Зубрівка запашна (трава). Опис
Склад зубрівки
Зубрівка запашна. Лікувальні властивості
Застосування зубрівки в народній медицині
Застосування зубрівки в кулінарії
Протипоказання до застосування зубрівки
Зубрівка запашна. Опис
Зубрівка запашна, або гірчак, чаполоть, гірка трава, священна трава, - це рослина родини злакових, що має тонкий гладкий стебло висотою до 80 см, довгі листя і суцвіття-волоті.
Лікарською сировиною є трава зубрівки запашної, яку заготовляють в період цвітіння, коли в ній найбільш високий вміст кумарину.
Склад зубрівки
Наземні частини зубрівки містять ангідрид оксикоричні кислоти, алкалоїди та кумарин, чим і пояснюється її терпкий, гіркий смак і свіжий і запашний аромат рослини.
Зубрівка запашна. Лікувальні властивості
Корисні властивості зубрівки запашної:
- зубрівка відновлює пігментацію шкіри і волосся;
- є відмінним кровоспинну засобом;
- зубрівка проявляє протиракову активність;
- зміцнює м'язи і стінки судин;
- покращує метаболізм;
- зубрівка має антибактеріальну дію;
- підвищує апетит;
- нормалізує роботу нервової системи;
- зубрівка стабілізує роботу серця;
- проявляє антисептичні властивості; збільшує лактацію.
Зубрівка запашна широко застосовується в народній медицині за рахунок високого вмісту в ній корисних мінералів і вітамінів. Активно застосовується при вірусних захворюваннях, посилюючи потовиділення. Зубрівка не тільки збільшує апетит, але і допомагає при лікуванні шлунково-кишкових захворювань.
Застосування зубрівки в народній медицині
У народній медицині водний настій і горілчану настоянку зубрівки застосовують для збудження апетиту і поліпшення травлення при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, лихоманці, а також для стимуляції секреції шлункового соку при гастритах.
Використовується зубрівка і для полоскання порожнини рота при стоматогінгівітах і запаху з рота.
З зубрівки роблять примочки при погано гояться ранах і грибкових захворюваннях шкіри. З метою позбавлення від специфічного, гнильного запаху при абсцес легені виділяється мокротиння обробляють розчином зубрівки.
настоянка зубрівки
.jpg)
Траву зубрівку подрібнити ножицями і залити 40% етиловим спиртом у співвідношенні 1: 5. Настояти 2 тижні, щодня збовтуючи. Приймати по 30-40 крапель на ложці води за 30 хвилин до їди. Курс лікування - 15-20 днів.
настій зубрівки
1 ст. ложку трави зубрівки залити 200 мл окропу, настояти, потім процідити. Приймати по 1 ст. ложці за 30 хв до їди.
Іноді водну настойку зубрівки застосовують як потогінний засіб. Це необхідно при «простудних» і вірусних захворюваннях, але фактично часто зубрівка застосовується в якості своєрідного засобу для схуднення. Чай з її добавкою викликає потовиділення, вага за рахунок цього зменшується.
Застосування зубрівки в кулінарії
У кулінарії зубрівка знайшла досить широке Застосування:
- у виробництві спиртних напоїв;
- при приготуванні кондитерських виробів;
- в маринаді;
- в Складі деяких прянощів.
Напевно всім відома знаменита
настоянка «Зубрівка», історія якої починається ще з Середніх століть. Завдяки додаванню в неї рослини з однойменною назвою, настоянка набуває яскравий трав'яний аромат. Також зубрівка виступала в якості компонента медового лікеру в Складі інших прянощів. Рецепт лікеру був відомий в Польщі понад п'ять століть тому.
При виготовленні кондитерських виробів зубрівку часто використовують для отримання есенцій, які підсилюють смакові і ароматичні властивості продукції.
Дуже популярна трава зубрівка як спеція до рибних страв. Зубрівку додають в деякі рибні консерви, а також в маринад для оселедця.
Як окрему спецію зубрівку рідко застосовують, так як у неї досить специфічний смак. Її додавання зазвичай залежить від особистих переваг. Один французький кухар використовував зубрівку як прянощі до соусів. Він зміг зайняти друге місце на кулінарному конкурсі, загасивши свинячу лопатку і подавши її в соусі з зубрівки.
Рецепт домашньої "Зубрівка"
З зубрівки можна приготувати домашню настоянку.
Для цього необхідно взяти 500 мл горілки і пару стебел рослини; наполягати горілку з додаванням в неї стебел зубрівки протягом десяти днів. У підсумку виходить настій світло-зеленого кольору зі злегка терпким присмаком і трав'яним ароматом.
Протипоказання до застосування зубрівки
Індивідуальна непереносимість, безсоння, невроз.