевіца, верблюжа трава ... Безліч назв свідчить про його широке Застосування в кухні різних країн і для різних цілей. Однорічна трав'яниста рослина з сімейства бобових з дрібними жовтими квітками зі своєрідним, приємним ароматом, пізніше таким стає стручками трикутної форми. У кулінарії і медицині використовується насіння - коричнево-жовтого кольору, ромбоподібної форми, 4-5 мм завдовжки. Смак їх - гіркувато-солодкий, горіховий, значно посилюється після легкого обсмажування, тоді насіння набувають аромат паленого цукру.
Застосування в кулінарії
Насіння шамбали містять дуже багато поживних компонентів, серед яких основними є білки, калій, крохмаль, цукор, ефірне масло, вітаміни А, С і В та ензими. Мелені насіння пажитника мають специфічний аромат, що віддалено нагадує суміш аромату горіха і бобових, і гіркуватий присмак. Щоб позбутися від гіркоти, насіння потрібно замочувати на кілька годин у воді або обсмажувати. Його слід обсмажити на сухій сковороді без масла. Але не до червоності, інакше пересмажений фенугрек буде дуже гірким.
Основне Застосування пажитника в кулінарії - це як загусник. Особливо популярний він в цій ролі на Сході, в Індії, де його додають в соуси, супи, підливи, страви з бобових, що робить їх гущавині і до того ж ці індійські спеції надають їм особливий горіховий аромат. Кладуть його в Індії також в сурогатну каву.
Пряність дуже широко поширена в Вірменії під назвою "Чаман" і місцеві жителі додають її обсмажені насіння в овочеві салати і рагу замість подрібненого фундука. Молодими пагонами шамбали заправляють м'ясні та овочеві страви, також їх застосовують при сироварінні. Ця приправа вважається основною для приготування бастурми. Фенугрек також додають в тісто для надання аромату хліба.
Мелені насіння входять в приправи каррі, чатні, хмелі-сунелі, в аджику, в Масалов, в вірменську приправу-обмазку для бастурми Чаман, цілі насіння - в бенгальську приправу panch phoron (п'ять спецій).
Ароматизують пажитника сири, тісто для випічки хліба, в США - ром і кленовий напій. У Греції і Єгипті з пророслого насіння готують салат.
Багато застосувань в якості спеції і у молодої зелені пажитника. Її додають в салати, супи, соуси, другі страви, їдять саму по собі, як шпинат. Висушена і перемелена зелена верхівка пажитника, вона ж приправа уцхо-сунелі, прекрасно доповнює м'ясні і рибні страви, супи, підливи, страви з картоплі і грибів.
Печена картопля з пряною пастою
- 8-10 картоплин спекти в духовці.
- 200 г сметани змішати з сіллю, чорним перцем, 2 ч.л. меленої шамбали, 2 ст.л. посіченої зелені петрушки і кропу.
- Розтерти цю масу до утворення однорідної пасти. Подавати до гарячого картоплі.
Просто і ексклюзивно.
Овочеве блюдо "Бал овочів"
- Картопля - 800 г
- Перець солодкий - 4 шт
- Баклажан - 4 шт
- Гриби - 400 г
- Сир твердий - 200 г
- Цибуля ріпчаста (середній) - 3 шт
- Часник (головка) - 1/2 шт
- паприка
- каррі
- коріандр
- Куркума
- базилік
- перець
- пажитник
- імбир
- горіх мускатний
Чистимо картоплю. Ріжемо довгими, не дуже тонкими скибочками, обвалюють в приправах, не зловживаючи сіллю, і обсмажуємо до золотистої скоринки не до повної готовності. Викладаємо на деко.
Обсмажуємо цибулю. Викладаємо поверх картоплі.
Порціями смажимо перець і викладаємо зверху картоплі і цибулі.
Баклажани (раніше зварені) порізати і посипати зверху. Видавити часник.
Обсмажуємо гриби і викладаємо зверху.
Присипаємо тертим на крупній тертці сиром. Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
Завітайте на бал!
Застосування пажитника в народній медицині
Лікувальну властивість фенугрека відомі з давніх-давен. Пажитник високо цінував Гіппократ. У Стародавньому Єгипті пажитник застосовували для полегшення пологів і посилення лактації. В Європі його використовують при болісних менструаціях. Туристи заварюють чай з пажитника як засіб проти шлункових спазмів, викликаних незвичною їжею. У Китаї цю рослину використовують для заспокоєння болів в животі. Як показали недавні дослідження, пажитник може знижувати рівень цукру в крові.
Настій з насіння обволікає стінки внутрішніх органів захисної слизом, що дуже корисно при хворобах шлунка і дванадцятипалої кишки. Паста з меленого насіння очищає шкіру при бородавках, виразках і труднозаживающих ранах. Ці прянощі живить плазму, кров, кістковий мозок і нервові клітини. Пажитник є одним з кращих домашніх засобів при простудних і легеневих захворюваннях. Рекомендується 2 ч.л. насіння поварити в 200 г води 10-15 хв. На повільному вогні. Приймати 3-4 рази на день з медом. При сухому кашлі дуже допомагає молочний відвар.
Фенугрек в східній медицині застосовувалася для лікування безпліддя у жінок і імпотенції у чоловіків. При імпотенції як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб 1 ст.л. подрібненого насіння приймають щодня в чашці гарячого молока. Також корисні пророслі зерна шамбали.
Настій з насіння знімає напади гастриту. Якщо пити такий настій постійно, можна позбутися від набряків і «мішків» під очима.
Його застосовують проти спазмів в кишечнику або шлунку, для заспокоєння болів. Але будьте обережні, при вагітності можуть посилитися скорочення мускулатури матки, що вельми небезпечно.
Для жінок пажитник є чудовим природним лікарем
Пажитник або фенугрек регулює кількість жіночих гормонів - поповнює нестачу естрогенів і знижує рівень тестостерону. Пажитник - це дійсно ефективний засіб для лікування жіночих ендокринних захворювань. Зерна цієї рослини містить діосгенін, який є аналогом естрогену. Лікарські препарати з пажитника (Хельба) мають протизапальну дію, стимулюють скорочення мускулатури матки, нормалізують рівень цукру в крові, сприяють стимуляції статевої діяльності і ефективні при хворобливих місячних і в період настання менопаузи.
Увага: Щоб надати красиві жіночні форми тіла рекомендується їсти підсмажені насіння пажитника.
Пажитник - є прекрасним засобом для поліпшення лактації у годуючих мам.
Перевірений рецепт вживання пажитник для підвищення лактації: 2 чайні ложки пажітініка на 1 склянку окропу, настояти і пити протягом дня за 4 прийоми.
Пажитник для схуднення
Насіння пажитника мають відмітною властивістю - вбирати рідину тому, їх корисно вживати натщесерце вранці, в результаті ви зможете таким чином спалювати свої зайві жири і позбутися від пари трійки зайвих кілограмів. Також, не варто забувати і про харчові волокна, які, потрапляючи в шлунок, збільшуються в розмірі, і створюють ефект ситості.
Всього 8 г волокна цієї рослини безпосередньо перед прийомом їжі зменшують апетит, надовго зберігають відчуття ситості після трапези, допомагають взяти під контроль число споживаних калорій. Тому, ви не тільки можете за допомогою пажитника худнути, але і використовувати його в якості засобу від переїдання. Досить буде з'їсти 1 столову ложку порошку перед їжею і запити це склянкою води, як зайвого за столом ви точно не з'їсте.
З кожним прийомом їжі відбувається стрибок цукру в крові. Підшлункова залоза виробляє гормон інсулін, що змушує клітини запасати вуглеводи з їх подальшою трансформацією в енергію. Надлишки відкладаються в жирову тканину. Ось чому деякі експерти вважають, що підтримка цукру в крові на стабільному рівні допомагає худнути. Насіння пажитника сприяють нормалізації рівня цукру в крові, а значить - схудненню.
Чай з пажитника
Візьміть 1 столову ложку порошку пажитника, залийте 1 склянкою крутого окропу і варіть на повільному вогні протягом 5 хвилин. Такий чай можна пити з медом, з молоком або з лимоном - кому як подобається. До речі, вважається, що саме мед посилює лікувальні властивості пажитника.
Слід пам'ятати про те, що пажитник ефективний для схуднення тільки в невеликих кількостях, інакше позитивного результату не варто очікувати.