0.00 грн.
Зробити замовленняГвоздика ціла, 50г
- Бонусні бали: 4
- Наявність: В наявності
Курка, запечена з часником і гвоздикою
Кекс з гарбуза з гвоздикою, корицею і мускатним горіхом
Баклажани, тушковані з овочами, перцем чилі і гвоздикою
Котлети з морської риби з гвоздикою, перцем чилі і кмином
Гарячий ром з гвоздиковим маслом
ЗАСТОСУВАННЯ В НАРОДНОЇ МЕДИЦИНИ
Гвоздика - прянощі, що представляє собою бутони гвоздикового дерева, що належить до сімейства миртових. Батьківщиною його є Молуккські острови. В якості прянощів здавна використовується в країнах Сходу, переважно в Японії і Китаї. В культурі вирощують в Малайзії, Індії, Індонезії, Танзанії, на островах Пемба, Занзібар і Мадагаскар.
Гвоздика гарної якості, якщо її з силою кинути в склянку з водою, повинна тонути, в крайньому випадку - плавати вертикально, капелюшком вгору, але не горизонтально (це буде означати погана якість).
Мелена гвоздика порівняно швидко видихається і мало прийнятна в такому вигляді для вживання.
Гвоздика володіє пекучим смаком і сильним ароматом. Пекучість сконцентрована в основному в черешках бутона, а найбільш тонкий аромат - в капелюшку.
Застосування в кулінарії
У кулінарії гвоздика йде головним чином на приготування маринадів (грибних, фруктово-ягідних, м'ясних, овочевих, рідше рибних), а також входить до Складу різноманітних сумішей прянощів, використовуваних в кондитерському, рибоконсервному і ковбасному виробництвах.Окремо або в поєднанні з корицею гвоздику використовують в солодких стравах - компотах, пудингах, кондитерських виробах, в поєднанні з чорним перцем - при приготуванні смаженої або тушкованої м'яса, баранини, свинячих і м'ясних жирних фаршів, м'ясних міцних бульйонів, а також соусів, що подаються до свійська птиця (кури, індики). Для кондитерських і солодких страв - де слід уникати гіркоти - краще використовувати головки (капелюшки) гвоздики, а для м'ясних страв і маринадів - черешки.
Гвоздику треба закладати в різні страви в різний час: у маринади - в процесі їх приготування разом з іншими компонентами, в тісто і фарш - до теплової обробки, в м'ясні страви - за 10-15 хвилин до готовності, в бульйони, супи, компоти - за 3 5 хвилин до готовності. Справа в тому, що гвоздика добре розчиняється, тобто передає свій аромат і смак не тільки в гарячій, але і в холодній воді, причому повідомляє рідини не тільки запах, але і колір (коричневий). При підвищених температурах, особливо при кип'ятінні, аромат гвоздики випаровується, а смак розчину або страви стає гірким, особливо неприємним в солодких блюдах і кондитерських виробах. Ось чому чим більше тонкий аромат гвоздики ми хочемо повідомити блюду, тим пізніше ми повинні її закладати. Там же, де гвоздику необхідно закладати до теплової обробки, в результаті якої дія її гіркого початку посилюється, слід бути особливо обережним в дозуванні, особливо в кондитерських виробах. Зовсім не можна закладати гвоздику в блюда, що вимагають тривалої теплової обробки і одночасно ранньої закладки пряностей, наприклад, в плови.
При використанні гвоздики як ароматизирующего речовини для кондитерських виробів потрібно строго дотримуватися пропорції. При цьому краще використовувати капелюшки висушених квіткових бруньок.
Існують наступні норми закладки прянощі.
- тісто: не більше 4-5 капелюшків бутонів на 1 кг продукту;
- маринади: для фруктово-ягідних сумішей - до 4 г на 10 л рідини; для грибів - до 2 г на 10 кг продукту;
- бульйони, супи і компоти: не більше 3 нирок на 1 л рідини;
- сирні маси: до 3 капелюшків нирок на 1 кг продукту;
- м'ясо: до 2 нирок на 250-300 г страви.
Слід також уникати великих доз гвоздики в поєднаннях з оцтом, вином і взагалі спиртовмісних рідинами, які досить часто входять до Складу рецептур різних маринадів, соусів і підлив. У спирті розчиняються (екстрагуються) набагато сильніше гіркі фракції гвоздики, які не тільки неприємні самі по собі, а й шкідливі для здоров'я людини.
Курка, запечена з часником і гвоздикою
- Курка (стегна) - 500 г
- Бульйон курячий - 50 мл
- Коньяк - 20 мл
- Зубчики часнику - 20 г
- Цибуля ріпчаста (цибулини) - 100 г
- Олія - 20 мл
- Гвоздика (нирки) - 2 г
- Цибуля ріпчаста (листя) - 20 г
- Зелень кропу - 20 г
- Сіль за смаком
Додати до курки дрібно нарізану ріпчасту цибулю, потім шматочки полити коньяком і підпалити. Коли алкоголь випарується, покласти гвоздику і добре перемішати.
Отриману масу викласти у форму і, обернувши рукавом для запікання, помістити в духовку, розігріту до 180-200 ° C. Запікати протягом години. Готову курку викласти на широке блюдо і подати до столу, присипавши дрібно нарубаними зеленню кропу і листям лука.
Кекс з гарбуза з гвоздикою, корицею і мускатним горіхом
- Гарбуз - 400 г
- Борошно пшеничне - 600 г
- Яйця - 4 шт.
- Розпушувач - 15 г
- Цукор - 400 г
- Олія - 150 мл
- Гвоздика мелена - 2 г
- Кориця - 5 г
- Горіх мускатний - 2 г
- Молоко - 20 мл
- Пудра цукрова - 200 г
- Сіль - 5 г
Масу викласти у форму, дно і стінки якої змастити олією і присипати борошном. Кекс запікати в духовці, розігрітій до температури 180-200 ° C, протягом 60-80 хвилин.
З молока і цукрової пудри приготувати глазур, якою залити запечений кекс.
Баклажани, тушковані з овочами, перцем чилі і гвоздикою
- Баклажани - 500 г
- Вода - 600 мл
- Морква 100 г
- Перець солодкий - 50 г
- Зубчики часнику - 10 г
- Оцет - 5 мл
- Олія - 30 мл
- Цукор - 10 г
- Гвоздика - 3 г
- Перець чилі - 3 г
- Зелень кропу і петрушки - 30 г
- Перець мелений білий і сіль за смаком
Готові баклажани викласти на блюдо, змішати з часниковою кашкою і оцтом. Все перемішати, додати попередньо погашених із солодким перцем морква і знову все перемішати.
Рагу перекласти в глибоку тарілку, посипати дрібно нарізаною зеленню кропу і петрушки і подати до столу.
Котлети з морської риби з гвоздикою, перцем чилі і кмином
- Риба морська - 600 г
- Яйце - 1 шт.
- Зубчики часнику - 5 г
- Цибуля ріпчаста (цибулини) - 30 г
- Кориця - 2 г
- Гвоздика мелена - 3 г
- Кмин - 2 г
- Перець чилі - 2 г
- Хліб пшеничний - 100 г
- Сік лимонний - 10 мл
- Олія - 30 мл
- Зелень кропу і кінзи - 20 г
- Сіль за смаком
Частина підсушених скибочок пшеничного хліба розтерти в блендері і з'єднати з лушпиння масою.
Рибне філе вимити, злегка обсушити серветкою, пропустити через м'ясорубку. Рибний фарш змішати з 2/3 частиною рубаною зелені кропу і кінзи, яйцем, перцем чилі, цибульний-пряною сумішшю, влити лимонний сік. Все добре перемішати.
З отриманого фаршу сформувати котлети, які обваляти в суміші з решти скибочок хліба і зелені, викласти на сковороду і обсмажити в олії до утворення золотистої скоринки.
Готові котлети подати до столу з рисовим або картопляним гарніром, прикрасивши гілочками кропу.
Гарячий ром з гвоздиковим маслом
- У ступку покладіть 3 бутони гвоздики і трохи темного коричневого цукру. Розітріть якомога дрібніше.
- Розм'якшіть 200 г вершкового масла при кімнатній температурі в глибокій мисці.
- Збийте міксером до пишноти і, не вимикаючи міксер, всипте цукор з гвоздикою і 2/3 склянки коричневого цукру.
- Потім влийте тонкою цівкою 3/4 склянки квіткового меду.
- У жароміцні прозорі чашки влийте по 40 мл рому, долийте окропом так, щоб до краю залишалося 3 см.
- Покладіть в кожну чашку велику столову ложку гвоздичної масла і подавайте негайно! Істинно зимовий рецепт для відпочиваючих в засніжених горах!
Застосування в народній медицині
- Покращує травлення, стимулює секрецію.
- Глистогінний засіб.
- Перемагає вірус грипу і надає яскраве протигрибковий вплив.
- Імуностимулятор.
- Допомагає при лікуванні пародонтозу і запобігає карієсу.
- Якщо смоктати бутончік гвоздики протягом дня, можна швидко позбутися від болю в горлі.
- Впливає на статевий потяг, підвищує настрій.
- В спектр показань до Застосування бутонів гвоздичного дерева входять передінсультному і постінсультних станів, вікове зниження пам'яті, розумової працездатності, фізичної витривалості, схильність до поганого, зниженого настрою. Певною мірою гвоздику можна вважати ліками літніх і старих людей.
Гвоздика чудово освіжає подих. Недарма за часів правління династії Хан при дворі китайського імператора був встановлений звичай, згідно з яким, кожен, хто бажає звернутися до імператора з промовою, зобов'язаний тримати в зубах бутончік гвоздики, щоб своїм диханням не оскверняти Сина Неба. До речі, звичай жувати гвоздику при зверненні до королеви пізніше прищепився і в Англії в царювання Єлизавети I.
Якість та користь
Марина
Черкаси
15.11.2022
Текст
Бутони гвоздики не маленькі, гарного розміру, дуже ароматні. Додаю до страв та закаток.
Лидия
Черкассы
21.10.2021
Текст
Полюбила эту специю и в этом магазине она самая свежая.
Начала жевать на ночь по одной штуке - перестала испытывать проблемы с давлением, хотя имею уже больше 70 лет.Спасибо за качественный продукт.
Петрович
Черкассы
08.10.2021
Текст
Ароматная,свежая , целенькая. Отлично!
Наталья Фёдоровна
Сумы
11.05.2021
Текст
Гвоздика свежая и ароматная!
Людмила Петровна
Звенигородка
09.10.2020
Текст
Заказывала на этом сайте большой набор специй: черный тмин, куркуму, гвоздику, и по мелочи. Платила наперед полную сумму. Заказ пришел полностью, быстро и хорошего качества. Спасибо магазину! Рекомендую!
Светлана Михайловна
Голованевск
13.09.2020
Текст
Большое спасибо за качественный товар,быстрое и качественное обслуживание.
Алексей Олегович
Ніжин
04.06.2020
Текст
Свежая, крупная, ароматная. Рекомендую
Ольга
Днепр
01.04.2019
Текст
Очень ароматная гвоздика. Покупкой довольна. Рекомендую.
Алексей
Сторожинец
24.08.2018
Текст
Всё отлично.
благодарность
Виктория
Новоукраинка
23.08.2018
Текст
Хочу сказать большое спасибо!!! Перезвонили сразу, заказ получила быстро, семенами довольна!! советую!!
Гвоздика.
Богдан
Любар
30.11.2017
Текст
Товар качественный, ставлю 5 звёздочек.
Ирина
Кривой Рог
28.02.2017
Текст
Всем довольна и продуктом, и доставкой