Перець чорний вирощується в Шрі-Ланці, на Яві, Суматрі, Борнео, в Бразилії. Ріст рослин обмежують висотою 5 м. Зростає на високих стрижнях, аналогічно хмелю. Плодоносити починає через три роки. Посадки можуть використовуватися 15-20 років. Урожай збирають, коли плоди починають набувати червоний колір. У процесі сушіння на сонці плоди чорніють. Чорний перець тим краще, ніж він твердіше, темніше, важче. 1000 зернин чорного перцю хорошої якості повинні важити рівно 460 р Тому в античні століття чорний перець служив в якості разновесок для зважування аптечних товарів, що вимагають великої точності.
Так званий білий перець - це дозрілі насіння чорного перцю, очищені від околоплодника. Для отримання приправи зібрані зрілі плоди витримують у воді протягом тижня. В результаті околоплодник розм'якшується і починає розкладатися. Його знімають, а насіння висушують. Готова приправа високої якості повинна мати сіруватий колір і більш тонкий в порівнянні з чорним перцем смак.
Зелений перець - різновид чорного перцю, що отримується з незрілих плодів рослини. Його вживання поступово розширюється. Правда, його виробництво вимагає особливої обробки. Хороша пряність повинна бути не тільки гострою, але і ароматною, що особливо підкреслюється в зеленому перці.
Застосування чорного перцю в кулінарії
Чорний перець - універсальна пряність до багатьох страв. У продаж він надходить у вигляді горошин або меленим. Найбільшим ароматом володіють мелені горошини перцю. В молотом вигляді чорний перець використовують для заправки різних страв, фаршів, начинок. Перець додають в блюда незадовго до готовності, інакше, при тривалому варінні, страва набуває зайву гіркоту. Мелений перець рекомендується зберігати герметично упакованим, в іншому випадку він швидко видихається і втрачає свої властивості.
Перець вживається для супів, підлив, соусів, овочевих салатів, маринадів, при приготуванні всіх видів м'яса, включаючи дичину, савойської капусти, квасолі, гороху, сочевиці, квашеної капусти, гуляшу, яєць, сирів, томатів, риби, консервованих овочів і для великого кількості інших страв, які готуються в нашій кухні. Без чорного перцю не обходиться домашній забій свині, виготовлення ковбас і цілий ряд виробів з м'яса.
Користь чорного перцю, лікувальні властивості
Чорний перець - один з найефективніших стимуляторів травлення. Він прочищає органи спорожнення (звільняючи їх від токсинів). Він добре поєднується з і "підігріває" холодну їжу, наприклад огірки і дуже корисний в салатах із сирих овочів. При зовнішньому застосуванні він допомагає при лікуванні нагноившихся наривів. У поєднанні з медом чорний перець відмінно прочищає дихальні органи, видаляє з них слиз, зменшує її утворення. У великій кількості, однак, його вживати не рекомендується, так як він має природу раджаса і може викликати збудження і роздратування.
Дослідження показують, що перець, окрім перерахованих вище властивостей, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань: розріджує кров, знищує згустки, покращує кровообіг. Він також сприяє травленню, стимулює процес обміну речовин, активізуючи спалювання калорій. У перці міститься в три рази більше вітаміну С, ніж в апельсині. Він також багатий кальцієм, залізом, фосфором, каротином і вітамінами групи В. Крім того, перець здатний підсилювати дію інших лікарських рослин.
Рекомендується при: хронічному нетравленні, токсини в прямій кишці, порушенні обміну речовин, ожирінні, високій температурі, лихоманці, під час кризи простудних захворювань.