0.00 грн.
Зробити замовленняБадьян, 50г
- Бонусні бали: 4
- Наявність: В наявності
Рецепти з бадьяном
Чай з бадьяном і лимоном
Ароматне сливове варення з східними нотками
Зимовий яблучний напій
Пряне заливне з курки з бадьяном
Корисні властивості бадьяну
Бадьян (Illicum verum) - далекий родич магнолії, вічнозеленої рослини зі Східної Індії. У промислових обсягах бадьян вирощують в Китаї, Лаосі і на Ямайці. Насіння бадьяна мають красиву форму зірочки з блискучими насінням всередині «промінчиків».
На смак бадьян солодкувато-гіркуватий, по запаху нагадує аніс, але запах бадьяна значно ароматичний, тонше і Складніше. За хімічним Складом він відрізняється від анісу наявністю ефірного масла сафлор. Ця відмінність стає особливо помітним при нагріванні бадьяна, т. Е. В процесі приготування їжі. Крім того, бадьян позбавлений властивої анісову аромату нудотності. Ось чому зустрічається іноді в книгах з кулінарії вказівку, що бадьян можна замінити анісом і навпаки, неправильно. Це може стосуватися лише обмеженого асортименту солодких страв, та й в цьому випадку аромат страви при заміні бадьяна анісом буде зовсім іншим.
Більш різноманітний, ніж у анісу, багатосторонній, по-іншому поводиться в сумішах аромат і присмак бадьяна обумовлює і більш широкий діапазон його Застосування.
Застосування бадьяна в кулінарії
У Росії бадьян здавна був неодмінним компонентом при випічці різноманітних сортів російських пряників і пряників. Звідси традиційне Застосування бадьяна в нашій країні в борошняних кондитерських виробах - пряниках, кренделі, печиво. У цих випадках бадьян закладається в тісто в процесі його приготування. Аромат розвивається в момент готовності вироби і служить одним з головних ознак готовності.Рідше бадьян застосовується у нас при приготуванні інших солодких страв і виробів: компотів, мусів, киселів, варення, пудингів, сирних паст, яким він здатний повідомити виключно тонкий, пряний вишуканий аромат. Додавання бадьяна, наприклад, в вишневе варення не тільки покращує смак вироби, надаючи йому особливу свіжість і посилюючи аромат, але і сприяє найкращому збереженню природного кольору і високої якості варення, яке зацукровується протягом трьох років.
У солодкі страви бадьян закладається за 10-15 хвилин до готовності, в киплячу рідину, причому потім блюдо треба закрити кришкою і обов'язково дати бадьяном настоятися.
Як цілком самостійна пряність (рідше - в поєднанні з іншими прянощами) бадьян вживається у виробництві різних напоїв, в першу чергу горілок, настоянок, лікерів (в Західній Європі, особливо у Франції), а також при виготовленні жаждоутоляющий безалкогольних напоїв (сбитней - в Росії , бадьяновой води - в країнах Південно-Східної Азії). Менш поширене в європейських країнах Застосування бадьяна при виготовленні маринадів і солінь з фруктів і ягід. Тут бадьян найчастіше використовується поряд з іншими прянощами як один з компонентів маринаду.
Зовсім рідко вживається у нас бадьян при приготуванні м'яса і домашньої птиці. А ось в Китаї, Бірмі, Кореї, Японії, на Філіппінах, в Індонезії і країнах Індокитаю бадьян додають до смаженого м'яса або птиці (особливо фазанам, курям і курчатам) - він різко покращує аромат страв, робить їх пікантними, несподіваними за смаком, а саме м'ясо більш ніжним і м'яким. В цьому випадку бадьян вживається обов'язково в молотом вигляді (їм посипають м'ясо, як сіллю, тільки густіше), причому найкраще в поєднанні з рослинними оліями.
Норма закладки бадьяна в рідкі солодкі страви (компоти, киселі) - 1 або 2 зубчики, або одну четверту чайної ложки порошку на 1,5 л; для м'ясних страв норма удвічі, іноді втричі вище, ніж для солодких, і досягає 1 г на порцію.
У країнах Південно-Східної Азії і Далекого Сходу бадьян часто використовується в поєднанні з іншими прянощами (часником, цибулею, перцем) для приготування підлив до овочевих, рисових і яєчних блюд.
Рецепти з бадьяном
Чай з бадьяном і лимоном
- Лимон - 1 гурток,
- чорний чай - 200 мл,
- бадьян - 1-2 шт.,
- свіжа м'ята - гілочка,
- цукор (або мед) - до смаку.
- Заваріть чорний чай.
Цукор або мед за смаком.
Перед подачею до столу прикрасьте чай свіжою м'ятою.
Чай з бадьяном і лимоном готовий! Можна подавати до столу.
Ароматне сливове варення з східними нотками
- Слива - 1 кг
- Цукор - 0,5 кг
- Кориця (паличка) - 1 шт
- Бадьян - 2 шт
- Гвоздика (ціла) - 2 шт
- Сік лимонний (2 ч.л., тільки в разі дуже солодких фруктів, без кислинки)
Дати постояти з годину-дві, щоб почав виділятися сік.
Нагріти духовку на 150С. Поставити форму і, зрідка помішуючи, томити фрукти години півтори, поки не загусне сироп.
Перенести в стерілізование банки.
Зимовий яблучний напій
- Сік яблучний - 500 мл
- Вода - 125 мл
- Мед (можна замінити коричневим цукром) - 1 ст. л.
- Кориця (батончик) - 1 шт
- Гвоздика - 8-10 шт
- Бадьян - 2 шт
Зняти з вогню, додати мед і дати настоятися. Процідити. Пити ще теплим або навіть гарячим.
Пряне заливне з курки з бадьяном
- Готуємо бульйон з 2 кг курячих каркасів, шей, лап і крил.
- Після зняття піни з бульйону додаємо 4 зірочки бадьяна, розрізаний на 4 частини імбир (2 см корінця), 1 головку неочищеного часнику, розібраного на зубчики, 2 неочищених цибулини.
- Ми залишаємо бульйон на повільному вогні на 5-6 годин.
- 8 курячих філе натираємо сіллю і чорним перцем, залишаємо під плівкою на 30 хв.
- Готовий бульйон проціджуємо, додаємо філе, приправляємо сіллю і доводимо до кипіння. Дуже ретельно знімаємо пінку з бульйону!
- Через 10 хвилин вимикаємо вогонь і залишаємо остигати.
- 1 стебло цибулі порею ріжемо тонкими кружечками, промиваємо і обсушуємо.
- 4 зубчики часнику розрізаємо навпіл.
- На сковороді з товстим дном в невеликій кількості арахісового масла обсмажуємо цибулю і через 10-12 хвилин додаємо часник.
- Остигнуло філе розрізаємо на шматочки і красиво укладаємо на блюдо для заливного.
- Додаємо цибулю, часник і бадьян.
- Заливаємо бульйоном і залишаємо в холодильнику на 4 години.
- Таке холодець можна прикрасити вареною морквою, перепелиними яйцями і зеленню. Дуже смачно!
Корисні властивості бадьяна, Застосування в народній медицині
- Зміцнює зір.
- Пиття відвару бадьяна надає лікувальну дію при серцебитті, болю в боці і в паху.
- Лікує кашель, допомагає повернути захриплий або зниклий голос, надає протиспазматичний і вторгнень дію.
- Приготуйте бадьяновий сироп, роздавав 12-15 зірочок в ступці і заливши 1 л окропу. Варіть на сильному вогні так, щоб рідина випарується на 2/3. Процідіть, додайте трохи меду. Під час грипу та застуди приймайте по 2 ч.л. кожні 2-3 години.
- Усуває неприємний запах з рота.
- Бадьян застосовується для припинення проносу і зміцнення шлунка.
- Стимулює апетит.
- Бадьян показаний як загальнозміцнюючий засіб, що підвищує опірність організму до стресів, інфекцій, що активізує функції нервової, ендокринної системи, процеси обміну речовин.
- Підвищує настрій!
Игорь Валентинович
Киев
10.11.2021
Текст
Доволен,все отлично!
Дарика Манаповна
Нетішин
28.05.2020
Текст
Семена великолепны. приятны во вкусе и хорошо проращиваются. Всем рекомендую кто интересуется, не пожалеете.
Магазином пользуюсь не раз, все приходит быстро, а главное - качественны товар.
Ольга
Днепр
01.04.2019
Текст
Покупкой довольна. Рекомендую.
специи
Наталья
Черкассы
27.03.2019
Текст
Звездочки почти все побитые, но мне не принципиально, брала для лечения. Бадьян свежий, запах отличный, все супер!
Олег Алексеевич
Меловое
02.03.2019
Текст
Работают чётко!
Снежана
Киев
10.02.2019
Текст
Заказывала из-за звёздчатой формы для глинтвейна и новогодних игрушек. Аромат не сильно насыщенный, а треть звёздочек были поломанными.
бадьян
Світлана
Луцьк
29.09.2017
Текст
дуже розбитий і таке враження, що зібрали всі залишки для мене. а інший товар хороший.
Алина
Днепр
24.02.2017
Текст
Интернет-магазин ЭКО-ЛАВКА, спасибо Вам за специи! Заказ пришел быстро, обслуживание супер, звездочки целые, один недостаток - была уверенна что запах более приятный (как анис), а не так.. немного расстроилась :-(
Людмила
пгт. Петрово, Кировоградской обл.,
22.02.2017
Текст
Бадьян хороший, все звездочки целые.
Бадьян
Оксана
Борисполь
19.11.2016
Текст
Заказывала бадьян целыми звездочками, именно из-за самой формы специи, так как она мне нужна была целиком, не молотая. Но из 50 грамм, целого пакетика всего 5 шт звездочек целых, остальные раскрошенные или несформированные, кривые звездочки. Это расстроило. Придется искать в другом месте. А так все остальное хорошее-запах прекрасный, доставка быстрая, остальные продукты и специи в порядке.
Тетяна Леонідівна
Суми
21.10.2016
Текст
Отличный бадьян!
Register to leave a review about the product and earn reward points!
Магазином пользуюсь не раз, все приходит быстро, а главное - качественны товар.