До сих пір не вщухають суперечки про те, що ж собою являє уцхо-сунелі. Виявляється, це не суміш прянощів, як вважають багато хто, можливо за аналогією з хмелі-сунелі.
Уцхо-сунелі - це висушені стручки пажитника блакитного. По запаху вони дуже нагадують фенугрек-шамбалу, які є насінням іншого різновиду пажитника - пажитник лісового.
Часто можна зустріти твердження, що у мелених пажитника і уцхо-сунелі схожість добре помітно. Хоча насправді вони суттєво відрізняються за кольором: мелений пажитник - світло-бежевий, а мелений уцхо-сунелі - сірувато-коричневий з відтінком зеленого, що обумовлено традицією молоти не забрав насіння, а цілі стручки. Цією ж причиною пояснюється і наявність в деяких випадках невеликих, характерно-трав'яних включень в молотом уцхо-сунелі. Смак також різний: у пажитника він дуже гіркий, а у меленого уцхо-сунелі - більш м'який і горіховий, злегка терпкий.
Застосування уцхо-сунелі в кулінарії
Ця унікальна, дуже ароматна і апетитна суміш, є ідеальною приправою в першу чергу для рибних страв, хоча вона і дуже добре поєднується з м'ясними і овочевими стравами, її також можна додавати в супи і підливи.
Уцхо-сунелі широко застосовується в грузинській і іранської кухні, так як вона присутня в багатьох рецептах цих країн. Наприклад, є інформація, що до Складу цієї аджики обов'язково повинна входити уцхо-сунелі.
Цю пряність також додають в такі грузинські страви, як сациві, баже, сацебелла.
За деякими рецептурами уцхо-сунелі, разом з іншими компонентами, входить в більш відому пряну суміш - хмелі-сунелі.
Корисні властивості уцхо-сунелі, Застосування в народній медицині
- Пажитник блакитний - високовітамінное рослина: багате на вітаміни Р і С, містить каротин.
- Його приймають як відхаркувальний і протизапальний засіб.
- Насіння уцхо-сунелі підвищують апетит, сприятливі при фурункулах, екземі.
- У народній медицині ряду країн їм лікують хвороби очей, епілепсію.