М'ята перцева. ОписСклад м'яти перцевої Лікувальні властивості м'яти М'ята перцева. Застосування Застосування м'яти перцевої в косметології М'ята перцева при вагітності Протипоказання до застосування м'яти М'ята перцева. Опис
М'ята перцева - трав'яниста рослина сімейства губоцвітих (Labiatae), висотою до 1 м, з характерним сильним запахом і холодить відчуттям при надкусиваніі.
М'ята перцева високо цінувалася в Стародавній Греції і Римі. У Римі вважалося, що м'ятний запах піднімає настрій і сприяє жвавій застільної розмові, тому піршенственние зали кропили м'ятною водою, столи натирали м'ятним листям, а гостям пропонували вінки з м'яти. Вважалося, що аромат м'яти збуджує роботу думки, тому римський історик Пліній Старший постійно носив на голові вінок зі свіжої зелені м'яти, рекомендуючи робити це і своїм учням. Цей звичай дожив до середньовіччя. М'ята широко застосовувалася в лікарських цілях в арабській, китайській, японській медицині.
Важко сказати, яким був би сьогодні світ, якби не м'ята. Мабуть, м'ята є найпоширенішим рослиною-ароматизатором. Саме вона відкрила людям ментол, без якого сьогодні харчова, кондитерська, фармацевтична, парфумерна і косметична промисловість немислимі. Тому м'ята перцева воістину є культовою рослиною.
Склад м'яти перцевої
У листі м'яти перцевої міститься не менше 2% ефірного масла, що Складається з ментолу та його ефірів, головним чином ефірів ізовалеріанової і оцтової кислот. Основу ефірного масла м'яти перцевої Складають ментол, Апіна, лімонен, цинеол, дипентен, пулегон, β-фелландрен і інше терпеноїди.
Крім того, в листі містяться органічні кислоти, дубильні речовини, флавоноїди, каротин, бетаїн, гесперидин, мікроелементи (мідь, марганець, стронцій та ін.) Та інші хімічні сполуки.
М'ята перцева. Лікувальні властивості
М'ята перцева має болезаспокійливі, а також судинорозширювальні властивості. Олія м'яти входить до Складу багатьох лікувальних препаратів: м'ятні краплі, шлункові таблетки, різні мазі. М'ята перцева покращує травлення, ліквідує нудоту, має жовчогінні властивості, застосовується при астмі, метеоризмі. Відвари м'яти перцевої п'ють як заспокійливий засіб, при запальних процесах в бронхах, легенях, а також при серцево-судинних, гінекологічних захворюваннях.

Відварами з листя м'яти перцевої дезінфікують порожнину рота при різних запальних процесах. Ними знімають болі в животі, серцеві болі, печію. М'ятні ванни мають заспокійливі властивості. Ментол - головний компонент м'ятної есенції. Останню додають в різні зубні пасти, порошки, одеколони, еліксири і т. Д.
М'ята перцева використовується як тонізуючий серцевий засіб, що знімає серцебиття, стимулюючий діяльність серця і кровообіг, має також потогінний властивість. М'яту застосовують для боротьби із застудою і лихоманкою. Розслаблюючі і протизапальні властивості м'яти роблять її прекрасним ліками при болях і спазмах, таких як болі в шлунку, кольки, спучування кишечника, печія, нетравлення шлунка, гикавка, головні болі, мігрень, нудота і морська хвороба.
Ментол має потужну антисептичну дію, причому воно поширюється на всі патогенні мікроорганізми, що знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Вміщені в м'яті таніни захищають кишечник від роздратування, що дуже корисно для зняття різі при проносі, для боротьби зі спастичним запором і виразковим колітом. Гіркота м'яти стимулює печінку і жовчний міхур, тому її використовують для очищення печінки і виведення каменів з жовчного міхура.
Але і це ще не все. Ментол сприятливо впливає на психіку людини, оскільки має рефлекторну судинорозширювальну дію, що використовується при лікуванні стенокардії і захворювань, пов'язаних зі спазмами судин головного мозку. Метол, сам по собі, - відмінне седативний засіб, широко використовується в ароматерапії при безсонні, підвищеній нервовій збудливості, різних неврозах.
Застосування м'яти
М'яту перцеву використовують у фармацевтичній і харчовій промисловості, парфумерії, в кондитерській справі, при виробництві наливок і лікеро-горілчаних виробів. У кулінарії це одночасно і приправа до всіляких страв (м'ясних, овочевих і т. Д.), І добавка для ароматизації.
Чай на основі перцевої м'яти є ефективним шлунковим засобом. Він надає сприятливу дію при нудоті, блювотних позивах і при самій блювоті. Одна чашка такого чаю, випита невеликими ковтками, моментально надає свою лікувальну дію, особливо при шлунково-кишкових хворобах, з можливим супроводом метеоризму, спазмів і стільцем з неприємним запахом. Приймають по одній чашці чаю в день. Такий чай впливає на відтік і секрецію жовчі. У людей, які страждають на жовчнокам'яну хворобу, чай засвоюється краще, ніж у тих, хто має виразки шлунка.
М'ята входить до Складу переважної більшості заспокійливих зборів. Навіть звичайна чашка чаю з м'ятою допомагає розслабитися і заснути. При безсонні і порушеннях сну заварюють перцеву м'яту, в пропорції 1 частина трави на 5 частин окропу.
Протизапальні властивості м'яти перцевої роблять цю рослину ефективним при бронхіті, ангіні, нежиті і фарингіті. Щоб впоратися з застудою, рекомендується пити м'ятний чай - 1 столову ложку сухого листя заливають склянкою окропу і витримують протягом 10 хвилин. А ефірне масло м'яти додають в воду при інгаляціях, щоб позбутися від наполегливої кашлю. Для профілактики нападів гіпертонії використовують суміш з однієї частини м'яти, однієї частини ромашки і 1/2 частини валеріани. З трав готують настій і п'ють його протягом місяця по 1/3 склянки щодня.
М'ятний відвар - хороший засіб для полегшення неприємних симптомів клімаксу (2 чайні ложки сухого листя м'яти заливають 1/2 літра гарячої води і доводять до кипіння).
При поганому запаху з рота полоскати настоєм: 1 ст. ложку м'яти залити 500 мл окропу і витримувати протягом 2 годин, процідити.
М'ята перцева має антитоксичну властивістю: 2 ст. ложки подрібненого листя м'яти залити 1 склянкою окропу, настоювати 2 години, процідити. Приймати по 1 ст. ложці 2-3 рази на день під час їжі.
При болях в області живота, нудоти, блювоти: 1 ст. ложку м'яти залити 1 склянкою окропу, настояти, закутавши на 30-40 хв, процідити. Приймати по 1 ст. ложці через кожні 3 години. Під час блювоти приймати по 1/3 - 1/2 склянки.
М'ята перцева. Застосування в косметології
За допомогою м'яти перцевої можна зробити жирну шкіру матовою і звузити пори. Для приготування лосьйону потрібно взяти пару ложок м'яти, залити окропом, настояти, остудити і протирати цим засобом особа щодня. Даний лосьйон можна заморозити і застосовувати для в'янучої шкіри, щоб надати їй тонус. Підійде він і для повік: охолодіть настій, змочіть ним ватний диск і прикладіть до очей. Поліпшити колір обличчя допоможе настій м'яти змішаний з огірковим соком (50 мл) і відваром петрушки (50 мл).
М'ята перцева допоможе навіть втомленим і запітнілим ніжок. Заваріть м'яту, остудіть відвар і потримайте в ньому свої ніжки. Якщо повторювати цю процедуру постійно, то ви позбавите себе не тільки від надмірної пітливості, але й уникнете ризик грибкових захворювань. А вже про те, що ваш настрій підвищиться, навіть говорити не варто. Відвар можна додавати і в ванну - тоді імунітет скаже вам величезне спасибі.
Не забувайте і про те, що м'ята не тільки корисна, але і смачна. Кладіть листочки в салати, додавайте при приготуванні м'яса, овочів, коктейлів. Солодкі страви набудуть неповторного смаку та аромату з м'ятою.
М'ята перцева при вагітності
Під час вагітності багато трави потрібно приймати обережно. Стосується це і м'яти перцевої. Є стану, в яких вона може дуже добре допомогти, проте зловживати ароматної травою не варто - її ефірні масла можуть негативно вплинути на здоров'я вашого малюка.
Рятує м'ята перцева при вагітності в разі токсикозів - допомагає від нудоти. Готується м'ятний відвар так: візьміть дві чайні ложки листя м'яти, ложку коренів валеріани, дві чайні ложки деревію, квіти нагідок. Все змішайте і залийте двома склянками окропу. Дайте настоятися півгодини, процідіть і приймайте по 50 г 4-5 разів на день.
Якщо такий рецепт зробити Складно, можна просто заварити м'ятний чай і пити його маленькими ковтками. До речі, він допоможе впоратися і від запорів, і від здуття живота.
Протипоказання до застосування м'яти перцевої
Не можна вживати м'яту дітям молодше трьох років. Не варто також застосовувати м'яту людям з варикозним розширенням вен, так як рослина знижує тонус судин. Пам'ятайте і про те, що м'ята розслаблює і навіть може викликати сонливість, а значить, її не варто вживати перед тим, як сідати за кермо.
Не слід їсти м'яту в великих кількостях і тим, хто страждає від зниженого тиску. Акуратно з неї варто звертатися чоловікам - в солідних кількостях вона знижує потенцію.