Ялівець ягоди. Опис
Ялівець звичайний - вічнозелена рослина сімейства кипарисових. З лікувальною метою використовують зрілі чорні плоди (шишкоягоди), молоді пагони (гілки), рідше коріння. Для лікування готують з ягід або хвої, відвар або настоянку, яку можна використовувати як зовнішньо, так і внутрішньо.
Ягоди ялівцю мають загальнозміцнюючу, сильним сечогінним, болезаспокійливу, жовчогінну, відхаркувальну, кровоочисною, ранозагоювальну, бактерицидну, дезінфікуючу, апетитним і заспокійливу дію. Раніше, димом гілок ялівцю обкурювали житло, жували ягоди (тільки стиглі), при сильних епідемій холери, епідемії грипу.
Ягоди ялівцю в кулінарії
Ягоди ялівцю застосовують в кулінарії як прянощі, надаючи стравам з м'яса і птиці специфічний смак дичини. Також смакові властивості ягід ялівцю дозволяють додавати їх в бульйони, соуси, маринади і овочеві страви.
Крім того, ягоди ялівцю - один з необхідних інгредієнтів при виготовленні джина (для цього суміш ягід ялівцю разом з іншими рослинними спеціями додається в зернове сусло перед дистиляцією).
Застосування ягід ялівцю в медицині

Користь ялівцю відома багатьом лікарям минулого і сучасності.
Настій з ягід має потужні антисептичними і протизапальними властивостями, допомагає при фарингіті, пієлонефриті, циститі, при сечокам'яній хворобі.
Корисний ялівець і в відварах. Відвари з плодів цього чагарнику допомагають при облітеруючому ендартеріїті, простудному кашлі, гнійному плевриті і запаленні легенів.
Ванни з відваром хвої ялівцю приймають при неврозах, алергічному свербінні, подагрі, радикуліті, ревматизмі і болях в суглобах.
Для поліпшення показників Складу крові рекомендують жувати ягоди ялівцю, починаючи від однієї, поступово довести кількість до 15 ягід, а потім збавляти по одній щодня.
Настій ялівцю при хронічному запаленні сечового міхура
- Залийте 2 чайні ложки сухих подрібнених шишкоягод ялівцю склянкою окропу.
- Дайте настоятися протягом трьох годин.
- Приймати 3 рази на день по 1/3 склянки.
Настій ялівцю як сечогінний засіб
- Одна столова ложка ягід ялівцю заварюється склянкою окропу (200 мл), настоюється протягом трьох годин.
- Застосовується отриманий настій по одній столовій ложці 3-4 рази на день після їди.
Такий же настій для внутрішнього застосування використовується при пієлонефриті і циститі.
Відвар плодів ялівцю при порушенні менструального циклу
Для приготування відвару:
- дві столові ложки ягід ялівцю залити одним літром води і з моменту закипання проварити протягом 5-7 хвилин.
- Зняти з плити і остудити.
- Потім процідити і приймати відвар кожні 2 години по одній десертній ложці.
Відвар при бронхіті
- Столову ложку ягід ялівцю залити склянкою окропу і проварити на водяній бані протягом 10 хвилин.
- Остудити і процідити.
- Долити відвар кип'яченою водою до початкового об'єму.
- Приймають відвар три рази на день по 15 мл після прийому їжі.
Мазь для лікування герпесу
Дві столові ложки ягід ялівцю подрібнюються, заливаються горілкою і настоюють протягом двох тижнів. Потім рідину зціджується, а віджате сировина використовується для змазування з'явилися на губах пухирців.
Відвар з плодів ялівцю при ревматизмі та артриті
100 г гілок і 100 г ягід ялівцю заливаються склянкою води, ставляться на вогонь, доводять до кипіння і кип'ятять протягом 10 хвилин. Отриманий відвар проціджують і додається у воду для прийняття ванн.
Протипоказання до застосування ялівцю
Не можна застосовувати лікарські препарати на основі ялівцю вагітним, так як він може викликати скорочення матки і спровокувати викидень.
Також забороняється приймати їх людям з хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту і нирок.