Чорний кунжут - це неочищені (нешліфовані) насіння, що володіють більш різким смаком і ароматом, ніж насіння білого кунжуту. У чорного кунжуту приємніший горіховий смак і аромат.
У Складі насіння чорного кунжуту: жирне масло, що Складається з ефірів органічних кислот, гліцерину і поліненасичених жирних кислот тригліцеридів; а також білки, вуглеводи, амінокислоти, кальцій, калій, фосфор, залізо, лецитин, магній, фітин - Складне речовина, яке відновлює баланс мінералів. Наявність в кунжуті бета-ситостерин знижує в крові рівень холестерину. Багатий кунжут вітамінами А, Е, С і групи В.
Застосування чорного кунжуту в кулінарії
Кунжут (сезам) як пряність особливо популярний в арабської, індійської, китайської, корейської, японської кухні.
Використання чорного кунжуту в кулінарії майже ідентично використанню білого: страви з м'яса і риби, салати, закуски, овочеві страви, запіканки, випічка ... Але деякі відмінності є.
По-перше, в традиційних стравах східної кухні зазвичай використовується чорний кунжут, а в стравах арабської та індійської - білий.
По-друге, чорний кунжут через більш сильного аромату частіше використовується в салатах і холодних закусках, а білий - в стравах, які потребують термообробки.
По-третє, при виборі між білим і чорним кунжутом слід враховувати той факт, що чорний кунжут приблизно в 1,5 рази більше калорійний, ніж білий, а вміст жиру (масла) в ньому більше майже в 2 рази.
Щоб повно розкрити аромат насіння кунжуту, рекомендується обсмажити їх на сухій сковороді протягом 1-2 хвилин.
Кунжут чорний традиційно використовується в східній кухні. На Близькому Сході насіння кунжуту розмелюють і роблять з нього пасту тахині (як не згадати про тахінно халву), іноді додають в хумус. В Японії кунжутним насінням приправляють салати і овочеві страви, роли, суші.
Чорний кунжут, як і білий, добре поєднується з кмином, коріандром, корицею, чорним перцем, цибулею, часником, кропом, петрушкою і іншими травами.
Рецепти з насінням чорного кунжуту
кунжутна сіль
Кунжутна сіль - суміш розмелених обсмажених кунжутного насіння і солі. На чашку насіння, 200 мл чайна ложка солі. Приправа готова. У корейців це основна приправа, яку використовують замість солі. Таким чином, корейці отримують щоденну норму потреби кальцію.
Халва тахинная з чорного кунжуту
- 1 стакан кунжуту,
- 1 склянка борошна,
- 75 мл молока,
- 2/3 склянки цукру,
- 4 столові ложки рослинної олії,
- 1 чайна ложка ванільного цукру.
Кунжут обсмажити на сухій сковороді, потім пропустити кілька разів через м'ясорубку або пробити блендером до отримання однорідної маси.
Борошно обсмажити на сухій сковороді до світло-жовтого кольору, змішати з кунжутної масою і пропустити кілька разів через м'ясорубку. Додати рослинне масло і перемішати до однорідності.
У невеликій каструльці з'єднати молоко з цукром і ванільним цукром. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння, дочекатися утворення високої піни і зняти з вогню.
Вилити сироп в масу і швидко все перемішати. Викласти масу на вологу дошку і розрівняти (товщина шару - 1 см). Дати охолонути і розрізати халву на квадрати або ромби.
Печиво з кунжутом "Сезам"
Це солодке печиво для любителів кунжуту і легкої випічки! Повітряне і хрустке. Мало тесту - багато кунжуту.
- Кунжут (білий) - 0,5 кг
- Яйце - 2 шт
- Цукор - 1 скл.
- Олія - 0,5 скл.
- Борошно пшеничне - 1 скл.
- Розпушувач тесту (з гіркою) - 1 ч.л.
- Включити духовку на 180 градусів.
Обсмажити кунжут на сухій сковороді до золотинки (від 5 до 10 хвилин, в залежності від розмірів сковороди).
Тим часом замісити тісто. Яйця з цукром розтерти віночком, додати масло, борошно з розпушувачем і добре перемішати. Буде здаватися, що тесту мало в порівнянні з обсягом кунжуту, але все прекрасно замісити!
Висипати в тісто кунжут (Не охолоджуючи), перемішати ложкою і викласти на застелений пекарської папером деко.
Розрівняти тісто в пласт заввишки приблизно 0,7 см. Найкраще виделкою, до ложки і лопатці тісто прилипає. Залишити на деку трошки місця по краях, воно нам знадобиться.
Поставити в духовку на 10 хвилин. Тісто має піднятися і "схопитися". Дістати і прямо на деку розрізати на квадрати або ромби, намагаючись трошки відсунути (наскільки дозволить місце) печиво один від одного, щоб боковини теж подрумянились.
Знову поставити печиво в духовку і випекти до засмаглого кольору) це 12-15 хвилин. Дістати, дати охолонути і хрустіти. Зберігається довго (якщо, звичайно, збережеться), не втрачаючи "хрусткості".
Козинаки з кунжуту
- 180 г меду
- 180 г кунжуту
- Сік половини лимона
Кунжутне насіння обсмажити на сухій сковороді. Обов'язково помішувати при цьому: кунжут може підгоріти та спровокувати пожежу. Мед злегка підігріти на водяній бані, додати лимонний сік, всипати насіння кунжуту. Добре все перемішати. Викласти масу на деко, вистелений пергаментом. Розрівняти до товщини приблизно 1-2 см. Через 30 хвилин розрізати за допомогою ножа на невеликі шматочки.
кунжутні кульки
Змолоти курагу, фініки, волоські горіхи, цедру лимона, додати лимонний сік, кероб, мелений зелений кардамон і трошки ванілі.
Отриману суміш скачати в кульки і обваляти в кунжуті.
Дуже просто і смачно!
Корисні властивості чорного кунжуту
Чорний кунжут - ідеальний засіб для задоволення потреби кальцію в організмі людини.
Кунжут білий і чорний - чудові джерела кальцію для організму, різниця в змісті кальцію досить значна, якщо в білому кунжуті 780 мг / 100 г, то в чорному його зміст від 1100 мг / 100 г. Жоден рослинний продукт не містить стільки кальцію, крім маку - 1460 мг. У молочних продуктах, для порівняння, його зміст невисока. Молоко коров'яче всього 120 мг, а в сирних продуктах разом менше 80 мг / 100 г.
Застосування кунжуту в народній та офіційній медицині досить широке. В першу чергу, його використовують як ефективний засіб для лікування діатезу, в тому числі, гемаррогіческіх. Він сприяє кращій згортання крові. Використовують його для приготування мазей, емульсій, пластирів, застосовують для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і як проносний засіб.
Кунжут потрапивши в організм людини в будь-якому вигляді зміцнює кісткову тканину, нігті, зуби, стимулює функціонування опорно-рухової системи. Вкрай необхідний жінкам в період годування і вагітності, а дітям під час їх інтенсивного росту і в період зміни зубів. Рекомендують його, особливо жінкам після 40 років, при артрозах, гострих артритах, остеохондрозах, остеопорозах.
Велика кількість в кунжуті вітамінів групи В і Е, а також лінолевої кислоти при попаданні в організм підвищує в крові кількість тромбоцитів, покращуючи її згортання, допомагають поліпшенню струму крові, швидкому загоєнню ран і переломів. Висока поживність кунжуту значно допомагає страждаючим від дистрофії і працівникам з підвищеним фізичним навантаженням.