Спеція
кориця виходить з кори вічнозеленого коричного дерева (лат.Cinnamomum verum) сімейства Лаврові висотою до 15 м. У продаж
кориця - пряність надходить іноді у вигляді згорнутих в трубочку шматочків кори, а частіше - в молотом вигляді.
Запах кориці поступово наповнює тіло і душу теплом, надихає і заспокоює, проганяє почуття самотності і дарує спокій, забирає погані думки і налаштовує на позитив.
Застосування в кулінарії
У паличок кориці досить широке Застосування - в першу чергу в кулінарії. В цілому вигляді корицю додають в рідкі страви, в молотом - у другі і в тісто.
Без палички кориці не вийде справжній глінтвейн. Цинамонові палички додають в страви з м'яса, курки, овочів. Цілі коричні палички можна використовувати для приготування рагу, рису, гороху і т.п. Спочатку паличку кориці потрібно прожарити трохи в маслі до появи аромата.Перед подачею на стіл її можна вийняти.
Палички кориці обов'язково додають в маринади при консервуванні і маринуванні овочів. Паличка, додана до фруктів при варінні варення, компотів, значно покращує їх смак і аромат. Коричну паличку можна використовувати в якості ложечки, помішуючи нею гарячий чай або кава - ваш напій придбає тонкий пряний аромат. Таку "ложечку" ви можете використовувати далеко не один день. Паличками кориці можна також ароматизувати цукор для випічки. Широко її Застосування в ароматерапії, ароматизації приміщень і декоруванні.
Зігрійтеся взимку приємним теплом кориці. Спечіть фруктовий пиріг з корицею, зваріть кави з коричної паличкою і покличте друзів.
Паличка кориці просто за помахом чарівної палички зі звичайного чорного чаю створять церемонію ароматного чаювання.
Чорний чай з корицею
- 1 паличка кориці,
- 2 ч. Л. чорного цейлонського чаю,
- 0,5 л води,
- цукор за смаком.
Паличку кориці залити 0,5 л окропу, настояти протягом 10 хвилин, знову нагріти майже до кипіння і вилити в попередньо підігрітий сухий чайник, в який насипаний чорний чай. Настояти 4-5 хвилин і розлити по чашках.
Зелений чай з корицею і кардамоном
Зелений чай з корицею і кардамоном, тонізує, знижує апетит і покращує травлення. Спробуйте.
- 2 ч.л. листового зеленого чаю
- 1 паличка кориці
- 5 коробочок кардамону
- 2 бутони гвоздики
- 2 склянки води
У каструльку налити воду. Покласти всі спеції і цукор в воду і довести до кипіння.
У заварник насипати чай і залити ароматним настоєм. Додати відсутню кількість окропу, в залежності від об'єму заварника. Дайте чаю настоятися 3-4 хв.
Індійська Корми з курки
Це індійське блюдо можна приготувати менш, ніж за годину. Палички кориці, гвоздика і зерна кардамону підкреслюють аромат масла, в якому обсмажуються цибулю і курка, а соус приправлений меленим кумином і коріандром.
- 1 ст.л. рослинної олії
- 2 - 4 палички кориці
- 10 гвоздичек
- 10 зерен кардамону
- 1 цибуля, тонко нарізати
- 3 зубчики часнику, подрібнити
- 2 курячих грудки - філе
- 1/2 ч.л. солі, або за смаком
- 1 ч.л. червоного меленого перцю чилі
- 1 ч.л. меленого коріандру
- 1 ч.л. меленого кумина
- 1/2 склянки томатного соусу
- 1/2 склянки теплої води
- 1/2 склянки кефіру
- 2 ст.л. дрібно нарізаної петрушки
У великій сковороді нагрійте масло на середньому вогні. Обсмажте палички кориці, гвоздику і зерна кардамону в гарячому маслі протягом трьох хвилин. Змішайте з цибулею і часником, і тушкуйте до готовності. Розріжте кожну половину курячої грудки на 4 частини і додайте в сковороду; тушкуйте приблизно 5 - 8 хвилин.
Приправте сіллю, перцем, коріандром і кумином. Додайте томатний соус і воду. Продовжуйте тушкувати ще 10 хвилин.
Додайте кефір і варіть 5 - 8 хвилин. Розкладіть по тарілках (краще на рис) і посипте зверху петрушкою.
Застосування в народній медицині
У медицині її використовують як антисептичний засіб.
Спиртовий екстракт кори кориці китайської активний oтношению різних грампозитивних і грамнегативних бактерій, надає згубну дію на туберкульозні палички і віруси.
Кориця сприяє підвищенню апетиту, поліпшення травлення, нормалізації роботи шлунка і кишечника. Активізує роботу нирок, печінки, жовчного міхура. Авіценна стверджував, що масло кориці чудово допомагає при тремтінні кінцівок, а сьогодні гомеопати застосовують корицю як засіб від морської хвороби. Зазвичай ми купуємо мелену корицю, але переважно використовувати її у вигляді паличок. Кориця покращує циркуляцію крові, стимулює травлення, зігріває, лікує від застуди, перешкоджає збільшенню ваги. Підвищує ефективність кровопостачання різних органів і тканин, усуває депресивні стани. Всього лише половина чайної ложки кориці в день значно знижує рівень цукру в крові у діабетиків.
Кориця стимулює ЦНС, очищає порожнину рота, піднімає тонус всього організму, лікує всі ті речі, особливо мозкові. Дуже добре підходить для профілактики застуди, оскільки містить безліч антибактеріальних речовин.
При нетравленні, блювоті і метеоризмі. Приймати через півгодини після їжі 1 ст. л. міцного настою кориці.
Для профілактики грипу. Заварити 0.5 ч. Л. кориці окропом, додати дрібку чорного перцю і пити з медом по склянці кожні 3-4 години. Так ви створите захисну броню від вірусів, навіть коли навколо все чхають і кашляють.
При застуді. 1 ч. Л імбиру і кориці в 500 мл води кип'ятити 10 хв. Приймати по 1 склянці кожні 3 години з медом.