Куркума. Опис
КУРКУМА 100% мелений корінь, сорт преміум.
Куркума - багаторічна трав'яниста рослина, що відноситься до сімейства імбирних.
Куркума - пряність насиченого яскраво-жовтого з відтінком оранжевого кольору. Навіть крихітне її додавання в гарячу воду має давати суттєвий забарвлення. Плями від неї не змиваються.
Застосування куркуми в кулінарії налічує кілька тисячоліть. Відомо, що в стародавній Індії її використовували у весільних ритуалах, а пізніше стали додавати в страви як прянощі.
У I ст. н. е. куркуму ввезли на територію Стародавньої Греції, де вона швидко набула популярності. Стародавні греки називали її «жовтий імбир». До Європи куркума потрапила завдяки арабським купцям.
Застосування куркуми в кулінарії
Завдяки своїм барвником властивостями куркума дуже популярна в пекарському виробництві. Тісто набуває теплий «сонячний» колір. Куркума відмінно поєднується з м'ясом, рибою, рисом і бобами. Широко використовується ця пряність в кондитерському виробництві для забарвлення напоїв, масел і сирів. Овочі зеленого кольори не поєднуються з куркумою - втрачають свій колір і набувають гірчинку.
У куркуми слабкий пряний, досить приємний, ледь вловимий аромат, близький до імбирного. Смак се досить слабожгучій при помірній дозуванні. До їжі куркуму додають в дуже малих кількостях. Звичайна рекомендація - "на кінчику ножа" годиться для 1 кілограма рису. При приготуванні плову вносять її або перед закладкою рису, або коли готовий зирвак - м'ясо, цибулю і моркву, тушковані з маслом, або за 3-5 хвилин до готовності, коли вода вже майже википіла Поєднується абсолютно з усіма прянощами.
Найширше вживання куркума отримала на Сході і в Південно-Східній Азії. Тут вона використовується і як пряність, і як харчовий барвник, і як медичний препарат. Куркума - неодмінний компонент всіх пряних сумішей. Без неї немислимо жодне рисове блюдо в країнах Індійського океану. Плови Середньої Азії та Азербайджану - весільний "тієї палів", "янгілік палів" (достаток), "зарчава палів" (куркумовий), "майіз палів" (плов по-бухарски) неможливо приготувати без додавання куркуми.
Традиційною вважається ця пряність і в Англії, де її додають до всіх яєчним і м'ясних страв і до соусів. В інших європейських країнах її в основному застосовують в кондитерському виробництві і як золотисто-жовтий барвник для лікарів, маринадів, масла та сирів, а також при виробництві гірчиці. Крім цветa, куркума надає продукту свіжість і збільшує термін зберігання. Куркума - відмінна приправа до омлетів, яєць круто, світлим соусів, супів і овочевих салатів.
Домашній плов
Хороший, наваристий плов можна приготувати самим будинку! Спробуйте цей неСкладний рецепт відмінного сімейного страви!
- 1.5 кг яловичини
- 1 кг рису
- 5 морквин
- 2-3 цибулини
- 2 ч.л. зіри
- жменю сушеного барбарису
- 1 ч.л. куркуми
- 1 головка часнику
- сіль перець
- 1/2 склянки рослинного масла
М'ясо промити, нарізати невеликими кубиками. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, моркву нарізати соломкою. Можна натерти на тертці, але з нарізаною виходить смачніше.
В казанок налити рослинне масло, добре його розігріти і додати цибулю. Обсмажити кілька хвилин, потім шматочки м'яса, обсмажити близько 10 хвилин, додати моркву. Готувати все разом ще близько 10 хвилин, потім додати спеції, сіль і перець.
Закип'ятити воду і влити до м'яса, так, щоб вода тільки покрила його. Накрити кришкою і тушкувати м'ясо близько 40 хвилин.
Рис промити кілька разів, залити теплою водою, залишити.
З замоченного рису злити воду, викласти рис в казанок, поверх м'яса, розрівняти. Долити гарячої води, щоб рівень був на 2 см вище рівня рису. Довести до кипіння, увіткнути в рис головку часнику (не очищаючи), накрити кришкою плов, готувати ще 20-25 хвилин.
Готовий плов перемішати, подавати гарячий.
Запечений картопля з травами
- 6 картоплин
- 4 ст.л. гірчичного масла
- 1/4 ч.л. паприки
- 1/4 ч.л. чебрецю
- 1/4 ч.л. куркуми
- свіжа петрушка
- 1 цибулина
- сіль і перець за смаком
Духовку розігріти до 180 градусів.
Картоплю не чистити. Нарізати невеликими довільними долькамі.Сложіть в глибоку миску.
Гірчичне масло змішати з прянощами і полити картоплю. Добре перемішати, щоб картопля рівномірно покрилася маслом з прянощами.
Цибулю нарізати півкільцями, дрібно порубати петрушку. Додати до картоплі. Деко застелити фальгой і викласти картоплю з цибулею, рівномірно розподіливши по листу.
Поставити в духовку на 30-40 хвилин. У процесі запікання помішувати картоплю, перевертаючи вже пождарівшуюся.
Індійський картопля (Aloo jeera)
Картопляне страва індійської кухні Ало Джиро - відварна картопля з ароматними індійськими спеціями: кумином (зіра), куркумою, каррі.
- 1кг молодої картоплі, нарізати кубиками
- 2 ст.л. гірчичного масла
- 2 ст.л. насіння кумина (зіри)
- 2 ч.л. куркуми
- 2 ч.л. порошку каррі
- 2 ч.л. морської солі
- 1 ч.л. меленого чорного перцю
- 3 ст.л. дрібно нарізаної зелені кінзи
Покласти картоплю цілком в каструлю з водою. Довести до кипіння і варити до розм'якшення. Злити воду і нарізати картоплю на четвертинки. Складіть в каструлю і закрийте кришкою, щоб не охолонули.
Нагріти олію у великій сковорідці на середньому вогні. Пасерувати в олії кумін, куркуму і каррі 1 хвилину. Додати картоплю і обсмажити до злегка хрусткої скоринки.
Посипати морською сіллю, перцем, свіжим коріандром і подавати гарячим.
Фінікійський пиріг з манкою і куркумою
- Кунжут - 60 г
- Розпушувач тесту (пекарський порошок) - 1,5 ч. Л.
- Аніс (мелений) - 1 ч. Л.
- Куркума - 1 ч. Л.
- Молоко - 200 мл
- Цукор - 200 г
- Борошно пшеничне - 250 г
- Крупа манна - 100 г
- Горіхи кедрові - 30 г
- Олія - 3 ст. л.
У чашу міксера насипаємо цукор, вливаємо молоко і необхідну кількість рослинного масла. Все перемішуємо до розчинення цукру.
Насіння анісу перемолоти в кавомолці.
У чашу міксера до молока, цукру і рослинної олії додаємо борошно, манку, пекарський порошок, куркуму, мелений аніс, кунжут (обсмажений до золотистого кольору) і кедрові горішки. Все ретельно перемішуємо міксером.
До цього моменту нагріваємо духовку до 180 * С. Викладаємо тісто у форму. Ставимо в духовку і випікаємо.
Застосування в народній медицині
- Індійські цілителі здавна застосовують куркуму як тонізуючий засіб, що дозволяє зберегти активність і молодість.
- Сучасні вчені змогли довести, що до Складу цієї популярної прянощі входять антиоксиданти, що сприяють руйнуванню ракових клітин.
- Куркума одне з кращих кровоочисних, відновлюють і протизапальних засобів.
- Натуральний антибіотик.
- Вживання куркуми корисно для печінки, ефективно при холециститах, жовчнокам'яній хворобі, жовчних коліках.
- Пастою з куркуми і кунжутного масла змащують шкіру, щоб вона була гладкою і очистилася від прищів.
- У поєднанні з медом у вигляді компресу допомагає при ударах, розтягненнях, запаленнях суглобів.
- Паста з куркуми з соком алое - хороший засіб від опіків.
- При застуді, кашлі, грипі змішайте 0,5 чайної ложки куркуми з 30 мл теплого молока. Приймати по 3-4 рази на день.