Багато людей помиляються, думаючи, що
кінза і коріандр - це дві різні прянощі. Насправді коріандр і кінза - це назва різних частин однієї рослини. Коріандром зазвичай називають насіння рослини, а його зелень часто називають кінзою (інші назви: китайська петрушка, клоповник).
При приготуванні різних страв використовуються як свіжі молоде листя (кінза), так і насіння в цілому і подрібненому вигляді. Смак і аромат кінзи і насіння коріандру значно відрізняються між собою. Листи мають гіркуватий смак і тонким пряним ароматом, насіння - солодкуватим запахом з деревними нотками.
Застосування коріандру в кулінарії
Насіння коріандру використовують для ароматизації хліба і кондитерських виробів, сиру, для м'ясних страв, ковбас, страв з червонокачанної і савойської капусти, соусів, супів, випічки. Дуже популярний в мексиканській кухні. Цілі насіння кладуть в маринади. використовують коріандр і для ароматизації алкогольних напоїв - джина і лікерів.
І все ж, незважаючи на таке не дуже приємне порівняння, "клоповний" коріандр є чи не найбільш універсальною приправою в світі. З його ароматних насіння отримують ефірну олію для парфумерії та виробництва лікерів і джина. У сушеному і подрібненому вигляді їх вживають для ароматизації випечних (наприклад, в Бородінському хлібі) і кондитерських виробів, а також як пряність в молочних супах, ковбасах, сирах, тушкованому м'ясі, в маринованої і солоної риби (наприклад, в балтійської кільці пряного посолу) . Насіння коріандру покращують смак квасолі, сочевиці і капусти, а також входять обов'язковою Складовою в поширені по всьому світу тюрінзькому ковбаси і турецькі шиш-кебаб. Коріандр - найважливіша Складова в індійських пряних сумішах-Масалов, використовують його в ефіопської суміші "Бербері" і туніської "оффак". Дуже хороший він в поєднанні з часником і перцем чилі, як часто роблять на Карибах.
На Сході коріандр часто включали в різні солодощі - наприклад, популярні сьогодні в США цукерки спочатку представляли собою просто зацукровані насіння коріандру - оригінальне ласощі, що поєднує солодкість і пряну пекучість, колись воно широко продавалося на східних базарах.
У Греції і на Кіпрі товчені насіння застосовують при консервуванні оливок, додають їх у великій кількості в страви з ягнятини і готують з них просте, але дуже смачна страва "Офелія" - свинину, тушковану в червоному вині. Мабуть, у греків Офелія виходить настільки вдалою, що навіть французи, у яких коріандр не в пошані, називають усі страви, приготовані з коріандром, - "по-грецьки".
Насіння коріандру добре поєднуються з чорним перцем і перцем чилі, селерою, кумином, м'ятою, кмином, фенхелем, кропом, анісом, часником і іншими прянощами, купити які можна в нашому інтернет магазині.
Рецепт страви "Офелія"
- свинина - 500-600 гр.
- мелений коріандр - 1 ст.ложка
- сухе червоне вино - 1 склянка
- сіль, мелений чорний перець за смаком
Свинину нарізаємо дрібними кубиками. Обсмажуємо на рослинному маслі. Як тільки виділиться м'ясний сік, кладемо мелений коріандр. Смажимо поки м'ясний сік не випарується. Вливаємо хороший келих червоного вина, закриваємо кришкою і залишаємо гаситися 30 хвилин.
Корисні властивості коріандру (кінзи), лікування
У насінні коріандру (кінзи) виявлено високий вміст ефірної і жирного масел, пектину, рослинного білка, алкалоїдів, крохмалю, аскорбінової кислоти, цукрів, каротину, органічних кислот, дубильних речовин і рутина. Листя багате каротином, аскорбінової кислотою і рутином.
Препарати, виготовлені на основі плодів і листя коріандру, в народній та офіційній медицині застосовують як засоби, що надають ранозагоювальну, жовчогінну, відхаркувальну, легку послаблюючу дію. Їх включають в програму лікування захворювань кишечника (в тому числі геморою), печінки і жовчного міхура.
Настої і відвари з плодів рослини показані при гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, застуді, запальних процесах в дихальних шляхах, хворобах очей і дерматитах. Крім того, їх рекомендують вживати при болях різної етіології, а також при глистовихінвазіях.