Опис
Кориця цейлонська палички 18 см. Країна-виробник: Шрі-Ланка.
Кориця цейлонська (Cinnamomum zeylancium перекладається як "кориця благородна" або "кориця справжня") вирощується і культивується на острові Шрі-Ланка. Це найдорожчий і якісний вид кориці. Через здатність цейлонської кориці надавати позитивний вплив на людське здоров'я і завдяки своєму чудовому аромату і смаку вона стає все більш популярною.
Процес виробництва цейлонської кориці досить трудомісткий. Цейлонську корицю вирощують протягом 2-х років, після чого підрізають під корінь для отримання нових пагонів - саме вони і застосовуються в якості сировини. З однорічних-трирічних пагонів два рази в рік збирають кору, при цьому використовують тільки її тонкий внутрішній шар. Потім метрові смужки кори цейлонської кориці товщиною до 1 мм і шириною 1-2 см укладають по кілька штук одну на іншу і надають їм таку форму, щоб, висихаючи, вони згорнулися в багатошарову трубочку, і просушують. Потім для продажу ці довгі трубочки розрізають на шматочки довжиною 5-10 см.
Дуже м'який, тонкий, вишуканий пряний аромат цейлонської кориці надає стравам чарівну екзотичну нотку. Трохи солодкий смак кориці - додаткова перевага цієї пряності в очах людей, які намагаються відмовитися від цукру. Цейлонську корицю легко подрібнювати в ступці або в кавомолці, оскільки вона виготовлена з найтоншої очищеної кори коричного дерева.
Лікувальні властивості цейлонської кориці
Цейлонська кориця має безліч лікувальних властивостей:
- зниження рівня цукру крові у діабетиків;
- зниження рівня «поганого» холестерину;
- регуляція обміну речовин, що сприяє зниженню ваги;
- зниження інтенсивності болю при артриті;
- антибактеріальний і протигрибковий ефект;
- цейлонська кориця - один з найбільш потужних антиоксидантів в світі;
- запобігання серцево-судинних захворювань (інсультів, інфарктів та ін. порушень кровообігу);
- допомога при синдромі подразненого кишечника і здутті живота, спазмах і розладах шлунка;
- профілактика карієсу і захворювань ясен, а також свіжість дихання завдяки природним антибактеріальним і дезинфікуючим властивостями цейлонської кориці;
- профілактика онкологічних захворювань (острів Шрі-Ланка, де вирощується цейлонська кориця, має один з найнижчих показників захворюваності на рак в світі).
Застосування цейлонської кориці в кулінарії
Кориця цейлонська використовується в усіх кухнях світу. У європейській кулінарії особливо часто корицею приправляють кондитерські вироби - солодкі страви, випічку, десерти, шоколад. В азіатській кухні дуже часто корицю використовують при приготуванні м'ясних страв, страв з дичини та птиці. Пряністю приправляють холодні і гарячі страви.
Добре використовувати цю пряність для додання смаку сирним виробам, мусів, варення, компотів, киселів. Кориця добре поєднується в солодких стравах з фруктами - вишнею, черешнею, грушами, яблуками.
Рецепт чаю з цейлонської корицею
Щоб приготувати
чай з цейлонської корицею на 2-х чоловік, покладіть дві чайні ложки звичайного чорного чаю в чайник для заварювання і розкришите руками на друзки 1/2 палички кориці. Заварюйте протягом 3-4 хвилин, двічі-тричі перемішавши за цей час. Спробуйте: аромат і смак чудові! Замість чорного чаю можна використовувати будь-який трав'яний.