Кардамон вважається найдорожчою пряністю після шафрану і ванілі. Батьківщиною кардамону є В'єтнам і Південна Індія, культивується в Бірмі, Шрі-Ланці, Південному Китаї.
Запашні плоди чагарнику висотою до 4 м являють собою коробочки розміром 4х3мм, всередині яких заховані насіння - носії найтоншого вишуканого аромату. Щоб ефірні масла не зникали, і зберігалася цінність прянощі, плоди-коробочки сушать і зберігають не відкриваючи.
У продажу зустрічаються зелені, білі та чорні коробочки. Білі відрізняються від зелених лише тим, що їх відбілили сірчистим ангідридом або природним способом: за допомогою сонця і роси. Чорний кардамон - це інший вид Amomum. Аромат чорного кардамону «земляний», різкий, а смак нагадує камфору.
Застосування кардамону в кулінарії
Кардамон належить до однієї з найбільш вишуканих прянощів в західноєвропейській і російській кухнях. Він входить до Складу майже всіх сумішей прянощів. Але основна його область Застосування - ароматизація борошняних кондитерських виробів - кексів, печива, пряників, пряників - і особливо ароматизація кондитерських начинок в рулетах, листковому тісті і у виробах з додаванням кави (наприклад, кавовий торт). Сильний запах кардамону здатний добре зберігатися в таких виробах навіть незважаючи на високу температуру в духовці і «перебити» занадто одноманітний і нав'язливий кавовий запах або надати йому несподівану пікантність.
Але крім цього традиційного Застосування кардамону його можна використовувати для облагороджування домашніх настоянок і наливок, як компонент в маринадах для фруктів, в деяких солодких блюдах (киселі, компоти, сирні пасти) і - не в останню чергу - в рибних супах, в пряних відварах для риби, для ароматизації рибних фаршів, начинок, запіканок.
У Західній Європі кардамон вживають в горохові супи, в картопляні салати, в рисові страви і в м'ясні начинки і фарші.
Вносити кардамон треба вкрай обережно, оскільки це сильна пряність. Однією капсулки цілком достатньо на 1 кг тіста або фаршу. Але попередньо треба розмолоти кардамон.
Для солодких страв (компоти, киселі) досить половини або третьої частини капсулки на 1 л рідини, причому в цьому випадку, як і в супи, кардамон у вигляді зерен вносять за 5 хвилин до готовності, а в молотом вигляді - безпосередньо перед закінченням теплової обробки , буквально за кілька секунд. Кардамон в поєднанні з мускатним горіхом добре використовувати для ароматизації соусу до відвареної риби.
Ранкова вівсянка
- 3 склянки води довести до кипіння, додати 1/4 ч.л. солі і 2/3 склянки вівсяних пластівців.
- Довести кашу до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму,
- Додати 1 ч.л. кориці, 1/5 ч.л. меленого кардамону, 1/5 ч.л. меленого мускатного горіха і 1/4 склянки родзинок.
- Варити до готовності, додати мед і з'їсти з задоволенням.
Чай з апельсином і кардамоном
- Вода - 1 л
- Чай - 8 ч. Л.
- Цедра апельсина - 30 г
- Насіння кардамону - 20 г
Воду довести до кипіння, опустити насіння кардамону і потомить на слабкому вогні протягом 7-10 хвилин.
Потім в киплячу суміш всипати чайну заварку, додати апельсинову цедру.
Довести до кипіння, зняти з плити і настояти при кімнатній температурі 3-5 хвилин, після чого розлити по чашках і гарячим подати до столу.
Шотландське печиво з кардамоном
Спробувавши це блюдо, ви зрозумієте, що шотландці знали толк і в печиво, і в прянощах. Кардамон надає йому абсолютно незрівнянний смак і аромат, так що ласуни неодмінно оцінять це печиво.
- 200 гр. слив. масла;
- 500 гр. борошна;
- 100 гр. манної крупи;
- 100 гр. цукрової пудри;
- 1 ч. Л. насіння кардамону (мелених);
- 0,5 ч. Л. погашеної лимонним соком соди;
- за смаком сіль.
1. Нагріваємо духовку до 120 С. Борошно просіваємо кілька разів.
2. Ретельно перемішуємо масло з кардамоном, збиваючи його і поступово додаючи цукрову пудру. Можна робити це за допомогою міксера.
3. Змішуємо борошно з манкою і сіллю (можна додати в масу будь-товчені горіхи).
4. Поєднавши масло з борошном, замішуємо тісто і розподіляємо його на сухому листі, що має радіус 20-25 см. Розрізаємо отриманий пласт на печива, злегка проколюємо тісто виделкою на відстані приблизно 2 см.
5. Випікаємо протягом години, поки печиво не придбає блідо-золотистий (але не коричневий) колір.
6. Виймаємо печиво з духовки і відразу обсипаємо цукром, даємо охолонути.
7. Обережно за допомогою ножа відновлюємо зроблені перед випічкою лінії розрізу і викладаємо печива на піднос.
Молочний солодкий рис з кардамоном
Ця страва є відмінним молочним десертом.
- 500 гр. молока;
- 100 гр. рису;
- 100 гр. цукру;
- 1 ч. Л. насіння кардамону (мелених).
1. Ретельно промиваємо рис.
2. Змішавши в каструлі молоко з рисом, доводимо їх до кипіння.
3. Зменшивши вогонь, кип'ятимо молоко при періодичному помішуванні, щоб воно випарується наполовину.
4. Коли ми побачимо, що молоко загусло, всипаємо цукор з кардамоном і кип'ятимо ще близько 5 хвилин. Знявши з вогню, охолоджуємо.
5. При бажанні посипаємо готову страву обсмаженою мигдалем.
Гарбузова каша з кардамоном, запечена в горщику
Гарбуз містить поживні елементи і мінерали, необхідні нашому організму. Приправивши її кардамоном, ми отримаємо дуже корисне і смачне блюдо.
- 200 гр. пшоняної крупи;
- 400 гр. гарбуза;
- 800 гр. молока;
- 100 гр. цукру;
- 5 гр. кардамону (меленого);
- кориця.
1. Розміщуємо добре промите пшоно в сотейник, заливаємо його водою. Доводимо її до кипіння.
2. Очистивши гарбуз і видаливши з неї насіння, натираємо на крупній тертці. Змішавши її з цукром, корицею і кардамоном, ретельно перемішуємо.
3. Виклавши в горщик шарами гарбуз і пшоно, заливаємо їх молоком (воно повинно на 2 пальця покривати гарбуз). Розігрів духовку до 200 ° С, поміщаємо в неї горщик і готуємо страву близько години.
Застосування кардамону в народній медицині
- Кардамон визнаний одним з кращих стимуляторів травлення.
- Доданий в каві, нейтралізує дію кофеїну, а доданий в молоко нейтралізує його слизеобразующие властивості.
- Щоб позбутися від метеоризму жуйте насіння кардамону або пийте чай з кардамону з фенхелем.
- Для відновлення потенції приймайте щовечора гаряче молоко з медом і дрібкою кардамону.
- Кардамон допомагає видалити з організму слиз, і тому його рекомендують при лікуванні астми, бронхітів, при застуді і кашлі.
- Завдяки антисептичним і знеболюючим властивостям кардамон - прекрасний засіб для полегшення зубного болю, очищення порожнини рота і дихання, так як він ефективно нейтралізує патогенну флору.