Кумин або зіра в Латинській Америці, Африці, Средіземномореье, Азіатських країнах, особливо в Індії, - це Королева Спецій, без неї не обходиться практично жодна страва. Одне з санскритських назв кумина - sugandhan - добре пахне.
Іменем кумина навіть названий маленький острів Коміно в Мальтійському архіпелазі (Середземномор'я) - він покритий полями спеції кумін. Завдяки плутанини в давні часи з перекладом назви спеції на європейські мови, кумін часто плутають з кмином, але це різні прянощі.
Кумин володіє сильним пряним гострим запахом і смаком з горіховою ноткою.
Застосування зіри в кулінарії
В якості прянощів використовуються як мелений, так і цілий кумін. У мексиканській, східній і північно-африканської кухні зіру використовують так само часто, як і чорний перець в європейській. Вона надає цікавий смак самому банального страви з овочів, прекрасно поєднується з м'ясними фаршами, птицею і яєчними стравами.
Мелений кумін часто використовується в класичних рецептах німецької кухні, особливо, при приготуванні ковбас. Французи люблять сир і сир з кумином, англійці - випічку і чаї, іспанці і португальці - ковбаси, страви з рису і фаршированих овочів. З цієї меленої пряністю добре відварити картоплю в мундирі.
Але більш популярний кумін в кухні народів Близького Сходу, Латинської Америки, Північної Африки, Центральної і Південної Азії. Індійці, марокканці, мексиканці, алжирці додають мелений кумін в супи, тушковане м'ясо (баранину, ягнятину, яловичину), рибу, курку, овочі, рис, пшеницю, сочевицю, квасолю, в освіжаючі кисло-молочні напої, а також в різні соуси.
Меленим кумином часто приправляють салати, холодні закуски, сирні маси для бутербродів і інші блюда, які не потребують теплової обробки. Суміш мелених коріандру, фенхелю та кумина можна додавати в варення, протерті ягоди або розмелені фрукти.
Зіра добре поєднується з коріандром, куркумою, асафетідой, анісом, корицею, перцем чилі, цибулею і ін., Входить до Складу ряду приправ (сумішей прянощів), в т.ч. традиційних: гарам масала, чатні ...
Застосування зіри в народній медицині
Насіння кумина додають бадьорості, свіжість, підвищують активність нирок, знімають спазми з дрібних судин шкіри, допустимі в якості прянощів і допоміжного ліки для хворих гастритами з підвищеною кислотністю.
Зіра має яскраво виражену антисептичну властивістю, загоює рани. Ці плоди вживають як стимулюючий і сечогінний засіб.
Кумин закріплює шлунок і кишечник, викликає апетит.
Примочки з зіри, змішаної з оливковою олією або бобової борошном, допомагають розсмоктувати пухлини.
Зіра благотворно впливає на серцево-судинну систему, перешкоджає утворенню тромбів і захищає наш організм від інфарктів.
Вживання прянощі покращує діяльність мозку і зору, сприяє травленню і покращує апетит. Закріплює шлунок і кишечник, незамінний при шлункових кольках, спазмах, диспепсії і метеоризмі.