0.00 грн.
Зробити замовленняЗіра (кумін) насіння, 100г
- Бонусні бали: 5
- Наявність: В наявності
Кумин (інші назва зіра, Римський кмин, індійський кмин, кмин, зра, затр, Джаара) - назва рослини з невеликого роду Кмин, що відноситься до сімейства зонтичних. Завдяки плутанини в давні часи з перекладом назви спеції на європейські мови, кумін часто плутають з кмином, але це різні прянощі і при цьому вони абсолютно відрізняються за смаком.
В Індії зіра - це Король Спецій, без нього не обходиться практично жодна страва, його вирощують як домашню траву. Одне з санскритських назв зіри - sugandhan - добре пахне.
Кумин володіє сильним пряним ароматом і гіркуватим, злегка нагадує горіх, смаком.
Застосування зіри в кулінарії
Зіра (кумін), що володіє приємним і досить різким ароматом і смаком, завоювала визнання у всьому світі. Без неї неможливо уявити собі кухню народів Індії та Середньої Азії. В індійській кухні її додають в плов, страви з бобових, баранини і овочів (капусти, баклажанів та ін.). Нерідко перед вживанням насіння обсмажують.Зіра - важлива добавка в несолодко індійському напої з йогуртом, який називають "ласси".
У кухні Туреччини та арабських народів пряність - невід'ємний компонент в стравах з бараниною, маринованою капустою, а також в стравах з рису і баклажанів. Широко відома популярна середньоазіатська суміш для плову, в якій зіра поєднується з червоним перцем і барбарисом. У Середній Азії вона також вважається не замінної в приготуванні плову. В Узбекистані чорний кмин служить добавкою до салатів, супів, м'ясних страв і борошняних виробів.
У свіжому і сушеному вигляді в середньоазіатської кухні його застосовують також в рибних стравах, фаршах для самси, в марінадние підливи для м'яса, соусах і кашах, а також при виробництві домашньої ковбаси з баранини і конини.
Кулінари європейської кухні кладуть зиру в супи, м'ясні, овочеві і рисові страви. Дуже гарні супи з додаванням в обжарку (цибуля, морква) кумина. Вона також істотно покращує смак і аромат овочевих салатів і страв з риби.
Ці прянощі дуже часто використовується в якості добавки в тісто, призначене для випічки хлібобулочних і кондитерських виробів.
Взагалі зиру не тільки смачно, але і корисно додати в страви з горохом, квасолею, бобами (наприклад, дхал), картоплею, тому що зиру покращує переварювання цих «важких» для травлення продуктів.
Також кумін зустрічається в деяких чаях.
Кумин додають в м'ясні маринади, а також в мариновані овочі та фрукти. Мелена зіра хороша в салатах, кисло-молочних напоях, вареннях і джемах. В Африці (Алжир, Марокко) спецію кумін додають в боршети - своєрідні люля-кебаб, також зиру використовують в приготуванні магрібського кус-куса.
Сир і сир з кумином - хіт у Франції.
Греки і німці обожнюють додавати зіру в сосиски та ковбаски, тушковане м'ясо, квашену капусту.
У Мексиці та Іспанії зіра входить в традиційне і улюблене блюдо чилі-кон-карне (chile con carne);
В Індії зіра використовується практично в будь-якій страві, застосовують індійці і молоді свіже листя кумина, додаючи їх в салати і супи.
Кумин добре поєднується з коріандром, куркумою, асафетідой, анісом, корицею, перцем чилі, цибулею та іншими прянощами.
Застосування зіри в народній медицині
Зіра (кумін) з давніх часів використовується також в медицині.- Наприклад, греки досі готують спеціальний чай, що поліпшує самопочуття дітей.
- Кумин - непогане тонізуючий засіб, є афродизіаком.
- Вплив кумина покращує травлення (лікування шлункових і ниркових захворювань, метеоризму, кольок, діареї), збуджує апетит. Зіра має сечогінну дію. Виводить шлаки з організму.
- Зіра використовується в гінекології (збільшення молока у годуючих матерів ...) і неврології (допомагає боротися з амнезією, безсонням ...).
- Спеція кумін є антисептиком; зовнішньо допомагає розсмоктувати пухлини, різні шкірні здуття (прищі, висипу ...). Зменшує біль.
- Зіра хороша для очищення дихальних шляхів.
- Допомагає боротися з нудотою, в т.ч. на перших місцях у вагітних.
Маша
Черкаси
16.06.2024
Текст
Спеції якісні і завжди свіжі, дякую!
Все отличного качества.
Николай Иванович
Апостолово
12.05.2021
Текст
Товар отличного качества.
Всем рекомендую данную компанию.
Алексей Олегович
Ніжин
04.06.2020
Текст
Свежая и очень ароматная. Рекомендую
Константин Алексеевич
Горишние Плавни
09.02.2020
Текст
Как всегда все супер!!!
Надя Шоуи
Черкассы
25.10.2018
Текст
Для меня кумин - приправа №1. Качество этого продукта хорошее. Но вкус, аромат...не совсем то, к чему я привыкла. Достаточно жесткие семечки, трудно растолочиваются в ступке.
зира
Константин Алексеевич
Горишни Плавни
04.10.2018
Текст
Цена, качество, доставка, все супер. Рекомендую магазин.
Светлана
Кривой Рог
21.04.2018
Текст
Покупкой довольна. Зира имеет много полезных свойств, о которых узнала совсем не давно. Покупайте и употребляйте в пищу!
Владимир
Херсон
13.04.2018
Текст
Качество отличное, вес соответствует заказанному.
Ирина
Кривой Рог
21.02.2018
Текст
Товар хороший
Ирина
Кривой Рог
28.02.2017
Текст
Всем довольна и специями, и доставкой.
Оксана Александровна
Днепр
03.11.2016
Текст
Используется для плова, очень ароматная!