Насіння Чіа. Опис
Склад насіння Чіа
Корисні властивості насіння Чіа
Насіння Чіа для схуднення
Як вживати насіння Чіа?
Насіння Чіа. Протипоказання
Насіння Чіа. Опис

Рослина (Salvia hispanica), з якого отримують
насіння Чіа, родом з Південної Америки. Ще багато століть тому це насіння було одним з основних продуктів харчування майя та ацтеків.
Сьогодні про
насіння Чіа відомо багато, зокрема, про їх численні корисні властивості і високу поживну цінність. В даний час вирощують на південному заході США і на узбережжі Каліфорнії, в тому числі в штатах Невада, Арізона, Юта і Нью-Мексико.
Склад насіння Чіа
- Відсоток вмісту Омега-3 в маслі насіння Чіа досягає 64%! Насіння Чіа ніколи, навіть після багаторічного зберігання, не утворюють характерний «риб'ячий» запах і смак, який мають практично всі інші продукти - джерела Омега-3.
- Насіння Чіа багаті кальцієм, необхідним для нормального розвитку і функціонування кістково-м'язової системи у дітей, спортсменів, для запобігання остеопорозу і пом'якшення його ефектів, особливо у жінок в період менопаузи. У 100 г насіння Чіа міститься до 870 мг кальцію, тоді як в молоці - не більше 125 мг. Кальцій повноцінно засвоюється організмом завдяки наявності бору в насінні Чіа, що діє як каталізатор для всмоктування і засвоєння кальцію.
- Ще насіння Чіа - відмінне джерело клітковини. Її зміст досягає вражаючих 10 г на 2 ст.л. продукту. Що становить 1/3 від рекомендованої медиками денної норми для дорослої людини. Висока концентрація антиоксидантів не тільки забезпечує захист від найнебезпечніших захворювань сучасності, але також відповідає за тривалий термін зберігання насіння - до 2-х років без втрати основних якостей.
Насіння Чіа також є відмінним джерелом таких найважливіших мікроелементів як:
- фосфор (до 1050 мг) - для нормального функціонування нервової системи, пам'яті;
- калій (700-900 мг) - запобігає судоми м'язів, нормалізує і стабілізує артеріальний тиск;
- цинк - активізує імунну систему, покращує роботу м'язів, відіграє найважливішу роль для репродукції;
- магній (400-460 мг) - покращує засвоєння калію і кальцію, підвищує енергію, дуже важливий для спортсменів; залізо, мідь, марганець, молібден і деякі інші, які є важливими компонентами для утворення багатьох ферментів і гормонів і діяльності ендокринної системи.
- Насіння Чіа також містять велику кількість різних вітамінів - А, В1, В2, В3, що грають велику роль в розвитку організму, обміні речовин, діяльності серцево - судинної і нервової системи.
Корисні властивості насіння Чіа
Насіння Чіа - чудове джерело антиоксидантів, тут їх концентрація навіть більше, ніж у свіжій голубиці і чорниці. Ну а взимку антиоксиданти дуже потрібні, щоб підтримувати здоров'я на належному рівні. І вони допомагають молодо виглядати!
Насіння Чіа нормалізують рівень цукру. Насіння Чіа здатні знижувати стійкість клітин організму до інсуліну і боротися з аномально високим рівнем інсуліну в крові. У журналі «Лікування діабету» за 2007 рік повідомляється, що прийом в їжу цих екзотичних насіння знижує базові та супутні кардіоваскулярні фактори ризику при діабеті II типу. Дане твердження засноване на дослідженні здоров'я групи діабетиків, що Складається з 20 чоловіків і жінок.
Насіння Чіа необхідні для здорового травлення. Відсутність в раціоні достатньої кількості клітковини викликає запори та інші порушення в роботі травної системи. Продукти, багаті клітковиною, до числа яких відносяться і насіння Чіа, захищають від раку товстої кишки, очищають організм від токсинів, покращують перистальтику і сприяють розвитку дружньої мікрофлори в кишечнику.
Насіння Чіа знижують рівень холестерину, як загального, так і ліпопротеїдів низької щільності (так званий «поганий» холестерин). Про це свідчить дослідження, результати якого були надруковані в «Британському журналі харчування». Захищають серце і печінку від ожиріння.
Насіння Чіа багаті кальцієм. Крихітна жменька насіння може забезпечити до 18% рекомендованої добової дози кальцію для чоловіків у віці від 19 і 70, і до 15% для жінок.
Насіння Чіа - натуральне снодійне. Продукт містить триптофан - амінокислота, що сприяє міцному сну і прекрасного настрою. Тому в невеликих кількостях насіння Чіа можна їсти навіть перед сном.
Насіння Чіа для профілактики раку. Насіння містить інгібітори протеази, які руйнують ракові клітини і ремонтують пошкоджені ділянки ДНК. Опитування, проведене вченими серед жителів 41 країн, показав найнижчі показники онкологічних захворювань там, де насіння Чіа входять до Складу національних страв.
Насіння Чіа для схуднення
Насіння Чіа абсолютно унікальні, вони володіють сильними гідрофільними властивостями, тобто пов'язують воду. Якщо насіння ності залити невеликою кількістю води, соку або будь-якої рідини, то всього через кілька хвилин насіння щонайменше подвоять свій обсяг. Тобто ми отримує вдвічі більше смачної, цінної для травлення їжі. Замочені насіння здатні зволожувати харчова грудка і полегшувати проходження всієї їжі через шлунково-кишковий тракт і допомогти врегулювати в організмі сольовий баланс, а також сприяти найбільш ефективному всмоктуванню кишечником поживних речовин.
Вживання в їжу насіння Чіа сприяють прискоренню спалювання і поглинання жиру і, маючи низький глікемічний індекс, на тривалий час знижує апетит.
Насіння Чіа сприяють схудненню. Ці крихітні насіння при змішуванні з водою за кілька хвилин перетворюються на твердий гель, вони вбирають в 12 разів більше його власної ваги. Те ж саме відбувається і в шлунку. Гель, який формується в шлунку, здатний ставити фізичний заслін між травними ферментами і вуглеводами, що уповільнює перетворення вуглеводів в цукор. Все це створює відчуття ситості і пригнічує тягу до фаст-фуду, що по суті позбавляє ваш організм від зайвих калорій і сприяє ефективній роботі шлунково-кишкового тракту.
Як вживати насіння Чіа?
Насіння Чіа зазвичай замочують перед використанням у воді або іншої рідини, приблизно на 10 хвилин, а можливо і на ніч для того щоб використовувати їх гідратаційні властивості. Ними можливо доповнювати багато традиційні страви, супи, салати, соуси, каші, солодощі. Можна використовувати насіння в випічці - замінити 1 яйце 1ст. ложкою насіння, що дуже важливо в приготуванні страв вегетаріанської кухні.
Не бажано піддавати насіння термічній обробці, тому що більшість поживних речовин руйнується.
Борошно з насіння Чіа
Борошно виходить розмелюванням насіння Чіа. Поживність цього насіння дозволяє включати її в такі різноманітні приготування як хліб, торти, булочки, напої, соуси і т.д.
Що стосується дозування, на даний момент більшість дієтологів радить дотримуватися 1-2 ст.л. сухого насіння на добу.
Насіння Чіа. Протипоказання
Насіння Чіа протипоказані при індивідуальній непереносимості.