ТОМАТИ різані 3х3.
Томати дуже різні за своїми фізичними характеристиками. Залежно від сорту томати мають різний колір шкірки і м'якоті (від блідо-рожевого до яскраво-червоного, від світло-жовтого до насиченого жовтого). Помідори вживають в їжу і як самостійний продукт - в свіжому, маринованому, солоному і сушеному вигляді, і як компонент численних Складних страв. Сушений помідор - один з найпопулярніших продуктів завдяки своїм цінним поживним і дієтичним якостям.
Колір різаних томатів залежить від кольору вихідного продукту. Смак і запах (як правило, досить слабкий) можуть також варіюватися в широкому діапазоні, але в основі своїй зберігають характерні риси свіжих помідорів.
Застосування томатів в кулінарії
Сушені різані помідори можна використовувати для приготування супів, тушкованого м'яса або овочевого рагу, піци або пасти (макаронів). У супи або рагу сушені помідори додають безпосередньо під час варіння.
В піцу, пасту і т.п. часто додають відновлені сушені томати. Для цього їх заливають водою з розрахунку: не більше 1/2 склянки води на 1 склянку різаних помідорів. Кількість вбираємо води залежить від ступеня висушених. При відмочуванням сушених томатів щоб уникнути втрати їх енергетичної цінності не слід додавати занадто багато води. Якщо вся вода вбралася, а помідори виглядають ще сухуватими - слід додати ще трохи води.
Корисні властивості томатів, Застосування в медицині
У плодах томата міститься глікоалкалоїд Томатина, що виконує в рослині захисні функції. Глікоалкалоіди у великих концентраціях можуть надавати токсичну дію на організм людини, однак, в зрілих плодах вони практично відсутні, плодах томата не накопичуються нітрати, ніжна клітковина і пектини м'якоті стимулюють травлення, покращують перистальтику кишечника, пов'язують шкідливі речовини, що потрапляють з їжею або утворюються в кишечнику в результаті порушеного травлення.
Звертає на себе увагу високий вміст каротиноїдів. Наявний в плодах томата холін знижує вміст холестерину в крові, попереджає жирове переродження печінки, підвищує імунні властивості організму, сприяє утворенню гемоглобіну.
Томати - хороший антидепресант, регулюють роботу нервової системи, покращують настрій. Помідори мають антибактеріальну та протизапальну дію. Вони покращують травлення і обмін речовин.
Помідори служать хорошим діуретиком при хворобах нирок і сечового міхура. Томати допомагають при астенії, атеросклерозі, азотемії, розладах кишечника.
Важливо косметичний і омолоджуючий властивість помідора - він покращують колір обличчя, омолоджують шкіру, розгладжують зморшки.