Гірчиця, або сінапіс, - одно- або багаторічна трав'яниста рослина родини капустяних. Батьківщиною його вважається Азія. Назва прянощі походить від двох грецьких слів, які в перекладі на російську мову означає «шкоду» і «зір». Це пов'язано з тим, що ефірні масла, що виділяються при змішуванні товченого насіння гірчиці з водою, викликають сльозотеча.
Застосування гірчиці в кулінарії
Насіння гірчиці здавна застосовують як ароматичну і смакову добавку при консервуванні риби, грибів і овочів. Ними приправляють супи, м'ясні та овочеві страви, фарші. Порошок з насіння гірчиці вводять в підливи, соуси і заправки до дичини, свинині та яловичині.
Насіння білої гірчиці є сировиною для виготовлення популярного гірчичного масла, яке в свою чергу використовують на підприємствах хіміко-фармацевтичної і харчової промисловості.
За старих часів порошком з насіння натирали копченості. Зелене листя білої гірчиці часто виступають в якості компонента гострих маринадів і супів.
Гірчичні зерна можна додавати в рис, салати і соуси власного приготування. Перед тим, як додати в блюдо, насіння гірчиці підсмажують в олії. Це активує в них ароматичні масла, і вони в повній мірі виявляють свої пряні і лікувальні властивості і просочують їжу своїм гарячим горіховим ароматом.
Летючі пари гірчиці мають антибактеріальну, фітонцидну дію: на цій підставі її широко застосовують в даний час в харчовій промисловості для зберігання псуються.
вегетаріанський майонез
Вегетаріанський майонез можна використовувати в салатах, додавати в супи або просто намазувати на хліб.
Для приготування майонезу беремо:
- сметана 250 гр.
- сіль 0,5 ч.л.
- чорна сіль 0,5 ч.л.
- чорний перець 0,3 ч.л.
- асафетида 0,3 ч.л.
- цукор 1 ст.л.
- гірчиця 0,5 ч.л.
- куркума 0,3 ч.л.
- рослинне масло 2-3 ст.л.
Всі інгредієнти перемішуємо. Майонез готовий!
Рулет з курки з гірчицею і квасолею
- Філе курки - 500 г
- Стручки квасолі - 200 г
- Насіння гірчиці - 10 г
- Гірчиця - 10 г
- Зубчики часнику - 10 г
- Сир твердий - 150 г
- Перець солодкий - 100 г
- Олія - 20 мл
- Перець мелений білий і сіль за смаком
Куряче філе вимити, злегка обсушити серветкою, трохи відбити і порізати на шматочки середньої величини. Укласти їх на харчову поліетиленову плівку у вигляді риб'ячої луски. Змастити сумішшю гірчиці і товченого часнику. Зверху покрити стручками квасолі, розтертими в пюре за допомогою блендера, і тертим сиром, посипати меленим перцем і сіллю.
Масу згорнути в рулет, перекласти його на деко і викласти фольгою, змащеній олією. Запікати в духовці при температурі 180-200 ° C протягом 20-30 хвилин.
Застосування гірчиці в народній медицині
Гірчиця розсмоктує гарячі пухлини, її прикладають до хворого місця з сіркою при свинці. Якщо гірчицю стовкти і пити з підсолодженою медом водою, вона усуває постійне відчуття першіння в горлі. Гірчиця відкриває закупорки в гратчастих кістках, допомагає при імпотенції і корисна при задушенні матки. Існує думка, що, якщо пити гірчицю натщесерце, це загострює кмітливість. Гірчиця допомагає при отруєнні будь-якими отрутами, прояснює зір.
Насіння гірчиці або столову гірчицю застосовують всередину як апетитне, подразнюючу засіб, що сприяє виділенню шлункового соку і кращому перетравленню їжі. При місцевому застосуванні подразнюючу дію гірчиці широко використовується у вигляді гірчичників, гірчичних ванн, як відволікаючий засіб, що викликає перерозподіл крові (наприклад, при запаленні легенів).
Гірчицю приймають всередину при отруєнні будь-якими отрутами, щоб викликати блювоту і пронос (по одній щіпці або по 1,5 г гірчичного порошку приймають з перервами, поки не почнеться блювота).
Гірчицю ковтають по 10 насіння натщесерце за 30 хв до їди; щодня збільшуючи цю порцію, довести до 20 насіння. Якщо немає насіння, можна вживати гірчичний порошок, починаючи з 1/4 чайної ложки, довести до повної чайної ложки, запиваючи водою. При палінні, запивати теплим оливковим маслом або молоком.
При лихоманці можна використовувати суміш наступного Складу: 1 чарку вина, 1/4 чайної ложки гірчиці і дрібку солі добре перемішати, пити по 3 рази на день.