Мускатне дерево (Myristica fragrans) родом з Молуккських островів. Сьогодні це дерево росте в Західній Індії, Індонезії, Малайзії і в Шрі-Ланці.
Мускатний горіх - кісточка плода, схожого на абрикос. Менш відома пряність - мускатний колір - тонка оболонка, яка покриває кісточку всередині плоду. Після дозрівання плоду, кісточку і прісемяннік, мускатний колір, поділяють. Мускатний колір просто сушать, а кісточки обробляють вапняним молоком і протягом декількох тижнів сушать на решітці над тліючим вугіллям. Трудомісткий і тривалий процес вирощування та обробки привів до того, що мускатний горіх є однією з найдорожчих прянощів на світовому ринку.
Цікаво. В Європі мускатний горіх став популярним з кінця XII століття. Вживання цієї прянощі стало привілеєм найбагатших і знатних. До кінця XVIII століття ціни на прянощі настільки піднялися, що більшість жителів європейських країн не могли дозволити собі і 1 грама. За 100 г мускатного горіха можна було купити корову і вівцю.
Застосування в кулінарії
Мускатний горіх має більш широку сферу Застосування. Він вживається у нас найчастіше в солодких блюдах (варення, компоти, муси, пудинги, сирні пасти) і кондитерських виробах з тіста (кренделі, кекси, паски, бісквіти, печиво, солодкі пироги).
Мускатний горіх додають в спиртні напої для їх ароматизації, в томатний сік, молочні напої, гарячий лимонад, глінтвейн, пунш, какао. Використовується в приготуванні шарлоток, тортів, морозива, збитих вершків.
У західноєвропейській кухні мускатний горіх застосовується:
- для ароматизації овочів - в салати і пюре (холодні і гарячі) з картоплі, брукви, ріпи, шпинату,
- в овочеві супи, майже всі грибні страви (грибні супи, соуси, салати, маринади, відварні гриби),
- в страви з усіх видів домашньої птиці (кури, індики, качки, гуси),
- в макарони,
- в страви з дрібної жирної дичини (перепела),
- в ніжні і прісні види м'яса (телятина, молода свинина),
- в блюда із субпродуктів,
- в рибні страви (відварна і тушкована риба, рибні супи, холодець).
Найбільш ефектно вживання мускатного горіха у всіляких стравах з м'ясних і рибних фаршів (рулети, запіканки) і взагалі в начинках, де поєднуються м'ясо (або риба) з овочами, грибами, тістом, а також в соусах, багатьом з яких мускатний горіх додає основний аромат .
Десерт з печених яблук
- Нагрійте духовку до 280 градусів.
- Вимийте 4 яблука і виріжте серцевину.
- Помістіть в форму для запікання. Додайте води, щоб яблука не пригоріли.
- Змішайте 0,5 склянки родзинок з 1 ч.л. кориці, 1/2 ч.л. мускатного горіха і жменею подрібнених горіхів.
- Наповніть начинкою серцевини яблук і капніть кілька крапель розтопленого вершкового масла.
- Накрийте кришкою і випікайте хвилин 40, поки яблука не стануть м'якими.
Смачне, ароматне і дуже корисне блюдо.
Напій молочно-пряний
- Молоко - 200 мл
- Сироп цукровий - 50 мл
- Яйця - 1 шт.
- Горіх мускатний - 2 г
- Мята- 10 г
Перемішати в шейкері кип'ячене молоко, цукровий сироп, яйце і розтертий мускатний горіх. Готовий напій розлити по келихах, трохи охолодити і подати до столу з м'ятою.
Оладки з курячої печінки з мускатним горіхом
- Печінка куряча - 500 г
- Крохмаль картопляний - 10 г
- Горіх мускатний - 2 г
- Олія - 20 мл
- Сметана - 100 г
- Перець мелений білий і сіль за смаком
Печінка вимити і пропустити через м'ясорубку. В отриману масу додати картопляний крохмаль, тертий мускатний горіх, сіль і мелений перець. Все добре перемішати.
Оладки смажити на розпеченій сковороді в рослинному маслі. До столу подати зі сметаною.
Застосування в народній медицині
- Усуває головний біль,
- надає вторгнень, в'яжучий і заспокійливу дію,
- підсилює статевий потяг.
- Підвищує апетит, виженуть глистів.
- Добре допомагає при кашлі, застуді, астмі, риніті.
- Рекомендується вживати при хворобах печінки, скупченні газів в шлунку і кишечнику, нудоті.
- Змішайте банан з порошком мускатного горіха, якщо ваш спокій порушила діарея.
- У склянку теплого молока додайте 1/4 чайної ложки мускатного горіха, випийте перед сном для позбавлення від безсоння.
Вживання мускатного горіха слід обмежити під час вагітності. Застосування прянощі в кількості більше 1 чайної ложки може привести до блювоти і паління в шлунку!