Барбарис - чагарникова рослина, що належить до сімейства барбарисових. Існує близько 450 видів цього дивного рослини (Berberis)! Незважаючи на «примхливість», росте в багатьох куточках світу: від Японії до Чилі, від Гімалайських гір до Середньої Азії. В якості прянощів використовують плоди барбарису Дильса і барбарису шаровідноплодного. Перший вид культивується в Китаї, і його насіння має яскраво-червоний колір, другий - в країнах Середньої Азії, плоди мають темний, практично чорний, колір. Смак плодів - кислий, терпкий, помірно терпкий.
Застосування барбарису в кулінарії
Барбарис надає стравам кислий смак, а доданий до м'яса, під час гасіння, розм'якшує його. У Середній Азії вважається незамінною приправою до плову. Широко використовується в кондитерській і лікеро-горілчаної промисловості. Барбарис кладуть в маринади, соління, готують з нього сироп, варять варення, мармелад, муси, желе, додають в напої.
Барбарис прекрасно дружить з цукром. Барбарис своєю неповторною кислинкою, цукерковим смаком і ароматом, великою кількістю пектинових речовин чудова добавка практично до всіх десертів, желе, варені, Джеми, мармелади. Їм можна урізноманітнити смак морозива.
Сушені ягоди барбарису додають в м'ясні або овочеві страви при їх запіканні. Можна перемолоти в кавомолці і застосовувати як приправу для чаю. З барбарису готують прекрасні соуси, маринади, варення, джеми, мармелад, настоянки. Чудові і неперевершені виходять компоти і сиропи. Додають його в тертий хрін, при засолюванні капусти, огірків.
Найпростішим способом спробувати приготувати щось з барбарисом - використовувати його в м'ясній страві. У плов барбарис необхідно додавати в середині приготування разом з рисом - нехай гарненько розпариться. При запіканні великого шматка м'яса барбарис можете додати або в маринад (потрібно розтовкти), або разом з перцем та іншими приправами перед приготуванням. Для шашлику барбарис можна використовувати в парі з лимоном або замість нього.
Барбарис чудово поєднується з м'ясом будь-якого птаха. А при запіканні качки, гусака, індички або рядовий курки він просто необхідний.
Соуси, приготовлені з сушених плодів барбарису це друге і не менш привабливе за смаковими якостями його властивість після м'ясних страв. З барбарису можливо самостійно приготувати пасту або соус типу відомого ткемалі або акацахур сизбал, неперевершений шедевр абхазької кухні.
соус ткемалі
- 1 кг сушених ягід барбарису,
- 2 склянки води, 100 мл аджики,
- пучок м'яти перцевої.
Промиті ягоди залити водою, додати м'яту і розварити 15 ... 20 хвилин.
У відварі ягоди розчавити і перетерти через сито, додати аджику.
Соус готовий.
Плов з баранини з барбарисом
- Баранина - 500 г
- Рис - 500 г
- Вода - 500 мл
- Цибуля ріпчаста (цибулини) - 300 г
- Морква - 200 г
- Зубчики часнику - 20 г
- Барбарис (ягоди) - 20 г
- Насіння коріандру - 5 г
- Олія - 150 мл
- Зелень кропу і петрушкі- 30 г
- Перець мелений чорний і червоний, сіль за смаком
Рис перебрати і ретельно промити проточною водою.
Баранину вимити, злегка обсушити серветкою, після чого нарізати невеликими шматочками, перекласти в казан і обсмажити в невеликими шматочками, перекласти в казан і обсмажити в рослинній олії.
Додати моркву, нарізану крупною соломкою, і обсмажити протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
Влити в казан окріп, викласти попередньо промитий проточною водою рис і зубчики часнику, всипати сіль, мелений перець, коріандр і барбарис. Вода повинна покривати рис на величину не менше 3 см. Поверхня суміші вирівняти. Зробити сильний вогонь, щоб вода швидко википала. Коли вода злегка покриватиме рис, зменшити вогонь до мінімального, покласти поверх рису велике блюдо і накрити казан кришкою.
Через 20 хвилин зняти казан з вогню і настояти плов протягом 20 хвилин, не відкриваючи кришки. Потім добре перемішати плов і подавати до столу гарячим, присипавши дрібно нарубаної зеленню кропу і петрушки і цільними ягодами барбарису.
Гриби, обсмажені з помідорами і барбарисом
- Гриби - 500 г
- Помідори - 200 г
- Барбарис (ягоди) - 30 г
- Горіх волоський - 20 г
- Цибуля ріпчаста (цибулини) - 50 г
- Олія - 40 мл
- Вода - 1 л
- Зелень кропу і петрушки - 20 г
- Перець мелений білий і сіль за смаком
Гриби перебрати, ретельно промити проточною водою, відкинути на друшляк і, давши стекти воді, нарізати невеликими шматочками. Відварити в підсоленій воді до готовності.
Відварені гриби перекласти на попередньо розігріту сковороду і обсмажити в рослинній олії, додавши дрібно нарізану цибулю, вимочені у воді сухі ягоди барбарису і подрібнені помідори.
За кілька хвилин готовності всипати мелений перець, сіль і нарубану зелень кропу і петрушки.
Блюдо подати до столу гарячим, прикрасивши гілочками кропу і ягодами барбарису.
Барбарис. Корисні властивості, Застосування в народній медицині Коріння і листя барбарису містять алкалоїди, токофероли, каротин, аскорбінову, лимонну і яблучну кислоти.
У незрілих ягодах рослини значна кількість берберина, а зрілі багаті цукрами, каротиноїди, органічними кислотами, пектином і золою.
Що міститься в барбарисі алкалоїд берберин має здатність знижувати артеріальний тиск, активізувати відділення жовчі і стимулювати роботу м'язів матки. Препарат, приготований з його використанням - берберин сульфат - показаний при жовчнокам'яній хворобі, хронічному гепатиті і холециститі.
Встановлено, що люди, які регулярно приймають кілька ягід барбарису щодня, не хворіють на рак. За допомогою барбарису навіть лікують початкові стадії раку. Європейські вчені пов'язують цей позитивний ефект з впливом на ракові клітини берберина, якого в ягодах барбарису до 20 мг, в листі 1200, а в коренях 1600 мг.
У народній медицині відвари, настої і настоянки з листя барбарису застосовують як засіб, який надає тонізуючу дію на органи травної системи. Ягоди барбарису є природним антибіотиком, тому їх рекомендують вживати при токсикозі, авітамінозі, малярії, гарячкових станах, а також при шлунково-кишкових розладах. Плоди барбарису є обов'язковим компонентом меню людей, які страждають зниженням імунітету, гіпертонією, ревматизмом. Препарат з суміші ягід і кори чагарнику допомагає купірувати симптоми цукрового діабету і полегшувати стан людей з цим захворюванням.
При гіпертонії і болях в області серця застосовують відвар з ягід барбарису. Пол склянки ягід заливають 300 мл води, швидко доводять до кипіння і витримують 20 хв на водяній бані. Дати настоятися три години, процідити. Приймати по дві чайних ложки тричі на день. Цим же відваром можна зняти запалення очної оболонки. Настій з ягід барбарису успішно використовують при захворюваннях жовчного міхура і печінки. Для цього 1 стакан ягід заливають окропом і настоюють в термосі близько години. Приймають по столовій ложці 3 ... 4 рази в день 1,5 місяця.
Для зупинки кровотеч і лікування шкірних захворювань готують настоянку ягід на спирту. 1 стакан ягід залити 2-ма склянками медичного спирту, 40%. Наполягати тиждень. Осад видалити. Приймати по 1 чайній ложці, злегка розбавити водою 3 рази на день до їди.