Іван-чай (кипрей вузьколистий). Опис
Іван-чай або кипрей вузьколистий є багаторічним трав'янистим рослиною висотою 50-150 см. Рослина можна дізнатися по товстому повзучого кореневища і зібраним в пензлика, пурпурно-рожевим, червоним з фіолетовим відтінком, блідо-рожевим або білим квіткам. Цвіте іван-чай з червня по серпень.
У рослині міститься велика кількість корисних речовин. Це дубильні речовини, флавоніди, слиз, пектинові речовини і вітамін групи «В», «С». Більш того, за вмістом вітаміну «С» іван-чай в кілька разів випереджає лимон.
Корисні властивості іван-чаю (кипрею вузьколистого)
Корисні властивості іван-чаю багато в чому визначаються його Складом. Ця рослина є одним з рекордсменів за вмістом вітаміну С (в 6 разів більше, ніж у лимоні), містить чималу кількість корисного білка, який легко засвоюється організмом. Іван-чай містить різні мікроелементи: марганець, залізо, мідь і ін., А також кальцій, калій, натрій і ін.
Іван-чай (кипрей вузьколистий) не містить кофеїн, протипоказаний багатьом людям, щавлеву кислоту. Внаслідок цього чай, приготований з цієї рослини, що не порушує обміну речовин.
За своїм седативним властивостям він близький до валеріани лікарської. А настої і відвари кипрея мають протизапальні, в'яжучими, протибактеріальними, потогінний, обвалаківают властивостями, немає такого органу, з захворюванням якого не впоралося б ця рослина. Ним лікують виразку шлунка, головні болі, захворювання серцево-судинної, сечостатевої, нервової систем, а так само гастрити, коліти, діареї, дезинтерії.
Лікарі рекомендують Іван-чай для поліпшення обміну речовин, нормалізації сну, зміцнення імунітету, очищення організму від шлаків. Корисний кипрей при ангінах, ГРЗ, застудах, відваром можна полоскати горло, заварювати і приймати, як цілющий чай.
Дуже корисний він при кардіоневрозах, нейроциркулярними дистонії, як профілактичний і зміцнювальний засіб при кардіозахворювань.
Так як чай має протизапальні властивості, їм можна користуватися зовнішньо для загоєння ран, саден, виразок. Можна додавати в косметичні засоби в якості активного компонента - в крему, маски або парові ванночки.
Застосування іван-чаю
Іван чай:
- іван-чай нормалізує обмін речовин і тиск, відновлює сили при різного роду виснаженнях і стомлення;
- упорядковує слизову оболонку;
- м'яко нормалізує діяльність кишечника;
- серед представників вітчизняної флори, які були досліджені, іван-чай володіє найвищим коефіцієнтом протизапальної дії. У зв'язку з цим його використовують для лікування багатьох запальних процесів.
- іван-чай показаний при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а так само гастритах, колітах, ентероколітах, діареї;
- зміцнює кровоносні судини, волосся;
- перешкоджає накопиченню активних радикалів, зв'язує і виводить важкі метали;
- кипрей є найпотужнішим природним очищувачем при різних інтоксикаціях, в т.ч. алкогольних, і радіаційне забруднення;
- попереджає злоякісні новоутворення;
- має виражену заспокійливу, м'яким снодійним дією, не викликає звикання;
- допомагає при безсонні, позбавляє від мігрені, знімає головний біль, полегшує симптоматику епілепсії;
- ефективний при будь-яких запальних процесах, інфекціях і застудах;
- кипрей підвищує потенцію у чоловіків;
- профілактика і лікування простатиту і аденоми простати, запалення сечоводу і хронічно повторюваних запалень сечового міхура;
- іван-чай призводить в ідеальний стан слизову оболонку ротової порожнини, що є кращою профілактикою карієсу зубів;
- особливо корисний вагітним жінкам і годуючим матерям, а також грудним дітям під час появи зубків;
Способи застосування іван-чаю
Для приготування іван-чаю засипте в фарфоровий чайник кілька пучок сушеного листя, залийте гарячою водою (не окропом), дайте настоятися 5-10 хвилин і можете пити як чай по 1-2 склянки перед сном. Чай володіє м'яку заспокійливу дію і виводить з організму токсини, лікує дисбактеріоз і головний біль, безсоння і виразку шлунка.
Настій з кипрею
1 столову ложки подрібненого листя (7-8 г) залити 500 мл гарячої кип'яченої води, настояти в термосі 30-40 хвилин, процідити і приймати по половині склянки 3-4 рази на день до їди при дисбактеріозі, коліті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки . Дітям до 5-6 років приймати по 2 столових ложки 3 рази на день до їди, бажано запиваючи або розбавляючи в половині склянки теплої води.
При застуді приймати чай з кипрею і настій в тому ж дозуванні, але маленькими ковтками протягом дня.
Іван-чай (кипрей вузьколистий). Протипоказання
Протипоказань до Застосування іван-чаю не виявлено. Однак при вагітності перед вживанням препаратів з рослини слід проконсультуватися з лікарем.