Японський чай Сенча. Опис
Сенча - сорт зеленого чаю, один з найпопулярніших в Японії, на його частку припадає близько 80% всього що виробляється чаю на території країни. Головна відмінність від інших сортів зеленого чаю полягає в способі обробки. Зібране листя пропарюють, а не прожарюються на відміну від більшості інших видів. Потім чай скручують в тоненькі смужки, які японці називають «павуковими лапками». В результаті специфічної обробки, чай набуває свій характерний колорит.
Японський чай Сенча
- має вишуканий терпкий смак з легкою гіркуватістю і виразними свіжими трав'яними і горіховими нотками.
- напій залишає тривалий і приємний післясмак з незвичайним морським відтінком.
Для японців сенча - незамінний атрибут повсякденного життя, її п'ють вдома, на роботі, в ресторанах, на чайних церемоніях. Цей чай універсальний: він відмінно поєднується зі стравами японської кухні, проте підходить і до будь-яких європейських закусок, добре втамовує спрагу в гарячому вигляді, але влітку іноді подають охолодженим.
Корисні властивості чаю Сенча
Відповідно до думки лікарів-дієтологів, японський чайний напій Сенча відноситься до дієтичних напоїв. Зміст таніну і кофеїну в ньому набагато менше, ніж в широко відомих сортах китайського чаю. Причому цей чайний напій виключно корисний.
Він надзвичайно багатий йодом, вітамінами групи В, вітамінами А, Е, С (аскорбінової кислотою), багатьма мікроелементами, незамінними амінокислотами. Потрібно відзначити, що чанний напій Сенча, також як будь-який зелений чай, є прекрасним антиоксидантом. З цієї причини його регулярне вживання знижує ризик розвитку онкологічних новоутворень, значно підвищує загальний тонус організму, сприяє схудненню.
Крім того, згідно з висновками вчених-медиків,
- японський чай Сенча ефективно стабілізує рівень цукру, робить істотний протидія розвитку цукрового діабету першого типу.
- Поліфеноли, присутні в японському чайному напої, найкращим чином стабілізують метаболічні процеси, ефективно їх прискорюють, сприяють значному схудненню.
Лікарі-дієтологи рекомендують для отримання стійкого результату щодо позбавлення від зайвих кілограмів пити цей напій є щодня по 4 чашки.
Як заварювати чай Сенча
Сенча, зазвичай, заварюють в білій фарфоровому посуді водою температури 75-85 градусів. Чай настоюється близько 2 хвилин, довго заварювати японські чаї не рекомендується - вони швидко каламутніють і починають гірчити. Можна заварювати повторно, але не більше трьох разів, перша заварка завжди має більш насичений аромат і смак.