Кіноа. Опис
Кіноа є однорічною рослиною, псевдозерновой культурою, роду Марь, сімейства мареві. Рослину вирощують на схилах Анд в Південній Америці на висоті 3000-4000 метрів над рівнем моря. За часів інків кіноа була однією з найважливіших видів їжі, її називали «золотим зерном». Рослина має кілька російських назв: кінва, квиноа, лобода кіно, квіноя, рисова лобода. Завдяки високої поживної цінності і пристосованості кіноа до гірського клімату в даний час поширюють цю культуру в інші частини світу.
2013 рік був названий Організацією Об'єднаних націй «Міжнародним роком Кіноа» на підставі багатого поживного Складу культури і її потенційного вкладу в сферу здорового харчування в світовому масштабі.
Склад кіноа
Кіноа містить багато білка і на відміну від рису і пшениці, які містять малу кількість лізину, амінокислотний Склад білків кіноа близький до Складу білків молока і дуже збалансований, кількість амінокислот до двадцяти типів. Так само кіноа містить клітковину, жири (з високим вмістом ліцітіновой кислоти), вуглеводи, сапоніни, мінеральні речовини: фосфор (за кількістю не поступається багатьом видам риби), залізо (в два рази перевершує пшеницю), цинк, кальцій, марганець, селен, магній; вітаміни групи В, А, С, Е.
За кількістю цінних речовин кіноа немає рівних, в ній міститься більше клітковини, фолієвої кислоти, рибофлавіну, альфа-токоферолу ніж в ячмені, рисі або пшениці. Кіноа практично повністю засвоюється організмом і тому дуже корисна вегетаріанцям, спортсменам і дітям.
На 100г продукту:
- Білки - 14.12 г
- Жири - 6.07 г
- Харчові волокна (клітковина) - 7 г
- Вуглеводи - 57.16 г
- Калорійність - 368 ккал
вітаміни:
- Вітамін А- 1 мкг
- Вітамін В1 0.36 мг
- Вітамін В2 - 0.318 мг
- Вітамін В3 (PP) - 1.52 мг
- Вітамін В5- 0.772 мг
- Вітамін В6 - 0.487 мг
- Вітамін В9 - 184 мкг
- Вітамін С 6.8 мг
- Вітамін Е 2.44 мг
- Холін 70.2 мг
Мікроелементи і мінерали:
- Залізо - 4.57 мг
- Калій - 563 мг
- Кальцій - 47 мг
- Магній - 197 мг
- Марганець - 2.033 мг
- Мідь - 590 мкг
- Натрій - 5 мг
- Селен - 8.5 мкг
- Фосфор - 457 мг
- Цинк - 3.1 мг
Кіноа крупа. Корисні властивості
Плоди рослини кіноа багаті амінокислотою - лізин, що допомагає засвоювати кальцій, необхідний для розвитку і формування кісток, швидкому загоєнню тканин. При нестачі лізину в організмі погіршується апетит, випадає волосся, відбувається затримка росту, виникає дратівливість і анемія.
Кіноа діє заспокійливо на нервову систему, допомагаючи усунути головний біль і мігрень.
Кіноа дуже корисна для людей, що страждають серцевими захворюваннями, гіпертонією або цукровим діабетом. Завдяки вмісту вітамінів, мінералів і Кіноа, цілющі властивості для організмафітіновой кислоти, кіноа знижує рівень поганого холестерину і запобігає розвитку онкологічних захворювань.
Кіноа не містить глютен, який є головним дієтичним Протипоказанням для багатьох людей і алергіків. Плоди рослини мають загальнозміцнюючу дію, сприяють виведенню з організму шлаків і токсинів, рекомендуються людям, з надмірною масою тіла.
Застосування кіноа
Це досить універсальний злаковий продукт. З нього можна приготувати кашу, зробити салат. З кіноа можна зробити і рослинне масло.
При приготуванні кіноа слід дотримуватися деякі особливості:
- якщо переварити зерна, то вони розкиснути, тому до цього процесу слід поставитися особливо уважно;
- перед приготуванням важливо промити крупу щоб уникнути гіркоти каші;
- після того, як каша була зварена, вона може злипнутися, тому її потрібно дуже ретельно перемішати.
Кіноа відмінно поєднується з різними продуктами: сухофрукти, гриби, перець, зелень, моркву, журавлина. Її можна використовувати як альтернативу рису при приготуванні плову.
Якщо зробити з зерен кіноа борошно, то можна випекти хліб або кондитерські вироби, такі як печиво. Виробники макаронних виробів іноді використовують борошно з кіноа.
Для підвищення поживної цінності кіноа її можна проростити. В цьому випадку в ній активізуються ензими, які полегшують травлення, і підвищується вміст вітамінів. На відміну від багатьох круп, для пророщування кіноа потрібно 2-4 години. Сиру пророщену кіно додають в салати і використовують як гарнір до холодних страв.
Кіноа крупа. рецепти
Плов з кіноа з куркою
- кіноа 1,5-2 ст.
- гомілка куряча 8 шт.
- цибуля 1-2 шт
- морква 2-4 шт.
- помідори (можна консервовані в собст.с) 3-6 шт.
- чилі 1 шт.
- часник 1 головка
- зіра (кумін) 0,5 ч. л.
- коріандр 0,5 ч. л.
- масло топлене 50 мл
- кінза
- чорний перець
- сіль
1. Куряче м'ясо зрізати з кістки, очистити від шкіри і сухожиль, нарізати невеликими шматками.
2. На сильному вогні в маслі обсмажити кістки, а потім їх видалити, всипати цибулю, нарізану тонкими півкільцями і готувати його до рум'яного кольору. Після додати моркву, нарізану соломкою, через пару хвилин додати спеції.
3. Додати м'ясо і обсмажувати його 10 хвилин помішуючи. Після покласти і обсмажити нарізані помідори, посолити, поперчити і готувати ще 5 хвилин помішуючи.
4. Всипати кіноа, попередньо промиту, залити окропом так щоб він на 1 - 1,5 см. Покрив кіноа, вкласти перець чилі і головку часнику, довести до кипіння, готувати 20-25 хвилин на повільному вогні. Подавати відразу, посипавши кінзою.
Кіноа з молоком і папаєю
Для рецепта потрібно:
- кіноа (чилійська дика гречка) - 12 склянки
- мармелад з плодів папайї - 1 стакан
- молоко - 1 л
- цукор - 1/2 склянки.
Кіноа промити кілька разів і зварити в молоці з цукром (10 хвилин). Коли кіноа буде готова, зняти її з вогню і остудити. У високі келихи помістити шарами кіноа і мармелад з папайї. Поставити в холодильник на 2 години.
Салат з кіноа
Для рецепта потрібно:
- петрушка - 1 пучок
- цибуля зелена - 1 пучок
- м'ята - до смаку
- олія оливкова (для смаження)
- кіноа - 1 стакан
- морква - 2 ст.л.
- сік апельсин - 1/3 склянки.
Стакан крупи заливаємо 2-ма склянками холодної води, доводимо до кипіння, варимо 10 хвилин або до готовності крупи.
Моркву чистимо і ріжемо дрібними кубиками, обсмажуємо на оливковій олії до м'якості. Шаткуємо петрушку і зелену цибулю. Виживаємо сік з апельсина.
До остигнула кіноа додаємо моркву разом з маслом, на якому вона смажилася, зелень (м'яту я не додавала). Заправляємо соком апельсина, солимо до смаку. Сервіруємо з куркою.
Протипоказання до застосування кіноа
Цей продукт практично ідеально засвоюється організмом, але можливий шанс індивідуальної непереносимості продукту. Також варто проявити обережність, вживаючи кіноа годуючим матерям і дітям, оскільки ефект може бути негативним.