0
0

Сумах мелений, 100г

Відгуки:
(3)
  • Бонусні бали: 3
  • Наявність: Немає в наявності
50 грн.
100г
1кг
Повідомити про наявність

Сумах - пряність з мелених ягід одного з видів рослини сумах, яке за кислий смак ягід і листя нерідко називають "оцтовим деревом". Сумах - це вже готовий крупномолотий порошок красивого пурпурно-червоного або пурпурно-рожевого кольору. Смак у нього кислий, терпкий, трошки терпкий, а запах - маловиразний, трохи кислуватий.

Застосування сумаху в кулінарії

Сумах надає стравам кислуватий смак і часто використовується замість лимона. Широко використовується сумах в середньоазіатської кухні, практично замінюючи лимон, до того ж надаючи стравам рожевий (в більшій кількості - вишнево-червоний) колір.

Застосовується сумах в турецькій кухні для заправки салатів, на Кавказі - для маринування шашлику. У Лівані сумах - основний подкисляемой агент для збереження і маринування продуктів, як оцет або лимонний сік. Ягоди або порошок розмочують в гарячій воді і уварюють до густоти, або протирають для пюре, або відціджують рідина, яку використовують як лимонний сік. Цей древній метод використовується також для приготування наршараб з гранатового соку і нарду з виноградного. Такий приправою змащують кебаби перед смаженням на грилі, також можна вчинити з рибою і птахом. Сік віджатий з сумаху використовують для салатних заправок і маринування м'яса, додають в тушковані блюда з м'ясом і овочами. Суміш сумаху з йогуртом служить відмінним соусом до кебаб і шашликів.

Одна з найпопулярніших на Близькому Сході сумішей - затарились - обов'язково включає в себе сумах. У ній поєднується горіховий присмак кунжуту з кислим сумахом і ароматним травою затарились - місцевої різновидом чебрецю або орегано. У Лівані їй присмачують, наприклад, місцевий молодий сир labni. У Йорданії ця суміш - популярна добавка для смаженого м'яса. Схожі суміші є в Сирії, Ємені та Ізраїлі. Поєднання багатьох трав і спецій в цій суміші забезпечує надзвичайно приємний смак, а також, за твердженнями багатьох жителів Сходу, наділяє пряну суміш лікувальними для людського тіла властивостями.

Сумах дуже популярний в Туреччині та Ірані, де мелені плоди використовуються для посипання плову. Сухим порошком сумаху посипають холодні і гарячі страви в кінці приготування - і для прикраси, і для додання приємною кислинки. Змішаний з цибулею сумах, часто вживається як закуска. Дуже красиво і смачно виглядає сумах на бутербродах. У миску з сумахом можна просто вмочати шматочки шашлику або лаваша. Разом з кмином і чорним перцем сумах - відмінна добавка до квасоляним і гороховим супів і хумус. Разом з зирой прекрасно підкреслить смак баранячих котлеток на кісточці і корейки. А якщо змішати сумах з йогуртом - вийде відмінна заправка до салату або просто соус / маринад для смаження свинячих відбивних і шашликів.

Ще оригінальніше вийде смакове поєднання тонкого скибочки копченого сала, посипаного сумахом, на чорному хлібі.

У арабській кухні сумах використовується також як приправа для подачі до столу, поряд з сіллю і перцем.

Чим більш насиченим і вишневим цвітом меленого сумаху - тим вище якість спеції. Оскільки запах сумах майже не має, для цієї спеції важливо в основному не втратити колір. Тому зберігати його треба в щільно закритій баночці в темному місці.

Рецепти з сумахом

Плов з яловичини з сумахом і корицею

  • Яловичина - 500 г
  • Рис - 300 г
  • Вода - 1 л
  • Цибуля ріпчаста (цибулини) - 100 г
  • Масло вершкове топлене - 100 г
  • Олія - 20 мл
  • Сумах (порошок з плодів) - 5 г
  • Кориця - 5 г
  • бульйон яловичий
  • Перець мелений чорний і сіль за смаком
Яловичину вимити, злегка обсушити за допомогою серветки, нарізати невеликими шматочками, перекласти на сковороду і підсмажити в топленому вершковому маслі.

Після цього в окремий посуд укласти шарами: смажене м'ясо, попередньо спасерувати в рослинній олії ріпчасту цибулю, корицю і сумах. Залити бульйоном, перемішати і готувати протягом 40-60 хвилин.

Рис перебрати, промити і відварити в підсоленій воді. Потім на блюдо викласти рис, а поверх нього - м'ясо. Плов полити соусом, що залишився після гасіння яловичини, і подати до столу.

Курка, тушкована з цибулею, часником і сумахом

  • Курячі стегна - 1 кг
  • Цибуля ріпчаста (цибулини) - 50 г
  • Зубчики часнику - 20 г
  • Помідори - 200 г
  • Перець солодкий - 200 г
  • Стружка кокосова - 30 г
  • Куркума - 10 г
  • Борошно пшеничне - 20 г
  • Сумах (порошок з плодів) - 10 г
  • Кмин - 2 г
  • Олія - 30 мл
  • Вода - 100 мл
  • Перець мелений білий і сіль за смаком
Пшеничне борошно просіяти через сито, з'єднати з куркумою і спасерувати в рослинній олії, після чого викласти на тарілку.
У маслі, що залишилося трохи підсмажити подрібнену ріпчасту цибулю, нарізану тонкою соломкою солодкий перець і кмин. Потім влити воду і згасити протягом 5 хвилин, після чого покласти товчений часник і дрібно нарізані помідори. Суміш перемішати і прогрівати 2-3 хвилини.

У приготовлений соус покласти курячі стегна, всипати сіль, сумах і мелений перець. Гасити на слабкому вогні. За 5-10 хвилин до готовності додати кокосову стружку.

Лікувальні властивості сумаху

У корі і молодих пагонах сумаху містяться дубильні речовини. У корі присутні винна, яблучна, аскорбінова і галова кислоти, танін, ефірне масло, екстрактивні компоненти. Препарати, до Складу яких входить порошок з гілок і листя сумаха, показані при порушенні травлення і вуглеводного обміну. Їх також призначають при початкових стадіях цукрового діабету. Настої і відвари з листя можна використовувати при отруєнні алкалоїдами і солями важких металів. Вони мають в'язким, протизапальну і ранозагоювальну властивостями.

Настій з сумаху лікує серйозні розлади шлунка аж до дизентерії. Крім того, він чудово допомагає зняти напад циститу. В цьому випадку настій повинен бути не надто міцним (з розрахунку 1/2 ч. Л. На 1 склянку окропу, настоювати 10 хв.), Але пити його треба в великих кількостях.

Сумах містять антиоксиданти і володіють антибактеріальними властивостями.
Характеристики
Країна походження
Країна походження Грузія
Відгуки покупців про товар 5 із 5

Сумах

Алла Николаевна

Киев

30.06.2021

Текст
Отличный товар, хорошего качества, насыщенный цвет, запах, на вкус с хорошей кислинкой. Заказываю уже не первый раз и буду дальше пользоваться этим магазином.

Татьяна

Черновцы

25.02.2021

Текст
Приправы все очень хорошие, но эту люблю особенно

Юлія Станіславівна

Антоніни

09.02.2021

Текст
Щиро дякую за посилку. Все замовлення прийшло. Я задоволена. Гарних покупців, добросовісних продавців.

Питання (0)
Відгуки (2)
Register to leave a review about the product and earn reward points!
Татьяна
Татьяна
25.02.2021
Приправы все очень хорошие, но эту люблю особенно
Юлія Станіславівна
Юлія Станіславівна
09.02.2021
Щиро дякую за посилку. Все замовлення прийшло. Я задоволена. Гарних покупців, добросовісних продавців.