Чорна (гімалайська, рожева) сіль. Опис
Чорна сіль (інші назви - рожева, гімалайська сіль) - це природна неочищена сіль, при цьому вона видобувається в родовищах, де в солі присутні речовини, що містять сірководень, або подібні речовини. Користь від них така, що вони підсилюють перистальтику кишечника, діють як легке проносне і стимулюючу для кишечника. Також через багатого природного Складу чорна сіль на смак менш солена і більш корисна. За властивостями вона подібна до соєвого соусу - багата речовинами, які діють в організмі подібно ферментам, поліпшує травлення.
Назва
гімалайська сіль отримала за місцем своєї здобичі, яка до сих пір ведеться ручним способом.
Рожевої цю сіль називають по її основному цвету- вона має злегка червонувато-бурий відтінок завдяки тому, що багата мінералами і мікроелементами (йодом, калієм, сіркою і залізом) зумовленого входять в неї добавками. Цей колір змінюється на чорний при нагріванні - звідси і назва чорна сіль.
Чорна сіль має специфічний різкий запах (він нагадує запах круто звареного яєчного жовтка) через наявність у ній невеликої кількості сірководню. Однак в поєднанні з іншими спеціями цей специфічний запах стає непомітним. Зміст NaCl у неї нижче, ніж в звичайної кухонної солі, і в зв'язку з цим чорна сіль безпечніша в порівнянні з кухонної з точки зору відкладення її в суглобах. Абсолютним плюсом є і той факт, що чорна сіль в звичайних дозах не викликає утримання в організмі води, як це роблять інші види солі.
За різними даними, гімалайська сіль містить від 82 до 92 мікроелементів, в той час, коли в звичайній кухонної їх всього - 2. Серед речовин, які містяться в гімалайської солі в найбільшій кількості, присутні такі: залізо, через якого вона і знайшла рожевий колір, кальцій, калій, магній, мідь і багато інших. Але, крім того, що в цьому різновиді солі містяться всі мікроелементи, які були в древньому океані, вона ще й є найчистішою сіллю серед всіх інших. Адже в рожевої солі немає ніяких забруднень характерних для її сучасної кухонної родички.
Застосування чорної солі в кулінарії
Чорна (гімалайська, рожева) сіль - популярна приправа в кухні народів багатьох країн світу. Її додають, як на стадії приготування їжі, так і в готові страви. Багато гурманів постійно тримають її в сільниці на столі, як і інші приправи, і використовують для приготування салатів, супів, гарнірів, соусів, закусок, овочевих паштетів.
В основному чорну сіль добувають і використовують в Чилі і Індії, де цей мінерал входить в «домашню аптечку». Згідно з канонами аюрведи, древньої медичної науки, чорна сіль містить елементи води і вогню, сприяє нормальному функціонуванню травної системи і ясності інтелекту. Чорна сіль є головним інгредієнтом в популярній індійської приправі чат масала (приправа для салату), яку додають у фруктові салати і в підсмажені горіхи.
Чорну сіль з вмістом різних мінералів подають в елітних ресторанах Нью-Йорка. В меню фешенебельних закладів можна зустріти чорну сіль з вулканічної лави прямо з Гавайських островів. Гребінчасті равлики тут подаються до столу посипаними африканської піщаної сіллю, а гусяча печінка набуває новий смак за допомогою червоної глиняної солі, яку зазвичай використовують для ритуальних цілей остров'яни Тихого океану.
Чорна сіль додається в супи, гарніри, соуси, вінегрети, олів'є, овочеві паштети, сметанний соус. В варені, смажені страви сіль рекомендується додавати після приготування в пропорції 50% рожевої і 50% звичайної солі.
Лікувальні властивості, користь гімалайської рожевою солі
Чорна сіль (гімалайська, рожева) володіє численними цілющими властивостями: покращує циркуляцію крові, знижує кров'яний тиск, сприяє детоксикації організму і виведенню важких металів.
Чорна (рожева, гімалайська) сіль допомагає позбутися від артриту, псоріазу, герпесу та інших захворювань.
Для лікування зазвичай використовую соляний розчин (1 ч.л. гімалайської солі на склянку води, найкраще - джерельною), який вживають вранці за 10 хвилин до прийняття їжі. Чорна сіль дає прекрасний терапевтичний ефект при прийнятті сольових ванн: мінеральні речовини, що містяться в гімалайської рожевою солі, потрапляють в організм через шкіру. Такі сольові ванни корисні при різних захворюваннях шкіри, при астмі, а також для виведення шлаків.
У медицині чорна сіль допомагає для зняття запорів (особливо в поєднанні з меленим чорним перцем), усунення газоутворення і збільшення апетиту. Вона може допомогти при усуненні наслідків важких отруєнь, тому що виводить з організму токсини.
Стародавня індійська "зубна паста"
- Рослинна олія ретельно змішати з гімалайської сіллю (вона повинна бути дуже дрібно змолоти, щоб уникнути пошкодження емалі і ясен).
- Отриманою сумішшю чистити зуби.
- Для кращого ефекту можна додавати ефірні масла м'яти, евкаліпта або хвойних рослин.