Лаванда. Опис
Лаванда - вічнозелений напівчагарник висотою 30-60 см з сімейства ясноткових (Lamiaceae).
Лаванда - найдавніша культура країн Середземномор'я. Гіппократ вказував, що «лаванда зігріває мозок, втомлений від прожитих років." Римляни любили запах лаванди і повсякденно користувалися в лазнях лавандової водою. У Греції та Римі в кімнатах спалювали прутики лаванди як засіб проти заразних хвороб, патриції натирали лавандовим маслом, вважаючи, що воно захистить їх від епідемій Травник XVП століття Джон Паркінсон вважав, що лаванда - «чудовий засіб від усіх хвороб голови і мозку». Пізніше ця рослина початок культивуватися в Італії, Франції, Болгарії, а потім в Росії - в Криму, на Кубані і в Молдавії. У роки першої світової війни французькі лікарі широко використовували трояндова масло для лікування ран. У давнину лавандою обкурювали для усунення поганого запаху.
Лаванда - визнана королева ароматерапії. Ефірна олія виробляється з надземної частини рослини в період цвітіння. Завдяки тонкому запаху воно знаходить широке Застосування в парфумерії. Запах легкий, тонкий, холодний, м'який, квітково-трав'яний, свіжий.
Лаванда нерозривно пов'язана з історією розвитку парфумерії та косметики, вже перші французькі парфумери використовували ефірну олію лаванди для Складання композицій знаменитих духів і туалетних вод. Лаванда є хорошим нектароносів, лавандовий мед вважається цілющим. Цінна декоративна рослина.
Найбільшим лікувальним ефектом володіють бузкові суцвіття лаванди. Заготовляють для лікувальних цілей квіти лаванди, дуже рідко - траву. Суцвіття зрізують через 1-2 тижні після початку цвітіння, зв'язують у снопики, швидко сушать і обмолочують, відділяючи квіти від стебла. Запах свіжого і висушеного рослини специфічний гострий, приємний, пряно-гіркуватий.
Склад лаванди
Квітки лаванди містять летку ефірну олію, вміст якого може доходити до 3 - 5%. Характерний "лавандовий запах" ефірному маслу надає хімічна сполука линалилацетат, концентрація якого, в залежності від умов вирощування, варіює в межах 30 - 60%. Крім ліналілацетата, до Складу ефірної олії входять і інші ароматичні речовини терпенових групи (борнеоловий спирт, гераніол і ін.), Які доповнюють букет аромату.
У квітках лаванди також виробляються і накопичуються інші біологічно активні органічні сполуки (кумарини, фітостерини, антоціани, флавоноїди), що мають практичне значення в лікарській практиці.
Лаванда квітки. Лікувальні властивості

В медицині використовують суцвіття і ефірне масло лаванди. Основні властивості лаванда: спазмолітичну, болезаспокійливу, заспокійливу, антисептичну, сечогінну, потогінну, збільшує секрецію шлунка і моторику кишечника, протівомігреневое, гіпотензивну, глистогінний, антиревматичну, загоює. Володіє вираженими антисептичними властивостями, знищує паразитів, комах, є протиотрутою при укусах отруйних комах і змій.
Хімічні речовини, що входять до Складу ефірної олії лаванди, надають виражену седативну (заспокійливу) дію на периферичні нервові закінчення (в тому числі і на нервову систему дихальних шляхів) і ЦНС. Супутні речовини зумовлюють дезінфікуючий і знеболюючий ефект, тому препарати лаванди часто призначають в разі різних розладів травної системи, так званої, "нервової природи".
Лаванду часто вводять як компонент при Складанні рослинних снодійних та заспокійливих зборів. Квіткам лаванди притаманні розслаблюючі і заспокійливі властивості. Це незамінний засіб при безсонні, стресах, депресії. Також лаванда втамовує біль в суглобах, налагоджує кровообіг, стабілізує рівень артеріального тиску.
Лаванда є відмінним жовчо і сечогінним засобом, що дозволяє використовувати культуру у вигляді ефірної олії і рослинної сировини для нетрадиційного лікування пієлонефриту, сечокам'яної хвороби, холециститу. Серцево-судинна система теж відчує на собі позитивні властивості лаванди, так як діючі речовини представника лікарської флори стимулюють роботу природного «мотора» і кровоносних магістралей. Нормалізація кислотності шлункового соку, усунення головного болю, допомога при туберкульозі - все це входить в компетенцію чудо-трави.
Застосування лаванди в народній медицині

Наведемо кілька рецептів для приготування препаратів з квіток лаванди.
Внутрішнє вживання
Витяжка: десертна ложка квіток лаванди на склянку окропу, настояти 10 хвилин, пити по склянці між прийомами їжі.
Зовнішнє вживання
Відвар: 2 столові ложки квіток лаванди на 1 літр води, кип'ятити 10 хвилин, додати ще 1 літр кип'яченої води і використовувати для вагінальних зрошень при білях.
Настоянку трави на вині застосовують при виснаженні нервової системи, при непритомності, запаморочення, пошкодженні голосових зв'язок, при ударах. При безсонні і головного болю народна медицина рекомендує використовувати чисте лавандова олія, яким необхідно змастити скроні і 2-3 краплі на чайну ложку меду перед сном.
При вивихах, головного болю, метеоризмі корисні лавандові ванни (500 г лаванди варити в 4 л води, а потім влити в ванну з водою, можна додати 5-8 крапель лавандового ефірного масла). Компреси і ванна з лавандою стимулюють загоєння ран без грубих рубців на шкірі.
Якщо при сечокам'яній хворобі і пієлонефриті робити щоденні корисні лавандові ванни, одужання настає швидше. Застосування лаванди виправдано при нежиті, мігрені, безсонні - рекомендується втирати в шкіру скроневої області і в область крил носа масло лаванди зі спиртом 1: 1. Ароматичні подушечки з квітками лаванди застосовують при неспокійному сні.
Для лікування простудних захворювань - кашлі, бронхіті, ларингіті, пневмонії, астми, мігрені і головних болях, для зниження артеріального тиску рекомендуються інгаляції з лавандою.
Способи застосування квіток лаванди
Чай з лаванди
Лавандовий чай: 1 чайну ложку квіток лаванди залити 200 г окропу, настояти 5 хвилин, процідити. Приймати по 50 г чаю 3 рази на день і на ніч перед сном. Можна додавати в інші чаї.
Лаванда поєднує в собі заспокійливу дію валеріани з протизапальною дією шавлії. Чай з лаванди завдяки своїм бактерицидним властивостям успішно лікує простудні захворювання, є прекрасним профілактичним засобом. З огляду на дуже м'яку дію на організм, лаванда рекомендується для лікування дітей.
Показання до Застосування лаванди: простудні захворювання, ангіна, болі в шлунку і кишечнику. У лаванди є здатність приводити в норму кислотність шлунка, вона піднімає апетит, допомагає при гіпертензії, сприяє відтоку жовчі.
Відвар з квіток лаванди
1 столову ложку висушених квіток лаванди залити 400 мл окропом в щільно закритій посудині на 10-15 хвилин, щоб не випарувалося ефірне масло. Можна додати мед за смаком, коли напій трохи охолоне.
Застосування лаванди у вигляді відвару сприяє зниженню черепного тиску, відновлює мозковий кровообіг, покращує пам'ять. Відвар лаванди рекомендується при мігрені, неврастенії, невралгічних болях і як снодійне при бессноніце.
Настоянка лаванди
5 столових ложок квіток залити 1/2 літром спирту (горілки) на два тижні. Зберігати в пляшці в темному місці, струшуючи два рази в день. Перед вживанням процідити. Приймати по 20-30 крапель настоянки лаванди з 100 мл водою 2-3 рази на день.
Настоянка лаванди може застосовуватися як внутрішнє і як зовнішнє, оскільки настоянка лаванди на спирту є хорошим антисептиком.
Лаванда з молоком
Трояндова молоко можна приготувати по-різному. Наприклад, просто нагріти на ніч молоко (майже до кипіння) і кинути в нього щепочку лаванди. А можна окремо заварити міцну лаванду і додавати в молоко (50 на 50).
Користь, яку приносить гаряче лавандова молоко, особливо з медом, неоціненна. Трояндова молоко - прекрасний засіб при застудах. Також корисно пити лаванду з молоком на ніч, щоб сон був спокійним і умиротвореним.
Лавандовий мед від нервових розладів

Квітами лаванди треба заповнити скляну банку, залити їх медом, настояти в темному прохолодному місці протягом 6 місяців, іноді перемішуючи вміст. Для приготування лавандового меду краще використовувати мед нового врожаю. Такий лавандовий мед приймати по 1 столовій ложці три рази в день до їди.
Лавандовий мед не тільки заспокоює нервову систему, але і корисний при застудах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, болів в суглобах. Якщо немає можливості купити натуральний лавандовий мед, можна приготувати настоянку лаванди на меду.
На 1,5 ст. ложки квітів лаванди (можна сухих) - 7 склянок окропу, 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки лимонного соку = 3 лимона.
Як приготувати лимонад з лаванди: Квіти лаванди (при використанні свіжих квітів смак лавандового лимонаду буде ніжніше) залити чотирма склянками окропу, накрити, залишити на 10 хвилин. У трьох склянках окропу розчинити цукор. З лимонів вичавити сік. Лавандова воду процідити від квітів, змішати з цукровим сиропом і лимонним соком. Подавати лавандовий лимонад холодним з льодом і лимоном.
Лавандовий цукор
Крім напоїв, з лаванди роблять приправи, додають квіти лаванди в їжу, печуть пироги і печиво з квітами лаванди. Лавандовий цукор володіє незвичайним смаком. Він додасть приємний ніжний флер чаю, а якщо його додати в тісто для випічки, воно вийде ароматним, і буде мати чарівним дією. Наприклад, лавандове печиво - відмінний засіб від безсоння. Як приготувати лавандовий цукор: Щоб приготувати цукор, засипте 5 квітучих стебел лаванди в 300 г цукрового піску і дайте постояти тиждень.
Знаходить своє Застосування лаванда і як ефективний інсектицидний засіб, головним чином в боротьбі з міллю. Мішечки і коробочки з висушеної лавандою, а також ефірне масло лаванди і запашна лавандная вода запобігають появі молі і наповнюють повітря витонченим ароматом.
Застосування лаванди в кулінарії
У кулінарії використовують сушені квіти і лавандова олія. Лаванду, як пряність часто використовують в національній французької, італійської та іспанської кухнях. Страви, приправлені лавандою моментально набувають характерного аромат.
Квітки лаванди використовують як натурального ароматизатора при виготовленні деяких дорогих м'ясних і ковбасних виробів. Відомі рецепти оригінальних зелених соусів, а так само овочевих страв і масла, які виготовляють з чебрецю, шавлії, зелені кропу і лаванди. Головна користь лаванди полягає в тому, що при регулярному вживанні рослини в їжу зміцнюється імунітет і організм людини стає менш вразливий для різних вірусів і простудних захворювань.
В Італії, Іспанії, на півдні Франції нею приправляють салати, соуси, грибні, овочеві і рибні супи, другі страви з овочів, смажену і тушковану баранину. Страви посипають порошком лаванди так само, як перцем. Цікаво, що під час копчення виробів, лаванда разом з ягодами ялівцю додається до тліючим тирсі. У США пряністю ароматизують зелений китайський чай, домашні напої і овочеві салати. У ряді країн вона входить до Складу трав'яних чаїв.
Лаванда. Протипоказання до застосування
Лаванда не рекомендується в перші місяці вагітності, після аборту і в разі індивідуальної непереносимості.