Чай Ройбуш. Опис
Ройбуш (ройбос, ройбош) перекладається як "червоний кущ". Для виробництва чаеподобний напою Ройбуш, який ще називають бушменського чаєм, йдуть голкоподібні листя чагарнику сімейства бобових, який росте і культивується лише в Південній Африці, в кедрових горах в 200 км на північ від Кейптауна.
На виробництво чаю Ройбуш йдуть голкоподібні листя рослини, які в залежності від обробки залишаються зеленими або набувають більш звичайний цегляно-червоний відтінок. Для виготовлення зеленого Ройбуша листя після збору відразу ж пропарюють, щоб зупинити процес ферментації.
Зелений Ройбуш має більш делікатний, трав'яний смак, при заварці дає світлий колір.
У
червоному Ройбуш природний процес ферментації доводиться до кінця, потім листя традиційно досушувати на сонці. Настій Ройбушу вже сам по собі має солодкуватий смак, але місцеві жителі зазвичай підсолоджують його додатково і розбавляють молоком.
Чай Ройбуш є прекрасною альтернативою традиційним чаю і кави. Він має свій неповторний смак і добре бадьорить.
Чай Ройбуш. склад
Ройбуш насичений практично всіма корисними мікроелементами і вітамінами.
- Настій Ройбушу містить антиоксиданти, вітаміни С, Е і Р, А, а також залізо, калій, кальцій, магній, фтор, мідь, цинк, марганець і натрій.
- Ройбуш є джерелом натурального тетрацикліну, що робить його прекрасним бактерицидним засобом.
- Також він сприяє травленню, зміцнює стінки кровоносних судин, знижує артеріальний тиск, використовується як відхаркувальний і протиглисний засіб, а також для лікування алергій і профілактики карієсу.
- На відміну від звичайного чаю або кави, Ройбуш не містить ні кофеїну, ні Тенина, що дозволяє пити його в будь-який час доби і в будь-якій кількості, не побоюючись безсоння або зневоднення організму. Це також робить ідеальним напоєм для дітей, новонароджених і годуючих мам.
Корисні властивості чаю Ройбуш
Завдяки високому вмісту міді, фтору, калію і натрію, Ройбуш рекомендують включити в щоденний раціон дітям, літнім людям, спортсменам, а також тим, хто веде активний спосіб життя або працює на виробництві, пов'язаному зі значними фізичними навантаженнями. Тому що калій і натрій відновлюють фізичну форму, цинк разом з вітаміном С покращує роботу імунної системи, мідь благотворно впливає не нервову систему і стимулює обмінні процеси в організмі, марганець і магній омолоджують клітинний склад, кальцій і фтор укріплюють зуби і кісткову систему.
Через відсутність Тенина і кофеїну, Ройбуш можна пити в будь-який час, не побоюючись перезбудження, безсоння, а також зневоднення організму. Це перетворює Ройбуш в ідеальний напій для дітей до року і годуючих мам. Ще одна перевага перед чорним чаєм - практично повна відсутність таніну, який перешкоджає повноцінному засвоєнню заліза організмом. У Ройбуш немає щавлевої кислоти (вона також міститься в звичайному чаї), це дозволяє без остраху вживати напій людям, зі схильністю до утворення каменів в нирках.
- Ройбуш - це джерело натурального тетрацикліну, що перетворює його в прекрасне антибактеріальний засіб.
- Вживання Ройбушу нормалізує роботу травної системи, підвищує еластичність стінок кровоносних судин, знижує артеріальний тиск.
- Також чай можна використовувати як відхаркувальний і противоглистного кошти, для усунення алергічних станів, і профілактики карієсу.
- Настій Ройбушу дають новонародженим дітям для запобігання кольок і в якості легкого заспокійливого.
- На батьківщині рослини, в Південній Африці, Ройбуш вважається рятівником від похмілля.
- В даний час ведуться роботи по розробці препаратів на основі «африканського чаю» для лікування онкології, гепатитів та цукрового діабету.
- Ройбуш успішно виліковує печію, запори, блювоту і нудоту.
- Магній, що входить до складу напою, сприятливим чином впливає на нервову систему, усуває головний біль і депресивні стани, заспокоює і мінімізує почуття страху.
- Флавоноїди, що містяться в чаї Ройбуш, відрізняються високою антимутагенної активністю, їх застосування дуже ефективно проти раку шкіри. Тому напій рекомендують приймати людям з онкологією і з серцево-судинними захворюваннями.
Чай Ройбуш. Протипоказання
Ніяких протипоказань, окрім індивідуальної нестерпності у Ройбушу немає.
Як заварювати Ройбуш Сухе листя Ройбуша дуже легкі на вагу, тому витрачаються вони досить економно. Зазвичай на чашку беруть 1 ч. Л. сухого листя, заливають їх окропом і наполягають 4-5 хвилин. Ройбуш, на відміну від звичайного чаю, добре переносить кип'ятіння, оскільки процес вилучення з нього поживних речовин і мікроелементів досить тривалий. Так що чайник для заварювання з цим напоєм можна поставити в мікрохвильовку або на плиту.
Японські вчені стверджують, що 10 хвилин заварювання значно підсилює дію антиоксидантів. У Південній Африці прийнято варити Ройбуш протягом 30 хвилин. Іншими словами, час заварювання необмежено і не позначається на якості напою.
Заварювати листя Ройбуша можна кілька разів, причому смакові якості напою від цього анітрохи не погіршуються. Напій однаково гарний як гарячий, так і остиглий. Можна пити його навіть з льодом.