Шафран. Опис
ШАФРАН вищий сорт. Країна-виробник: Іран.
Шафран - чудова рослина, якому природа дала вабить екзотичний аромат, красивий колір, а також цілий ряд інших прекрасних якостей. Батьківщиною шафрану вважається район Середземномор'я і Малої Азії.
З розпустилися квіток шафрану визирають три красиві червоно-помаранчеві нитки (рильця) - це і є найцінніша частина рослини, яка і використовується як прянощі, ліки і барвника. Щоб зібрати 1 кг рилець потрібно обробити 100 000 квіток.
1 га плантації в перший рік може дати лише 6 кг готового продукту; у другий рік - до 20 кг.
Шафран - це сама ароматна пряність. Раніше, на Сході, він іменувався «червоним золотом». Якісний шафран - це переплутані між собою довгі нитки-рильця темно-червоного або червоно-коричневого кольору, м'які на дотик, і з сильним характерним запахом.
Корисні властивості шафрану
Шафран
- містить ефірні масла, вітаміни і мінеральні речовини;
- допомагає справлятися з онкологічними захворюваннями;
- надає омолоджуючий ефект на клітини органів зору;
- має болезаспокійливі і антисептичними властивостями;
- вирівнює колір шкіри, сприяє її оздоровленню;
- знімає втому, заспокоює нервову систему;
- позитивно впливає на серцево-судинну систему;
- допомагає в лікуванні захворювань нирок; діє як афродизіак;
Так як шафран здатний виробляти серотонін, так званий гормон радості він легко позбавляє від болю, меланхолії, депресії. По суті є легким психотропною речовиною головним достоїнством, якого є відсутність звикання.
Застосування шафрану в кулінарії
Шафран має сильний своєрідним ароматом, гіркувато-пряний смак. На Близькому Сході і в Південній Європі додають в страви з рису, прозорі супи (головним чином через гарного кольору), а також для приготування страв з ягнятини, баранини, цвітної капусти.
У стравах французької кухні шафран часто використовується для приготування риби (наприклад, знаменита уха по-марсельски). У Швеції шафран використовують для фарбування виробів з тіста. Шафран використовується в якості приправи до рису, дарів моря, соусів і супів, як правило, в середземноморській кухні.
Тонкий аромат шафрану і його здатність забарвлювати страви в красивий жовто-золотистий колір застосовуються в кондитерському тесті (кекси, паски, баби), в пловах (для підфарбовування рису), в вусі, фаршированої і відвареної риби.
Головним чином шафран використовують в кондитерському виробництві, додаючи в печиво, кекси, булочки, солодкі підливи і креми. За кордоном їм також підфарбовують вершкове масло, сири, ароматизують лікери та безалкогольні напої.
Своєрідний відтінок надає шафран курячим, м'ясних, рибних, вегетаріанським супів і овочевих, рисових (плов) других гарячих страв. Він добре поєднується з помідорами і спаржею. У деяких країнах рослина кладуть в чай і каву.
Вноситься в дуже малих дозах перед готовністю страви у вигляді спиртового розчину, попередньо приготованого настоєм рилець шафрану. На 1 л рідини або 1 кг продукту досить 6-7 крапель шафранной спиртової настоянки, розведеної перед внесенням в чайній ложці води.
Варто додати дещицю шафрану в блюдо, як воно набуде м'який золотистий колір і своєрідний запах, і краще засвоюється.
Барвник, отриманий із рилець шафрану, застосовують для фарбування лляних, бавовняних і вовняних тканин, а також в харчовій промисловості для підфарбовування кремів, морозива, вершків і мармеладу, його додають в печиво, кекси, булочки. За кордоном їм також підфарбовують вершкове масло, ароматизують лікери та безалкогольні напої.
Шафран. Застосування в народній медицині
Шафран, як основний компонент, входить до Складу 300 прОписів лікарських засобів східної медицини.
Рильця шафрану володіють багатьма цілющими якостями, так як містять каротин, 0,34% ефірного масла, яке включає пінен, пінеол, вітаміни, тіамін і рибофлавін, флавоноїди і ін. У народній медицині застосовують як болезаспокійливий, сечогінний, потогінний, протисудомну і серцевий засіб .
- Вживають для зміцнення шлунка, поліпшення апетиту, при хворобах печінки, для зняття сильних нападів кашлю, лікування коклюшу.
- Згідно з останніми дослідженнями вчених шафран може ефективно протистояти розвитку ракових клітин в організмі, будучи потужним антиоксидантом.
- Покращує травлення, очищає лімфу, зміцнює органи дихання і органи чуття, знімає судоми, видаляє застої крові в судинах, покращує колір обличчя, підвищує потенцію, очищає нирки і печінку.
- Знатні жінки в давнину вживали настойку шафрану перед пологами. Для збереження молодості шкіри його використовувала Клеопатра.
- Компреси з шафрану знімають головний біль, змоченим в розчині шафрану тампоном знімають запалення вуха.
- У поєднанні з гарячим молоком шафран сприяє зростанню тканин мозку і поліпшенню пам'яті. А в поєднанні з медом він працює як каменедробарка в нирках.
- Вдихання запаху шафрану успішно допомагає заснути.
- Шафран знімає відчуття голоду, ефективно ліквідує наслідки похмільного синдрому.
Не дивно, що сучасній індійській медицині відомі близько ста захворювань, які успішно лікують за допомогою шафрану.
Протипоказання до застосування щафрана
Передозування шафрану в стравах може привести до сильного збудження і перенапруження. Шафран отруйний, тому слід помірно використовувати спецію. Смертельна доза - 2 грами.