Льон. Опис
Вирощують льон з незапам'ятних часів. Льон цінувався людьми за всіх часів за його лікувальні властивості. В основному розводять 2 підвиду льону, це льон льон - він більш опецькуватий, розводять такою льон для отримання насіння. І льон довгунець з високим стеблом, його розводять переважно для пряжі.
Насіння льону може бути заслужено віднесено до продукту для здорового харчування. Одна жменю насіння забезпечує людини повноцінним харчуванням і є найкращим засобом профілактики будь-якого захворювання.
Склад насіння льону
Якщо подивитися на загальний Склад маленького лляного насіння, то він вражає. У ньому вмістилося 20 білків і амінокислот. Жирних кислот ще більше - близько 40 видів. Продовжують список 21 мінерал і близько 20 вітамінів. Тільки перелік не закінчується на цьому. Є ще в насінні льону фітостерини, крохмаль, стероли, глікозиди, харчові волокна, вуглеводи.
У насінні льону є:
- слиз (до 12%), якою просякнута оболонка насіння.
- Всередині насіння льону є вуглеводи (12-20%),
- білкові речовини (до 24%),
- ціаногенний глікозид лінімарін (до 1,5%),
- глікозид метилового ефіру оксикоричних кислоти - лінацімарін, вітамін С, каротин, органічні кислоти,
- ферменти, токофероли, пектини, фітостерини і жирну олію (30-48%),
- до Складу жирної олії насіння льону входять гліцериди ліноленової (35-40%), лінолевої (25-35%), олеїнової (15-20%), пальмітинової і стеаринової кислот.
- У насінні льону багатий Склад макро-і мікроелементів (калій, кальцій, магній, залізо, марганець, мідь, цинк, хром, алюміній, нікель, йод, бор), насіння льону концентрують селен.
Звичайно ж, з таким набором корисних речовин, насіння льону можуть боротися не з одним недугою.
Корисні властивості насіння льону
Лляне насіння містить три види цінних поліненасичених жирних кислот: омега-3, омега-6 і омега-9, правильний баланс яких необхідний для нормального функціонування всіх органів людини. Поліненасичені жири, а також вітамін F (його теж багато в лляному насіння), сприяють зниженню рівня холестерину в крові і кров'яного тиску. Тому насіння льону використовують для профілактики і лікування атеросклерозу, інсульту, інфаркту, тромбозів і інших розладів серцево-судинної системи.
У них також містяться особливі речовини - антиоксиданти, які мають антибактеріальні та антивірусні властивості.
Насіння льону:
- покращують серцево-судинну систему,
- знижують артеріальний тиск, виводять «поганий» холестерин (LDL) і тригліцеринів з крові
- запобігають артеріальні тромби, які можуть привести до інсульту, інфаркту і тромбозу
- сприяють виведенню шлаків з організму, покращують обмін речовин і прискорюють метаболізм
- зміцнюють імунну систему,
- підтримують здоров'я суглобів і покращують засвоєння кальцію
- допомагають зцілити розтягнення і удари, скоротити час відновлення виснажених м'язів
- здатні заспокоїти виразку, зменшити симптоми розладу кишечника, а також знизити ризик раку товстої кишки
- зміцнюють ламкі нігті і допомагають з шкірою, що лущиться, екземою, псоріазом, обласному і лупою
Льон. Застосування
Застосування насіння льону в кулінарії
Насіння льону знайшли широке Застосування в кулінарії. Їх використовують як цінну дієтичну і смачну добавку при приготуванні фруктових і овочевих салатів, холодних закусок, різних соусів, а також при консервуванні. У кулінарії лляні насіння застосовують як в цілісному, так і в подрібнену вигляді.
Цілком їх додають при приготуванні картопляного пюре, каш, будь-яких перших страв. У такому вигляді їх дуже корисно змішувати їх із зеленню і сиром, сметаною і майонезом, вживати з кефіром, йогуртом і молоком. Слід зазначити, що включення лляних насіння в зазначені страви збільшує їх харчову цінність і покращує якість, при цьому вони не змінюють технологію приготування цих страв.
Насіння льону використовують також в подрібненому вигляді, для цього їх підсушують і подрібнюють в кавомолці. Подрібнені лляні насіння, які додаються в різні страви, перетворюються в ароматну пухку масу, яка надає певну пікантність готується страви. Додавання лляних насіння в раціон щоденного харчування забезпечить повноцінне і здорове харчування, що знижує ризик виникнення різного роду хронічних захворювань, а також дозволить насолодитися їх приємним смаком.
Застосування льону в лікувально-профілактичних цілях
При запаленні шлунково-кишкового тракту.
При заварюванні насіння льону виділяють рясний слиз, яка має протизапальні, обволікаючі, пом'якшувальні властивості при запаленнях шлунково-кишкового тракту, сечового міхура, нирок, бронхів. Її застосовують для лікування виразкової хвороби дванадцятипалої кишки і шлунку, гастриту, хронічного коліту, циститу, дисбактеріозу, бронхіту.
Для приготування лікувального засобу одну чайну ложку насіння потрібно залити половиною склянки окропу, перемішувати п'ятнадцять хвилин, процідити. Приймати отриману слиз по дві столові ложки три - чотири рази на день.
При ослабленому імунітеті.
Насіння льону - прекрасний імуномодулятор. Ослаблений імунітет можна зміцнити, приготувавши солодке ліки. Розмолоти в кавомолці три чайних ложки насіння льону, змішати з однією чайною ложкою меду або цукру, давати суміш ослабленим дітям по одній чайній ложці два - три рази на день.
При атонії кишечника.
Дві чайні ложки насіння льону залити півтора склянками окропу, настоювати десять хвилин, потім десять хвилин збовтувати, процідити, пити натщесерце по півсклянки отриманої слизу.
При запорі.
Насіння льону - відмінний засіб від запору. Найпростіший варіант - з'їсти одну - дві столові ложки насіння, запити стаканом води. Можна розмолоти насіння льону в кавомолці. Набухання льону відбувається в самому кишечнику, тоді він працює «як мітла». Дія насіння посилиться, якщо їх змішати з медом 1: 1. При запаленні в кишечнику, лляне насіння перед вживанням розмочити.
При гострому гастриті.
Столову ложку насіння залити 2-ма склянками окропу, настоювати годину, процідити. Настоянку пити по одній склянці вранці натщесерце і перед сном.
При артриті.
Для лікування використовуються компреси з насіння льону. Розігріти насіння льону на сковороді, висипати в мішечки і прикладати до хворого суглоба.
При подагрі і ревматизмі.
Дві чайні ложки насіння льону залити півтора склянками води, кип'ятити п'ятнадцять хвилин на повільному вогні, ще десять хвилин дати настоятися. Перелити в пляшку, закрити її і перемішувати відвар ще п'ять хвилин. Процідити, пити по столовій ложці чотири - п'ять разів на день.
При цукровому діабеті.
Одну - три чайних ложки насіння льону залити склянкою кип'яченої холодної води, настоювати два - три години, періодично помішуючи. Випити весь настій перед сном.
Насіння льону для схуднення
Головна користь насіння льону для схуднення, в клітковині. Багато хто недооцінює роль клітковини в організмі, особливо якщо у цього організму зайву вагу. Але ж саме вона сприяє виведенню всього зайвого що накопичується у нас в кишечнику. Багато ж адже точно знають що вівсяна каша корисна, але то що саме вмістом нерозчинної клітковини і не здогадуються. Так ось, насіння льони ну дуже багаті саме цієї самої нерозчинної клітковиною, яка в кишечнику розбухає і виводить все непотрібне.
Насіння льону для схуднення корисні ще тим, що практично відразу після прийому, вони починають набухати перебуваючи ще в шлунку, тому швидко настає відчуття насичення. Для досягнення максимального ефекту, роблять відвар з лляних насіння і п'ють за 15-20 хвилин до їжі.
Рецепт відвару для схуднення: 1 столову ложку насіння заливають склянкою окропу і варять протягом 20-30 хвилин. Відвар остуджують до кімнатної температури і приймають по 100 мл (півсклянки) кожен раз до прийому їжі.
Насіння льону з кефіром для схуднення. 1 столову ложку насіння льону розмелюють в кавомолці і змішують зі склянкою кефіру. Пити цей коктейль рекомендується вранці, перед сніданком.
Насіння льону. Протипоказання до застосування
Чи не рекомендує вживати лляне насіння при проносах, гострих запаленнях шлунково-кишкового тракту, патологіях стравоходу і непрохідності кишечника. Також з обережністю до цього продукту слід поставитися жінкам під час вагітності і період лактації.