Томати дуже різні за своїми фізичними характеристиками. Залежно від сорту томати мають різний колір шкірки і м'якоті (від блідо-рожевого до яскраво-червоного і від світло-жовтого до насиченого жовтого).
Смак і запах (як правило, досить слабкий) можуть також варіюватися в широкому діапазоні, але в основі своїй зберігають характерні риси свіжих помідорів.
Застосування томатів в кулінарії
Сушені мелені томати додають в салати, овочеві пироги, м'ясо, птицю, рибу і, звичайно ж, в піцу і пасту (макарони). З них виходить відмінний томатний соус, який просто і швидко готується в блендері.
Сушені помідори будуть доречні в багатьох стравах або просто з зерновим дріжджовий хліб.
Мелені сушені томати можна використовувати для приготування приправ для супів і м'ясних або овочевих рагу.
Корисні властивості томатів, Застосування в медицині
Крім прекрасних і незамінних смакових якостей, зовнішньої привабливості, помідор володіє багатьма корисними та цілющими властивостями. Томати мають багатий змістовний потенціал необхідних речовин, мінералів і вітамінів для організму.
Лікопін - органічна сполука, що надає плодам насичений червоний колір, - унікальні природні ліки від багатьох хвороб. Він здатний припинити поділ пухлинних клітин і мутації ДНК, є дуже сильним натуральним антиоксидантом. Лікопін помітно знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, покращує роботу мозку.
- Томати - хороший антидепресант, регулюють роботу нервової системи, покращують настрій.
- Помідори мають антибактеріальну та протизапальну дію.
- Вони покращують травлення і обмін речовин.
- Помідори служать хорошим діуретиком при хворобах нирок і сечового міхура.
- Томати допомагають при астенії, атеросклерозі, азотемії, розладах кишечника.
Важливо косметичний і омолоджуючий властивість помідора - він покращують колір обличчя, омолоджують шкіру, розгладжують зморшки.